Bucuresti

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro

Un volum-eveniment, Narcotice in cultura romana, a aparut in Seria de autor „Andrei Oisteanu”

Un volum-eveniment, Narcotice in cultura romana, a aparut in Seria de autor „Andrei Oisteanu”

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 3 ani si 3 luni
Vizualizari
1043

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Un volum-eveniment, Narcotice in cultura romana, a aparut in Seria de autor „Andrei Oisteanu

Narcotice in cultura romana. Istorie, religie si literatura, editia a III-a revazuta, adaugita si ilustrata, este cel mai recent volum al istoricului religiilor si antropologului Andrei Oisteanu publicat in seria de autor pe care Editura Polirom i-a consacrat-o din 2012.

Disponibil incepind cu aceasta saptamina in libariile din toata tara si in format digital, Narcotice in cultura romana. Istorie, religie si literatura, volum distins cu Premiul special al Uniunii Scriitorilor din Romania, reprezinta un amplu studiu, deopotriva de antropologie culturala si de istorie a mentalitatilor, primul de o asemenea anvergura intreprins pe terenul culturii romane, unde tematica folosirii narcoticelor, un tabu pina in 1990, continua sa fie abordata in genere cu rezerve si documentarea intimpina serioase dificultati.

Narcotice in cultura romana este o carte curajoasa si de succes – dovada stind editiile anterioare ale volumului aparute in 2010 si 2011 –, care va modifica probabil configuratia citorva capitole din istoria literaturii romane. In decembrie 2013, volumul a aparut in limba germana la Frank&Timme Verlag, in traducerea universitarei Julia Richter.


„N-am putut sa las din mina cartea lui Andrei Oisteanu. Am aflat din ea ca multi autori din cultura romana foloseau narcotice, experimental sau hedonistic. Dar aici este un pericol extraordinar: toate aceste stimulente ard si distrug. Cei care sint artisti cu adevarat, cei mai multi dintre ei, au ars luminarea la ambele capete. Sint faimosii damnati pe care ii cunoastem. Cartea lui Andrei Oisteanu este o parte a tabloului culturii romane, pina acum escamotata.” (Mircea Cartarescu)

„O explorare vasta din unghi cultural, istoric si antropologic aplicata dimensiunii evazionist-narcotice a identitatii autohtone. Prin complexitatea si acribia investigatiilor, prin cuceritoarea eruditie enciclopedica si prin «revolutiile» interpretative, volumul aduce o importanta schimbare de orizont in antropologia noastra culturala si se afirma ca una dintre sintezele de pondere ale culturii romane dintotdeauna.” (Paul Cernat)

„Andrei Oisteanu lucreaza exemplar, ca un campion al culturii de constructie, pe carti si teme memorabile. As mai releva spectacularitatea senzoriala unica a volumului, pe care Oisteanu l-a scris cu infinita savoare si cu un imperceptibil simt al umorului. Narcotice in cultura romana e o carte vie, atit in sensul intelectual, cit si in cel existential al termenului. Miza mare a volumului este aceea de a investiga prezenta culturala romaneasca a halucinogenelor de la origini pina in prezent, ceea ce confera cartii un aer de exhaustivitate exemplara.” (Stefan Borbély)

Seria de autor „Andrei Oisteanu” reuneste volume deja consacrate in spatiul cultural romanesc si international, dar si lucrari inedite.

Astfel, in 2012, debuteaza cu bine-cunoscuta lucrare de imagologie etnica Imaginea evreului in cultura romana, ajunsa la a treia editie revazuta, adaugita si ilustrata, recompensata cu numeroase premii (inclusiv Premiul „A.D. Xenopol” al Academiei Romane) si tradusa in engleza (University of Nebraska Press, 2009), in germana (Frank & Timme Verlag, 2010), franceza (Éditions Non Lieu, 2013) si maghiara (Kriterion, 2005). Tot in debutul seriei de autor a aparut volumul Gradina de dincolo. Zoosophia. Comentarii mitologice, ce a pus la dispozitia cititorilor doua studii de istorie a religiilor si antropologie culturala. Celor doua volume li s-au alaturat romanul Cutia cu batrini, in 2012, dar si o noua editie a volumului Ordine si Haos. Mit si magie in cultura traditionala romaneasca, in 2013.

De asemenea, in cadrul seriei de autor se anunta in curand si un titlu inedit, Sexualitate si societate, volum ce abordeaza, asa cum ne-a obisnuit autorul, subiecte-tabu ale culturii romane.

Andrei Oisteanu este cercetator la Institutul de Istorie a Religiilor (Academia Romana), conferentiar la Centrul de Studii Ebraice (Universitatea Bucuresti), presedinte al Asociatiei Romane de Istorie a Religiilor. A fost distins cu Ordine della Stella della Solidarietà Italiana (2005) si Ordinul National Steaua Romaniei (2006).
La Editura Polirom au mai aparut: Ordine si Haos. Mit si magie in cultura traditionala romaneasca (2004, 2013); Religie, politica si mit. Texte despre Mircea Eliade si Ioan Petru Culianu (2007), Narcotice in cultura romana. Istorie, religie si literatura (2010, 2011), Gradina de dincolo. Zoosophia (2012), Cutia cu batrini (roman) (2005, 2012) si Imaginea evreului in cultura romana (2012).

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro