Bucuresti

4 lucruri pe care trebuie să le ştii înainte să comanzi cauciucuri noi

4 lucruri pe care trebuie să le ştii înainte să comanzi cauciucuri noi

Detalii stire

Categorie
Stiri auto / moto
Modificat
acum 3 saptamani si 5 zile
Apartine de
DWF
Vizualizari
87

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Anvelopele sunt printre cele mai importante consumabile ale maşinii tale. Aderenţa autovehiculului când accelerezi, frânezi sau virezi depinde de calitatea cauciucurilor. Pneurile premium te pot ajuta să reacţionezi mai rapid în faţa obstacolelor, în timp ce produsele de slabă calitate te transformă într-un pericol pe şosele. Sunt atât de multe lucruri de care trebuie să ţii cont atunci când cumperi cauciucuri, încât acţiunea poate deveni descurajatoare. Iată ce trebuie să ştii înainte de-a lansa o comandă.

Alege dimensiunile potrivite

Pentru a te bucura de un set de anvelope de calitate, acestea trebuie în primul rând să se potrivească la maşina ta. Dimensiunile cauciucurilor sunt standard şi conţin trei rânduri de numere. Spre exemplu, dacă lăţimea benzii de rulare a roţilor maşinii tale este de 20,5 centimetri, raportul dintre banda de rulare şi flancul anvelopei este de 55% şi ai jante de 16 inchi, trebuie să comanzi anvelope 205 55 r16. R-ul dinaintea dimensiunii jantelor înseamnă că anvelopa este de tip radial, cel mai comun în zilele noastre.

De vară, de iarnă sau all season

Anvelopele sunt produse pentru a avea eficienţă în anumite condiţii de vreme. Din punct de vedere legal, eşti obligat să ai cauciucuri cu însemnele M + S şi simbolul fulgului de nea înscrise pe flanc atunci când circuli pe porţiuni de drum public acoperite cu zăpadă, polei, gheaţă sau alte precipitații. Aceste simboluri le regăseşti pe anvelopele de iarnă şi pe cele all season. În ţara noastră sunt puţine locuri unde să găseşti suprafeţe îngheţate de-a lungul întregului an. În cea mai mare parte, cele două sezoane mari se respectă din punct de vedere al temperaturilor. Din acest motiv, cel mai bun randament în oferă anvelopele de sezon, pentru că îmbunătăţesc stabilitatea maşinii în funcţie de temperatura de afară. Aşadar, cel mai bine este să ai un set de anvelope de vară şi unul de iarnă, fiecare cu jante proprii, pentru a fi mai uşor de montat. Dacă totuşi doreşti să scapi de grija înlocuirii în fiecare primăvară şi toamnă şi a depozitării în extrasezon, poţi cumpăra cauciucuri all season, cu condiţia să fie de foarte bună calitate.

Producători premium, medii sau de buget

Producătorii de anvelope se împart în trei mari categorii, din punct de vedere al calităţii şi preţului: premium, de clasă medie sau low-cost. Companiile premium producătoare de anvelope au un preţ pe măsură, însă îţi oferă garanţia unei calităţi dovedite în timp. Faptul că cei mai mari producători auto aleg astfel de nume pentru a echipa maşinile lor din fabrică este edificator în acest sens. Un raport bun preţ-calitate regăseşti şi printre producătorii medii, care oferă anvelope bune la un cost mai mic. Atenţie însă la produsele low-cost sau de buget. De foarte multe ori, argumentul preţului mult mai mic nu este unul valid, deoarece vei fi nevoit să le înlocuieşti mai des şi nici nu ai garantată siguranţa la volan.

Citeşte informaţiile de pe flanc

Pe lângă numele producătorului şi dimensiunile anvelopei, în partea laterală vei regăsi diverse informaţii a căror cunoaştere te ajută să cumperi inteligent. Astfel, dacă vrei să ştii când a fost produsă anvelopa, caută indicele DOT. Ultimele patru cifre din dreptul acestor litere semnifică numărul săptămânii (primele două) şi anul de fabricaţie (ultimele două). Tot pe flanc se află şi indicii de sarcină şi de viteză, care arată ce volum poţi transporta şi ce viteze poţi atinge cu aceste cauciucuri. Din punct de vedere al confortului, poţi verifica numărul de decibeli pe care îl produc în mers. Anvelopele influenţează consumul de carburant al maşinii, aşadar alege produse care te ajută să faci economie la pompă.

În mulţimea de oferte existente în piaţă, achiziţia unei anvelope te poate pune în dificultate. Important este să cunoşti dimensiunile şi să alegi, în funcţie de buget, cele mai bune cauciucuri din punct de vedere al raportului între calitate şi preţ.

Sursa foto: pexels.com/ro-ro/fotografie/cauciuc-guma-de-ters-stiva-stoc-3806252/