Bucuresti

5 tipuri de tencuială decorativă pentru un design pe gustul tău

5 tipuri de tencuială decorativă pentru un design pe gustul tău

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 1 luna si 1 saptamana
Apartine de
DWF
Vizualizari
124

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

După săptămâni sau chiar luni de zile în care ai tras din greu pentru a-ți pune casa la punct, a venit în sfârșit momentul finisajelor. Este ultima etapă importantă în procesul de construcție sau de renovare a locuinței, care include și decorarea pereților.

Dacă stai la bloc, vei avea mai puțin de muncă, pentru că, în cazul apartamentelor, nu se impune și decorarea exterioară, însă proprietarii de case trebuie, neapărat, să decoreze și la interior și la exterior. Alegerea materialelor pentru finisajul pereților ține de gusturile și preferințele fiecăruia, însă, cei mai mulți aleg tencuiala decorativă. Este vorba de ultimul strat de finisaj care se aplică pe suprafața pereților, atât la interior cât și la exterior, și care, pe lângă rolul estetic, trebuie să ofere și protecție față de factorii externi.

În funcție de suprafața pe care se aplică, există două categorii distincte de tencuială decorativă, respectiv tencuiala decorativă de interior de interior și tencuiala decorativă de exterior. Evident că prima categorie se folosește pentru pereții din interiorul locuinței, în timp ce tencuiala de exterior este destinată fațadelor. Ambele se pot utiliza într-o gama variată de combinații, iar în cele ce urmează îți prezentăm câteva idei care să te inspire.

Tencuiala mozaicată

Este modelul de tencuială recomandat în special pentru spațiile supuse uzurii, întrucât una dintre calitățile sale este rezistența la acțiuni mecanice, dar și la intemperii. De aceea, o poți folosi atât la interior cât și la exterior, în zonele cele mai expuse. Este o tencuială pe bază de minerale și rășini sintetice, disponibilă într-o gama variată de culori, astfel că nu îți va fi greu să găsești nuanța preferată. Nu este obligatoriu să aplici o singură nuanță, ci poți încerca mai multe combinații de culori pentru un efect mai deosebit.

Tencuiala siliconică

Face parte din categoria materialelor de construcții de înaltă calitate, fiind produsă pe bază de rășini siliconice, în care se amestecă pietricele de marmură și alte materiale de umplutură. Așadar, dacă vrei un finisaj de calitate, care să arate bine și la interior și la exterior și să asigure protecție pereților, trebuie să alegi acest tip de tencuială decorativă.

Tencuiala acrilică


Potrivită oricărui tip de construcție, are în compoziție rășini acrilice, pigmenți și ingrediente minerale, precum cuarț și granule de marmură. Este recomandată mai ales dacă nu îți dorești să redecorezi foarte des pereții, pentru că este un material durabil, care va rezista mult timp, fără a avea nevoie de vreun tratament special. Totodată, conferă un aspect plăcut și din punct de vedere estetic, aspect care se menține la fel de mult timp.

Tencuiala minerală Dacă ai investit foarte mult în alte etape ale construcției ori renovării casei și nu vrei să mai aloci sume mari pentru finisaje, tencuiala minerală este cea mai potrivită alegere. Are în compoziție ciment, pietricele de marmură, var și alte materiale de umplutură, fiind cea mai ieftină tencuială decorativă. Singurul inconvenient ar fi acela că nu este disponibilă decât în nuanță de alb, însă, dacă dorești să decorezi în altă nuanță, poți adăuga colorant.

Tencuiala silicată


Materialele care stau la baza acestui tip de tencuială sunt silicatul de potasiu, pigmenții acrilici și diferite minerale, microfibre și adaosuri. Este foarte rezistentă la igrasie, licheni sau mușchi, ceea ce o face perfectă pentru zonele sau spațiile cu un grad ridicat de umiditate.

De asemenea, tencuielile decorative se clasifică și în funcție de granulație, iar din acest punct de vedere există trei categorii distincte după cum urmează:

  • Tencuiala fină–are granulații cuprinse între 0,5 și 1,5 milimetri, oferind pereților un aspect neted.
  • Tencuiala „bob de orez”–granulațiile sunt cuprinse între 1,5 și 2 milimetri, pereții având un aspect uniform.
  • Tencuiala striată–denumită și „scoarță de copac” are granulații cuprinse între 2 și 3 milimetri, conferind pereților un aspect striat, asemănător trunchiurilor copacilor.

Sursa foto: piatraonline.ro/travertin-yellow-scapitat-5cm-x-ll-x-2-2cm