Bucuresti

7 moduri în care poți evita răcelile de sezon

7 moduri în care poți evita răcelile de sezon

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 9 luni si 3 saptamani
Apartine de
DWF
Vizualizari
162

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

În sezonul rece, răcelile și gripa sunt principalii inamici ai stării de bine. Rezistența organismului scade din cauza temperaturilor scăzute și a factorilor externi, astfel că probabilitatea unei îmbolnăviri crește. Totuși, există metode prin care să te ferești sau să reduci la minimum riscul de a contracta un virus. Persoanele care vin mereu în contact cu virusurile sau bacteriile, precum medicii, au câteva sfaturi. Iată șapte dintre ele.

1. Fă-ți vaccinul antigripal
Este metoda cea mai la îndemână pentru a ține virusul gripal la distanță. Pentur că serul este făcut în așa fel încât să ofere imunitate la tulpinile virusurilor care au circulat în ultimii ani, vei fi mult mai protejat împotriva gripei. Totuși, vaccinul nu protejează sută la sută, astfel că va fi nevoie să urmezi și celelalte sfaturi.

2. Spală-te frecvent pe mâini
Indiferent ce activități ai de-a lungul zilei, fie că lucrezi afară, fie într-un birou, este foarte important să te speli des pe mâini în această perioadă. Cu atât mai mult dacă în jurul tău se află persoane care sunt răcite sau gripate. Medicii și asistentele fac acest lucru după fiecare contact cu pacienții și astfel își păstrează imunitatea. Pentru a îndepărta virusurile sau bacteriile de pe piele, trebuie să te speli continuu cel puțin 20 de secunde. Nu contează dacă te speli cu apă caldă sau rece, important este să freci foarte bine mâinile cu săpun, preferabil antibacterian.

3. Folosește un dezinfectant de mâini pe bază de alcool
Dacă nu reușești să te speli foarte des pe mâini, este bine să ai la îndemână un dezinfectant pe bază de alcool. Aceste produse sunt special formulate pentru a omorî virusurile și bacteriile, astfel că vei fi protejat pe durata întregii zile. Totuși, dacă ai acces la apă și săpun, este preferabil să te speli.

4. Poartă îmbrăcăminte adecvată
De multe ori răcim pentru că ieșim afară îmbrăcați prea subțire. Deși frigul nu este o cauză directă a răcelii sau a gripei, care apar exclusiv de viruși, vremea rece afectează funcționarea sistemului imunitar, făcându-ne mai vulnerabili în fața acestora. Așadar, ieși la aer îmbrăcat potrivit pentru temperatura de afară. Cele mai bune alegeri sunt o geacă de iarnă pentru bărbați, cu umplutură din puf sau vatelină, sau un palton gros pentru femei.

5. Evită contactul cu persoanele bolnave
Dacă un coleg sau un membru al familiei a răcit, încearcă să limitezi timpul petrecut în apropierea sa. Evită gesturi precul strângerea mâinii, sărutul, îmbrățișările. Virușii se transmit ușor pe calea aerului, iar apropierea de o persoană care este contagioasă te poate expune riscului unei îmbolnăviri.

6 Menține curățenia în jur
În sezonul gripelor și răcelilor, virușii se plimbă destul de mult. Ei rămân pe obiectele folosite la comun: pe clanțele ușilor, tastatura calculatorului, vesela folosită împreună, la bucătărie, la baie etc. O idee bună este să menții obiectele care te înconjoară cât mai curate și să le dezinfectezi din când în când, pentru a te asigura că nu vii în contact cu bacterii sau viruși. Dacă ai mai mulți colegi care s-au îmbolnăvit în birou, atunci când ajungi acasă e bine să dai la spălat hainele cu care ai fost îmbrăcat peste zi și să faci un duș.

7. Menține un stil de viață sănătos
Odihna, alimentația echilibrată și sportul sunt elementele unui stil de viață care te ține departe de răceli. Mai mult, dacă suferi de alergii, încearcă să le ții sub control în sezonul rece. Astfel eviți inflamarea căilor aeriene superioare care ar putea fi un teren fertil pentru manifestarea virușilor răcelii și gripei.

Dacă apar totuși primele simptome de răceală, nu uita că este important să îi dai organismului tău un repaus de câteva zile, pentru a-i permite să lupte cu boala.

Foto: pixabay.com/photos/winter-snow-cold-human-portrait-3260942/