Bucuresti

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro

Care sunt cauzele pentru care elevii din București abandonează școala?

Care sunt cauzele pentru care elevii din București abandonează școala?

Detalii stire

Categorie
Stiri educatie
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Apartine de
Institutul pentru Politici Sociale
Vizualizari
431

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Abandonul școlar este o problemă majoră cu un impact negativ asupra societății, iar numărul copiilor și adolescenților care aleg să renunțe la studii crește de la an la an în România. Deși am fi crezut că este o problemă întâlnită mai mult în zona rurală, chiar și zonele urbane dezvoltate se confruntă cu abandonul școlar în rândul tinerilor.

Municipiul București are o rată a abandonului școlar mai mică în comparație cu alte regiuni, dar și aceasta necesită atenție și măsuri speciale pentru monitorizare și prevenirea creșterii. Această problemă acaparează anual atenția autorităților care se implică activ în derularea unor proiecte speciale ce au ca scop încurajarea elevilor de a finaliza studiile și de a-și găsi o meserie. Institutul Pentru Politici Sociale s-a alăturat acestei cauze și, în parteneriat cu instituțiile competente, a lansat proiectul „Proiect de Viață: Viitorul Începe Azi”.

Prin demararea acestui proiect, inițiatorii doresc să încurajeze tinerii NEETs cu vârste între 16 și 29 de ani să își reia studiile și să se integreze pe piața muncii din România. Astfel, programul „A doua șansă”, componentă a proiectului „Proiect de Viață: Viitorul Începe Azi”, se concentrează pe identificarea, evaluarea, motivarea și susținerea tinerilor în vederea participării la acest proiect, pentru a face un prim pas important spre un viitor mai bun.

După finalizarea cursurilor oferite în cadrul proiectului, fiecare tânăr participant va putea obține o diplomă de studii și o calificare profesională. Scopul principal al proiectului „Proiect de Viață: Viitorul Începe Azi”și al programului de tip „A doua șansă” este de a reduce rata abandonului școlar și a șomajului în rândul tinerilor din regiunea București-Ilfov.

Care sunt principalele cauze ale abandonului școlar în regiunea București-Ilfov?

Conform definiției exacte, „Abandonul școlar este o formă a eșecului școlar.” Mai mult, specialiștii în domeniu subliniază că factorul economic este, de asemenea, influențat de rata abandonului școlar și că acesta este un indicator al eficienței sistemului de învățământ al unei țări. Dacă indicele de abandon școlar este mic, atunci se dovedește că sistemul școlar de învățământ este unul eficient.

Tinerii NEETs sunt rezultatul abandonului școlar timpuriu, care din diverse motive sau circumstanțe, fie nu au urmat studii primare și gimnaziale, fie le-au întrerupt. În municipiul București și în Ilfov, majoritatea șomerilor este reprezentată de tineri fără studii.

Ca urmare a acestei constatări, autoritățile competente din București și Ilfov, alături de Institutul Pentru Politici Sociale, au demarat o serie de măsuri ce au ca și scop combaterea ratei șomajului și diminuarea numărului de tineri fără studii. Toate aceste măsuri și activități sunt bazate pe cauzele ce duc la abandonul școlar pentru că odată identificate aceste cauze, putem stabili cele mai eficiente și potrivite soluții.

Conform studiilor în domeniu, aceste cauze ale abandonului școlar pot fi grupate în trei mari categorii:

·Cauzele psihologice - sunt acelea care au legătură directă cu motivația, cu imaginea de sine, cu încrederea și anxietatea tinerilor. Aceste cauze au ca și punct de plecare personalitatea fiecărui tânăr. Se întâmplă adesea ca din motive financiare, tinerii să se simtă inferiori față de colegii de școală și să renunțe la continuarea studiilor, aceștia simțind că nu aparțin acelui loc și acelui grup social. Mai mult, ei refuză constrângerea adulților de a continua studiile și se detașează complet de dorințele și îndemnul celor din jur.

·Cauzele sociale - sunt cele strâns legate de familie și condițiile economice și sociale ale familiei respective. Mulți tineri care provin din familii cu un venit financiar scăzut se confruntă cu lipsa resurselor necesare pentru achiziționarea rechizitelor și materialelor școlare. De asemenea, tot din această categorie fac parte și familiile dezorganizate, în care unul sau ambii părinți lucrează în străinătate sau sunt foarte ocupați. Indiferența și neglijența părinților afectează tinerii și le influențează viitorul. Familia este considerată primul grup social din care face parte orice tânăr. De aceea, rolul acesteia în alegerile pe care le va face un individ pe parcursul vieții sale este foarte important.

·Cauzele psihopedagogice - au strânsă legătură cu contextul și mediul școlar din care face parte fiecare tânăr. Aici se încadrează și relația profesor-elev și relațiile dintre elevii unei clase și școli. Fiecare elev se identifică cu un anumit grup cu care are în comun anumite interese. De aici apar presiunile grupului, de a fi mereu „în pas” cu ceilalți. În plus, astfel de situații pot duce la fenomenul de „bullying”, tot mai des întâlnit, în special în școlile de „elită”, nu doar din regiunea București-Ilfov, dar și în alte zone ale țării. Comunicarea eficientă dintre elev și profesor poate fi împiedicată de anumite bariere precum evaluarea subiectivă din partea cadrului didactic, ironizarea și umilirea în fața colegilor de clasă.

Toate aceste cauze cu care se pot confrunta tinerii influențează decizia acestora de a-și continua studiile. Sunt mulți tineri care au renunțat la școală, dar ar dori să reia studiile, în speranța unui viitor mai bun. Astfel, proiectul "Proiect de Viață: Viitorul Începe Azi", demarat în regiunea București-Ilfov, îi încurajează și îi susține pe tinerii care vor să revină la școală.Toți tinerii NEETs cu vârste între 16 și 29 de ani au acum șansa la o viață mai bună.

Parteneriatul dintre proiectul “Proiect de viață: Viitorul Începe Azi” și ANOFM/AJOFM și instituțiile de învățământ are ca și obiectiv integrarea tinerilor în sistemul de învățământ și pe piața muncii. Astfel, se urmărește pe termen lung scăderea ratei abandonului școlar și a șomajului în rândul tinerilor din regiunea București-Ilfov.

Pentru mai multe detalii se poate accesa pagina https://politicisociale.ro/proiect-de-viata-viitorul-incepe-azi/ sau puteți suna la numărul +40 756 075 222.

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman.

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro