Bucuresti

Actele necesare pentru obtinerea autorizatiei de construire

Actele necesare pentru obtinerea autorizatiei de construire

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 5 ani si 6 luni
Vizualizari
606

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Actele necesare pentru obtinerea autorizatiei de construire

Autorizatia de constructie este unul dintre cele mai importante acte de care are nevoie orice viitor proprietar de casa in Romania. Totusi, tinand cont de dinamica constructiilor, de trendurile ecologice si de diversitatea materialelor de constructii, e important pentru un viitor proprietar de casa sa inteleaga care sunt pasii pentru obtinerea autorizatiei de constructie, cand este necesara aceasta autorizatie si ce documente sunt necesare pentru a o obtine.

Autorizatia de construire este acel document care imputernicesc cetatenii sa construiasca o cladire noua, sa consolideze o cladire sau sa repare o constructie deja existenta. Autorizatia de construire este eliberata de catre primarie, dar necesita un dosar cu multiple avize. Totodata, autorizatia de construire are un termen limita, valabilitatea acestuia fiind de 12 luni de la data eliberarii.

Obtinerea autorizatiei de construire este reglementata de catre Legea nr. 50/1991, iar conform documentului anterior mentionat, aceasta se elibereaza si pentru lucrari de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinatie sau de reparare a constructiilor de orice fel, precum si a instalatiilor aferente acestora.

Pentru a primi autorizatia de construire, proprietarul terenului trebuie sa prezinte mai multe acte:

1) certificatul de urbanism;
2) extrasul de plan cadastral actualizat la zi si extrasul de carte funciara de informare actualizat la zi
3) avizele si acordurile legale necesare, stabilite prin certificatul de urbanism;
4) proiectul pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii;
5) dovada privind achitarea taxelor legale.

In general, o companie de proiectare - arhitectura poate ajuta orice proprietar cu intreg procesul de realizare a documentatiei pentru primirea autorizatiei de constructie, avand experienta necesara legata de demersurile pentru fiecare dintre proceduri si acte. Totodata, o companie de proiectare - arhitectura poate estima si durata pana la obtinerea autorizatiei de constructie si poate sugera proprietarului una sau mai multe companii de constructii pentru pasul de dupa obtinerea autorizatiei.

Astfel, in mana profesionistilor, proprietarul se asigura de faptul ca intreaga constructie este realizata conform normelor, instalatia sanitara si electrica este pusa la punct intr-un mod profesionist, gaura hota este la locul potrivit, la fel si gaura pentru centrala si nu va avea nevoie ulterior de o companie care sa execute procedura de taiere beton armat, mai ales daca doreste sa grabeasca mutarea in noua cladire construita sau mobilarea si utilarea ei.

Iar ca sfat de incheiere, recomandam tuturor celor care doresc sa isi construiasca o casa si au ajuns la pasul obtinerii autorizatiei de constructie sa puna pe hartie toate costurile, intr-un format tip tabel, completand suma necesara fiecarui aviz ori autorizatii, pentru a obtine o estimare cat mai apropiata de realitate. Ca si in cazul constructiei efective a casei, fiecare pas, indiferent cat de marunt, conteaza.