Bucuresti

Activitati nonformale pentru elevi cu deficiente de auz prin program Erasmus

activitati nonformale pentru elevi cu deficiente de auz prin program Erasmus

Detalii stire

Categorie
Stiri educatie
Modificat
acum 4 ani si 8 luni
Vizualizari
669

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Dezvoltarea abilităţilor de dialog intercultural de către 24 de participanţi în schimbul de tineri internaţional “LEAVE a SIGN”


Fundaţia IKAROS împreună cu partenerul său, Amber Srl Italia implementează în perioada 15-23 ianuarie 2017 proiectul “Leave a Sign”,finanţat prin programul Comisiei Europene Erasmus+, în care 24 de tineri din Italia şi România dintre care 12 cu deficienţe de auz îşi vor dezvolta abilităţile de dialog intercultural prin metode nonformale. Proiectul îşi propune să crească gradul de conştientizare legat de discriminarea persoanelor cu deficienţe de auz folosind metodele Flash Mob, Teatru Forum şi ateliere de fotografie.

“Leave a Sign” este un proiect cu o durată de 8 luni, cu activităţi organizate în perioada 15-23 ianuarie 2017 în localitatea Bucureşti, România şi reprezintă iniţiativa Fundaţiei Ikaros România şi a partenerului Amber din Italia. Ideea proiectului a pornit de la faptul că tinerii cu deficienţe de auz au tendinţa de auto-izolare, de retragere într-un grup restrâns şi excludere socială. Lipsa unui mediu şcolar în care elevii cu deficienţe pot interacţiona şi crea modalităţi de comunicare cu elevii fără deficienţe reprezintă o problemă identificată în cele două ţări partenere. Scopul acestui schimb este de a oferi contextul unui dialog între 12 tineri cu deficienţe de auz şi 12 tineri fără deficienţe, de a dobândi abilităţi de comunicare într-o altă limbă, de a-i familiariza cu alte culturi şi de a descoperi alfabetul internaţional al semnelor. Astfel, ei vor dezvolta abilităţi, competenţe şi deprinderi prin implicarea în dialogul intercultural şi participarea activă în activităţile nonformale.

“Programul Erasmus+ este o oportunitate uriaşă pentru noi ca parteneri care lucrăm cu beneficiari de tipul persoanelor cu deficienţe de auz, de a oferi contextul nonformal în care aceşti tineri să-şi exprime emoţiile în public, să devină mai asertivi faţă de ceilalţi, mai puternici şi încrezători că pot schimba conştiinţe şi atitudini, făcând lumea un loc mai prietenos.” a declarat Elena Cimpoeru, coordonatoarea proiectului Leave a Sign.

Participanţii vor experimenta ateliere de teatru forum ca instrument pentru intervenţie socială, pentru poziționare a lor în lume și în contextul în care se află, creându-și astfel, o cale de acces, de comunicare şi de deschidere pentru înţelegerea acestui context şi pentru căutarea unor soluţii la provocări pe care le întâmpină. Mai mult decât atât, vor organiza un flash mob prin care vor atrage atenţia societăţii asupra depăşirii barierei de comunicare între persoanele cu deficienţe şi cele fără deficienţe.
Acest schimb include 24 de tineri participanţi cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani, dintre care 12 se confruntă cu deficienţe de auz dar și cu oportunități reduse, 4 lideri de grup şi 6 interpreţi ce vor avea rolul de a facilita procesul de învăţare şi de a se asigura că tinerii se vor implica activ în toate sesiunile de activităţi.

Activităţile proiectului se bazează pe metode participative de educaţie non-formală precum: învăţarea experienţială, animarea participanţilor, sesiuni de reflecţie, Flash Mob, Teatru Forum, ateliere de fotografie, participare activă în cadrul unui grup, prezentări publice.

FUNDAȚIA IKAROS ROMÂNIAa fost înființată în septembrie 2015 și are menirea de a transfera în România experiența de peste 12 ani dobândită de IKAROS IMPRESE SOCIALE din Italia în ceea ce privește: serviciile integrate de consiliere, formare profesională și mediere pe piața muncii pentru categorii vulnerabile (șomeri, tineri NEETs, persoane cu dizabilități); instruirea și formarea profesională pentru tinerii care încheie ciclul gimnazial; dezvoltarea autonomiei minorilor; combaterea abandonului școlar și valorificarea excelenței în materie de formare; elaborarea de strategii, programe și instrumente pentru dezvoltarea sustenabilă; asistența tehnică pentru elaborarea, managementul și implementarea proiectelor europene în Italia și România; furnizarea de programe de formare tehnică superioară și programe de calificare și recalificare profesională.