Bucuresti

Amintiri Centenare

Detalii

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 1 saptamana si 2 zile
Vizualizari
21

Voteaza & Distribuie

Descriere

AMINTIRI CENTENARE un nou proiect initat si organizat dePrimaria Capitalei prin Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucuresti (CSMB)
La Mogosoaia a avut loc conferinta dedicata implinirii celor 100 de ani de la infaptuirea Marii Uniri

Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucuresti a organizat miercuri,26 septembrie 2018, la Mogosoaia, conferinta AMINTIRI CENTENARE prima din seria mai multor evenimente dedicate implinirii celor 100 de ani de la infaptuirea Marii Uniri.
La eveniment au participat, alaturi de peste 250 de seniori bucuresteni, mai multi invitati de onoare, printre care: Lector univ. Dr.Bogdan Bucur (SNSPA, Facultatea de Stiinte Politice, Dep. Sociologie),autorul volumului”Cartea de Aur a Centenarului Marii Uniri” - un omagiu adus memoriei celor care au facut posibila nasterea Romaniei Mari, Conf. Univ. Dr. Adrian Niculescu (SNSPA, Facultatea de Stiinte Politice, Dep. Stiinte Politice, Relatii Internationale si Studii Europene)si Conf. Univ. Dr. Cristina Paiusan - Nuica, cercetator Muzeul National de Istorie al Romaniei si Decan al Facultatii de Relatii Internationale, Istorie si Filosofie, Universitatea ”Spiru Haret”.
Alexandra Dobre, Directorul Centrului pentru Seniori al Municipiului Bucuresti:
Marea Unire din anul 1918 a fost si va ramane pagina cea mai importanta a istoriei romanesti, mai ales ca la infaptuirea Romaniei Mari a stat actul de vointa al neamului romanesc. Celebrarea Centenarului Marii Uniri trebuie sa fie pentru noi toti un moment de reflectie profunda si de asumare onesta a trecutului, pe care cu respect si consideratie trebuie sa il transmitem generatiilor viitoare. Seria de conferinte istorice AMINTIRI CENTENARE isi propune sa aduca in centrul atentiei importanta Unirii tuturor romanilor, promovand identitatea si valorile nationale”.
Cei trei istorici au prezentat alocutiuni care au avut in prim-plan protagonistii si evenimentele care au precedat, au marcat si au urmat Marii Uniri de la 1918: ”Eroine din Marele Razboi si drumul spre Marea Unire: Regina Maria, Ecaterina Teodoroiu, Colette Lahovari Plagino, Hortensia Papadat – Bengescu, Maria Ventura, Maria Filotti” a fost tema prezentata de Dr. Cristina Paiusan – Nuica.
Istoricul Adrian Niculescu a vorbit despre aspectele stiute si mai putin stiute ce au condus la Unirea tuturor romanilor, dar si despre Primul Razboi Mondial, iar autorul Bogdan Bucur, a trecut in revista impresionantele studii explicative, documentele inedite si imaginile rare cuprinse in cartea sa si a vorbit despre „viata sociala a perioadei de neutralitate (1914-1916), complicatele si sangeroasele vremuri ale Primului Razboi Mondial, continuand cu Marea Unire”. Un eveniment important care a fost consemnat, citam, „printr-o selectie stiintifica riguroasa, atenta, pasionala in legatura cu procesul complicat care a generat unificarea Basarabiei, Bucovinei, Transilvaniei, Banatului, Crisanei, Satmarului si Insula Ada Kaleh cu Romania in intervalul 1918 - 1919”.
Conferinta a fost urmata de un concert dedicat muzicii celor 100 de ani de Unire, o evocare a melodiilor de odinioara, care si-au castigat prin frumusete dreptul la nemurire: de la celebrele romante, tango-uri, valsuri si fox-trot-uri ale compozitorilor romani, care rasunau in perioada interbelica in restaurantele si gradinile de vara ale Bucurestilor, la creatiile de muzica clasica, opera si opereta, care rasunau in salile de concert ale acelor vremuri; de la muzica lautareasca, cantata cu foc in anii ‘20 in mahalale Bucurestilor, la slagare si creatii de neuitat ale muzicii usoare romanesti.
La final, toti invitatii au primit cate un exemplar din ”Cartea de Aur a Centenarului Marii Uniride Bogdan Bucur (a doua editie revizuita si adaugita, cu peste 800 de pagini), o lucrare impresionanta, tiparita in conditii grafice deosebite. Evenimentul a fost urmat de o sesiune de autografe oferite de Bogdan Bucur.
”Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri reprezinta cinstirea acelora care, in marile clipe istorice, au infaptuit visul milenar al tuturor romanilor: intregirea Romaniei” – a mentionat autorul. ”Si, chiar daca visul unirii tuturor romanilor intr-un singur stat national unitar nu a fost unul milenar - ideea a prins contur de abia catre jumatatea secolului al XIX-lea, si nici nu a tinut prea mult (Romania Mare se prabuseste teritorial in 1940, dupa numai 22 de ani de la Marea Unire), imaginea anului 1918 ramane, indiscutabil, momentul astral din intreaga istorie a romanilor. Aceasta a doua carte de aur - prima carte de aur – datata 1929 – apartine patrimoniului cultural national mobil si este un manuscris pe pergament, realizat manual pentru serbarea primilor 10 ani de la infaptuirea Marii Uniri - reprezinta, asadar, un modest omagiu adus memoriei celor care au facut posibila nasterea Romaniei Mari”.