Bucuresti

Asociatia „6 Dorobanti” participa la Bicentenarul Bataliei de la Waterloo

Detalii

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 3 ani si 10 luni
Vizualizari
464

Voteaza & Distribuie

Descriere

Asociația „6 Dorobanţi” participă la Bicentenarul Bătăliei de la Waterloo

Detaşamentul românesc aparţinând Asociaţiei "6 Dorobanţi" participă la cea mai mare reconstituire a unei bătălii, înfrângerea lui Napoleon Bonaparte din 18 iunie 1815, la Waterloo.

La Bicentenarul acestei mari confruntări sunt prezenți cei 16 membri costumați în soldaţi de infanterie francezi, vivandiere și copii de trupă. Ei se alătură celor aproape 6.000 de participanţi din toată lumea inclusiv de pe continentele Australia, America de Nord (Statele Unite ale Americii, Canada) și de Sud.

Fiind singura asociaţie din România care participă la acțiuni napoleoniene, "6 Dorobanţi” este prezentă pentru a patra oară la evenimentele dedicate comemorării soldaților de la Waterloo. Soldații au venit pe front în diferite formule încă din anul 2008.

În fiecare an, pe locul unde a avut loc marea bătălie de la Waterloo, în Belgia, are loc întâlnirea pasionaților de istorie care reconstituie trupele imperiale franceze ale lui Napoleon Bonaparte şi cele aliate, conduse de ducele de Wellington. Pentru că Bonaparte era un geniu militar şi politic, organizatorii ne-au trimis periodic scenariul și informațiile necesare astfel încât bătălia să fie reprodusă cât mai fidel celei de acum 200 de ani. Iar noi ne-am pregătit temeinic pentru marea campanie, mai ales că vom face parte din oastea împăratului, și suntem mândri că vom fi alături de alți 6.000 de <<reenactors>>, 300 de cai, 100 de tunuri, mai ales că ne-am înscris de vara trecută, iar organizatorii au analizat activitatea noastră și ne-au trimis invitația oficială și rolul pe care îl avem, a declarat Horia Șerbănescu, președintele Asociaţiei "6 Dorobanţi" și muzeograf la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”.

În afara pușcașilor și a grenadierilor, din asociație nu lipsesc nici copiii de trupă, o fată (10 ani) și un băiat (12 ani), și două vivandiere care îi vor ajuta pe soldați.

Dorobanţii și-au pregătit puștile și uniformele de la începutul secolului al XIX-lea prin repetiția de la cea de-a XV-a ediţie a evenimentului „Zilele Muzeului Militar Naţional” care a avut loc anul acesta, în luna mai. Aici, ei au realizat un bivuac cu aspectele militare şi viaţa cotidiană din epoca napoleonieană.

Uniformele și armele sunt obiecte personale sau reproduceri confecționate conform descrierilor epocii sub atenta îndrumare a celor mai experimentați membri, Horia Șerbănescu și prof. univ. Adrian Silvan Ionescu.
Publicul poate vizita toate corturile din bivuacuri pentru a vedea atmosfera și viața soldaților din acea epocă, între orele 9 - 18, iar mâine seara are loc un spectacol grandios pe locul unde e monumentul, între orele 22.30 - 23.30. De asemenea, circulația este închisă de la ora 16.00 și până la 03.00 pentru facilitarea accesului vizitatorilor.

Programul reconstituirii bătăliei prevede două zile de evenimente: vineri, 19 iunie, atacul francez, iar sâmbătă contra atacul englez și victoria finală a Ducelui de Wellington, ambele având loc între orele 20.00 – 22.00.

Terenul cuprinde mai multe comune, iar bătălia are loc pe o suprafață închisă echivalând cu 22 de terenuri de fotbal.

La comemorarea a 200 de ani de la confruntare, participă sute de mii de spectatori în tribune care îi aplaudă pe toți soldații. Ei primesc informații de la prezentatorul oficial care comentează poziția soldaților și ce se întâmplă pe teren. Seria evenimentelor se încheie cu imnul Europei pentru a sublinia idee de unitate, pace si de evitare a conflictelor.