Bucuresti

Bogdan-Alexandru Stanescu, laureat al Premiilor Romania Cultural, editia 2018, pentru Copilaria lui Kaspar Hauser

Bogdan-Alexandru Stanescu, laureat al Premiilor Romania Cultural, editia 2018, pentru Copilaria lui Kaspar Hauser

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 3 ani si 6 luni
Vizualizari
297

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Bogdan-Alexandru Stănescu, laureat al Premiilor România Cultural, ediția 2018, pentru Copilăria lui Kaspar Hauser
Bogdan-Alexandru Stănescu a primit luni, 19 martie 2018, Premiul Premiul Radio România Cultural pentru romanul Copilăria lui Kaspar Hauser, apărut în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom, și în ediție digitală. Gala de decernare a Premiilor Radio România Cultural, ediția 2018, a avut loc pe scena Teatrului Odeon din București.
Roman de maturizare, roman al deformării, 12 povestiri cu acelaşi narator, toate aceste variante sînt corecte şi, în acelaşi timp, departe de a descrie cu exactitateCopilăria lui Kaspar Hauser, o reinterpretare a motivului literar al copilului crescut de lupi. Romanul lui Bobiţă, pasager al tramvaielor ceauşiste, explorator al vechilor crematorii şi al şantierelor din Berceni, este şi unul dedicat Bucureştiului, surprins în perioada sa de trecere de la socialismul luminos la democraţia originală. Dar cea mai importantă rămîne explorarea memoriei într-o proză ce se hrăneşte din materia vîscoasă a melancoliei.
Bogdan-Alexandru Stănescu(n. 1979) este scriitor, eseist, traducător, editor, preşedintele Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB). A debutat cu cronică literarăîn revistaLuceafărul(1999), pe cînd era junior editor alZiarului de Duminică. A publicat proză scurtăîn majoritatea antologiilor „Prima mea…” de la Editura ART. În 2010 a publicat împreună cu Vasile Ernu volumulCeea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc(Polirom), iar în 2012 a debutat ca poet, cu volumulApoi, după bătălie, ne-am tras sufletul(Cartea Românească), nominalizat la premiile revisteiObservator cultural şi la premiile Radio România Cultural pe anul 2012. În 2013 a publicat la Editura ART volumulEnter Ghost. Scrisori imaginare către Osip Mandelştam, iar în 2014, cel de-al doilea volum de poeme,anaBASis(Cartea Românească), nominalizat la premiile Radio România Cultural. Din 2012 este doctor în literatură, cu tezaEmil Botta: Ars moriendi. A tradus din Alberto Manguel, James Joyce, Tennessee Williams, William Faulkner, Sandra Newman, Edward Hirsch şi Paul Auster.
Foto autor: Alexandru Dolea