Referendum pentru familie
Bucuresti

Campania ”Planifica Neprevazutul!” continua lupta pentru reducerea numarului de sarcini nedorite in Romania

Detalii

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 4 ani si 5 luni
Vizualizari
699

Voteaza & Distribuie

Descriere

Campania ”Planifică Neprevăzutul!” continuă lupta pentru reducerea numărului de sarcini nedorite în România
Viața sexuală și contracepția reprezintă încă subiecte tabu pentru mulți români, în timp ce numărul sarcinilor nedorite (în special la adolescente) și a copiilor abandonați în maternități este în continuare foarte mare. În acest context, Societatea de Educație Contraceptivă din România (SECS) continuă să atragă atenția, prin intermediul campaniei Planifică Neprevăzutul!”, asupra importanței contracepției pentru o viață sănătoasă, extinzând elementul informativ al campaniei pentru toate metodele de planificare familială disponibile în România.
Asociația de Planificare Familială din România (APFR) se alătură campaniei ”Planifică Neprevăzutul!” Membri asociației contribuie la diseminarea mesajelor campaniei, atât în mediul rural, cât și în cel urban. Pe www.planificaneprevazutul.ro, pot fi găsite adresele tuturor cabinetelor de planificare familială din țară din rețeaua Ministerului Sănătății. La aceste cabinete poate apela orice persoană, fără bilet de trimitere, iar consultațiile sunt gratuite.
„Zilnic, în cabinetele de planificare din toată țară intră zeci de oameni în căutarea unor răspunsuri privind viața sexuală, contracepția și, în general, sănătatea reproducerii. Sperăm ca prin această campanie să ajungem la un număr și mai mare de oameni care au nevoie de ajutorul nostru. Pentru fiecare există o metodă contraceptivă potrivită și sigură, iar opțiunile trebuie analizate cu ajutorul specialiștilor”, declară Cristiana Bîrlădeanu, Președinte al Asociației de Planificare Familială din România.
„Numărul sarcinilor nedorite este încă foarte ridicat în România, cu o incidență alarmantă în rândul tinerelor. Pentru evitarea acestor situații, este necesară utilizarea unei metode contraceptive eficiente. Campania Planifică Neprevăzutul! și-a propus să îi ajute pe cei care sunt preocupați să aibă o viață sexuală sănătoasă cu informații și, mai mult, cu consiliere personalizată. Pentru a fi oricând la îndemâna celor care au nevoie de noi, www.planificaneprevazutul.ro poate fi accesat acum și de pe orice tabletă sau telefon care dispune de conexiune la internet ”, adaugă Dr. Borbala Koo,Director Executiv, SECS.
Pe www.planificaneprevazutul.ro, vizitatorii pot intra în direct cu medicul specialist prin intermediul webinariilor desfășurate de două ori pe lună. De asemenea, oricine poate adresa întrebări la doctorul@planificaneprevazutul.ro, iar specialistul Planifică Neprevăzutul! răspunde fiecărui e-mail în parte.
„Numărul impresionant al celor care ne-au adresat întrebări în cadrul webinariilor sau pe e-mail ne-a dat dimensiunea reală a nevoii de informare a oamenilor. Suntem aici să vorbim deschis despre anticoncepționale, beneficiile non-contraceptive ale acestora, contracepția de urgență și alte metode potrivite pentru fiecare etapă a vieții sexuale și pentru fiecare situație”, spune Dr. Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie, MedLife.
Campania își dorește să depășească granițele actuale, prin derularea de noi acțiuni de informare și educare a publicului. Lansată în octombrie 2013, Planifică Neprevăzutul!”esteo campanie de informare și educare a publicului în ceea ce privește contracepția și contracepția de urgență. Utilizate corect contraceptivele moderne au o eficiență foarte mare, unele chiar de 99,7%. Pentru orice contact sexual neprotejat, administrarea contracepției de urgență în maximum 72 de ore poate preveni apariția unei sarcini nedorite.
Date statistice
Potrivit studiului „Emergency Contraception Study”*, efectuat în 2013 de compania globală de cercetare Millward Brown cu sprijinul Gedeon-Richter Plc.:
  • Femeile din România au 1-3 parteneri de-a lungul vieții (43% dintre respondente) sau 4-5 parteneri (13%).
  • 98% dintre femeile din România știu despre existența pilulelor anticoncepționale, dar numai 25% folosesc această metodă contraceptivă.
  • Majoritatea (48%) preferă să se bazeze pe metode cu risc crescut în ceea ce privește apariția unei sarcini nedorite - metoda retragerii (coitus interruptus) sau metoda calendarului.
  • Mai mult de jumătate spun că anticoncepționalele sunt ușor de procurat și de folosit și că ar recomanda această metodă și altor persoane. Cu toate acestea, o mare parte dintre ele și-au exprimat o reținere în utilizare, motivată prin eventualele efecte negative ale acestora.
  • 68% dintre femeile chestionate au folosit contracepția de urgență în ultimele 12 luni.

*Studiul „Emergency Contraception Study” a inclus și un eșantion de peste 500 de românce cu vârsta cuprinsă între 16-49 ani care au răspuns întrebărilor pe tema obiceiurilor de utilizare și a atitudinilor cu privire atât la metodele contraceptive în general, cât și la contracepția de urgență. Intervalul de confidență 95% - marja de eroare 5%.