Bucuresti

Anunt Diamant Produse Curatenie

Produse Curatenie Bucuresti - firma PFS Cleaning comercializeaza produse de curatenie in Bucuresti pentru casa, birou si masina (solutii de spalat parchetul, solutii de spalat gresia, solutii de spalat faianta, solutii pentru plastic, solutii pentru masina).
https://produsecuratat.ro

Care sunt obiectivele legale de valorificare a deșeurilor de ambalaj?

Detalii stire

Categorie
Stiri afaceri - economie
Modificat
acum 3 ani si 1 saptamana
Apartine de
DWF
Vizualizari
534

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Generarea deșeurilor de ambalaje, urmare a activității producătorilor, a devenit un subiect mult mai dezbătut odată cu noile reglementări în privința introducerii conceptului de responsabilitate extinsă a producătorilor.

Ordonanţa de urgenţă 50/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 294/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje reglementează mai strict decât oricând, activitatea producătorilor şi măsurile luate de aceştia pentru protecţia mediului şi a sănătăţii populaţiei, impunând o serie clară de obiective legale de valorificare a deseurilor de ambalaje.

Conform anexei nr. 1 la OUG 50/2019 (Anexa nr. 3 la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 198/2005), obiectivele minime de valorificare prin incinerare în instalaţii de incinerare cu recuperare de energie şi de valorificare prin reciclare, globale şi pe tip de materiale, începând cu anul 2019, sunt, după cum urmează:

În perioada 2019 - 2022 (inclusiv), pentru obiectivul de valorificare prin reciclare/tip de material sunt stabilite următoarele procente:

Deșeuri din Aluminiu 20%
Deșeuri din Sticla 60%
Deșeuri din Hârtie și Carton 60%
Deșeuri din Plastic 22.5% din care pentru PET 55%
Deșeuri din Lemn 15%
Deșeuri din Metal 50%

Obiectivul global de valorificare în perioada 2019 - 2022 (inclusiv) este de 60%, dintre care obiectivul minim global de valorificare prin reciclare este de 55%, iar cel de valorificare prin incinerare în instalaţii de incinerare cu recuperare de energie este de maximum 5%. Acest obiectiv reprezintă procentaj minim din masa totală a tuturor materialelor de ambalaj conţinute în deşeurile rezultate din ambalajele introduse pe piaţa naţională.

În anul 2023 se urmăreşte creşterea acestor obiective de valorificare prin reciclare/tip de material, după cum urmează:

Deșeuri din Aluminiu 30%
Deșeuri din Sticla 65%
Deșeuri din Hârtie și Carton 65%
Deșeuri din Plastic 35% din care pentru PET 57%
Deșeuri din Lemn 20%
Deșeuri din Metal 60%

Pentru anul 2023, obiectivul global de valorificare a fost stabilit la 65%, . dintre care obiectivul minim global de valorificare prin reciclare este de 60%, iar cel de valorificare prin incinerare în instalaţii de incinerare cu recuperare de energie este de maximum 5%.

Începând cu anul 2025, obiectivele de valorificare prin reciclare/tip de material vor ajunge la procente semnificativ mai mari în comparaţie cu situaţia prezentă. Iată procentele stabilite pentru această perioadă, în funcţie de materialul valorificat:

Deșeuri din Aluminiu 50%
Deșeuri din Sticla 70%
Deșeuri din Hartie si Carton 75%
Deșeuri din Plastic 50%, din care pentru PET 65%
Deșeuri din Lemn 25%
Deșeuri din Metal 70%

Astfel, obiectivul global de valorificare va ajunge începând cu anul 2025 la 70%, dintre care obiectivul minim global de valorificare prin reciclare este de 65%, iar cel de valorificare prin incinerare în instalaţii de incinerare cu recuperare de energie este de maximum 5%.

Date fiind noile valori minime ale obiectivelor de valorificare prin reciclare a deşeurilor de ambalaje impuse producătorilor, aflate în continuă creştere de la an la an, aceştia din urmă pot ajunge să îşi îndeplinească mult mai eficient obligațiile în ceea ce priveşte responsabilitatea extinsă cu privire la deşeurile de ambalaje apelând la ajutorul unor organizaţii specializate de tip O.I.R.E.P. Astfel de organizaţii, alcătuite din profesionişti cu experienţă vastă în implementarea schemelor de responsabilitate extinsă a producătorilor din România, îndeplinesc în numele acestora din urmă obligaţiile privind valorificarea deşeurilor de ambalaje şi obligaţiile referitoare la raportarea datelor ce țin de ambalajele şi deşeurile de ambalaje rezultate din activitatea desfăşurată anual.

Sursa foto: unsplash.com/photos/-2lJGRIY5P0

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara avand o experienta de aproape 21 de ani in chirurgia estetica. Incepand din anul 2009 clinica isi desfasoara activitatea intr-un spital ultramodern.
https://www.brol.ro