Bucuresti

Ce analize sunt necesare pentru depistarea problemelor ficatului?

Ce analize sunt necesare pentru depistarea problemelor ficatului?

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 3 luni si 2 saptamani
Apartine de
DWF
Vizualizari
218

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Ficatul este unul dintre cele mai importante organe pentru supraviețuirea noastră. Este o adevărată ”fabrică” ce lucrează neîncetat pentru a procesa toate substanțele pe care le introducem în corp. Ficatul are nenumărate funcții, de la producția de proteine, colesterol, enzime, până la stocarea vitaminelor, a mineralelor și a carbohidraților.

Tot la nivelul ficatului sunt procesate alcoolul, medicamentele, produșii metabolici, astfel ca în sânge să ajungă numai substanțele de care organismul are nevoie. Ficatul este, așadar esențial în buna funcționare a organismului. Și deși are o capacitate mare de regenerare, uneori este afectat de modul nostru de viață. De aceea, este bine să faci periodic o serie de analize care să îți arate cum stai cu sănătatea ficatului.

Ce tip de analize îți arată activitatea ficatului


Analizele care depistează problemele ficatului sunt teste de sânge care măsoară diferite enzime, proteine sau alte substanțe produse de ficat. Cele mai uzuale analize sunt:
 • Albumina, o proteină produsă în ficat. Atunci când suferi de o boală de ficat, concentrația de albumină este scăzută.
 • Proteine totale, un test care analizează cantitatea totală de proteine din ficat.
 • ALT, ASR și GGT - enzime produse de ficat, ale căror valori cresc în cazurile de hepatită, ciroză sau cancer.
 • Bilirubina, un produs al ficatului ale cărui valori cresc în caz de hepatită, ficat gras alcoolic, ciroză, icter mecanic, etc.
 • Protrombina, o proteină implicată în coagularea sângelui, care prezintă concentrații scăzute în cazul în care ficatul este afectat.

Aceste teste se fac rapid, din sânge și nu este nevoie de pregătire în prealabil. Tot ce trebuie să faci este să nu mănânci cu 10-12 ore înainte de testare. De obicei, recoltarea sângelui se face dimineața astfel că acest lucru nu reprezintă un disconfort. Recoltarea sângelui nu durează mai mult de 5 minute și este foarte puțin dureroasă.

Există și teste mai complexe, care înlocuiesc puncția hepatică. Acestea se fac atunci când există deja un diagnostic și este nevoie de o evaluare a gradului de afectare a ficatului. FibroTest se folosește pentru diagnosticarea hepatitelor B, C și D sau a steatozei hepatice. FibroMax oferă mai multe informații despre tipul de grăsimi care încarcă ficatul, gradul de necroză etc.

Când este nevoie să îți faci analizele pentru ficat?

Aceste analize sunt recomandate de medic atunci când ești în evidență pentru o boală hepatică sau când ai simptome care pot sugera o boală de ficat. Poți citi mai multe despre afecțiunile ficatului pe site-ul doc.ro. Este nevoie să te adresezi specialistului și să îi ceri un set de analize pentru ficat atunci când:

 • Observi că pielea ta are o culoare gălbuie, palidă. De asemenea, albul ochilor poate fi afectat.
 • Ai parte de grețuri și vărsături frecvente.
 • Suferi de dureri abdominale și episoade de diaree.
 • Urina ta este închisă la culoare.
 • Materiile fecale sunt deschise la culoare.
 • Ești obosit fără a face eforturi semnificative.

În același timp, ar fi bine să discuți cu medicul tău de familie, dacă ai anumiți factori de risc, precum:

 • Un istoric familial de boli hepatice.
 • Consumi alcool în exces.
 • Crezi că ai fi putut fi expus la un virus hepatic: hepatita B sau C - fie prin transfuzie de sânge, la dentist, manichiură sau pe cale sexuală.
 • Iei foarte multe medicamente care ți-ar putea afecta ficatul.

Analizele pentru depistarea bolilor de ficat sunt ușor de făcut și nu prezintă riscuri, de aceea este bine să le repeți odată la 2-3 ani sau chiar anual dacă ai unul sau mai mulți factori de risc. Având în vedere rolul esențial pe care îl joacă ficatul în funcționarea organismului, sănătatea lui trebuie să fie o prioritate.

Foto: https://pixabay.com/photos/the-syringe-glove-medical-blood-1291129/