Bucuresti

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro

Deschidere firmă: de la acte infiintare SRL la antreprenoriat

Detalii stire

Categorie
Stiri afaceri - economie
Modificat
acum 3 ani si 7 luni
Apartine de
Perspektive Vision
Vizualizari
542

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Felicitări! Ai decis să devii antreprenor! Dar cum ajungi un antreprenor cu acte în regulă din punctul în care te afli acum? Adevărul este că ai trecut de cel mai important pas pe care l-ai avut de făcut: să decizi că antreprenoriatul este pentru tine. Nu este ușor, dar ai reușit!

Urmează partea în care oficializezi această decizie, adică deschiderea propriei tale firme. Există mai multe forme legale pe care le poți alege. Astăzi vom discuta despre înființarea unui SRL. Vei afla toți pașii pe care trebuie să îi parcurgi. Îți vom spune tot ce trebuie să știi. Ce acte infiintare SRL sunt necesare, unde trebuie să depui dosarul de firmă și așa mai departe.

Citește în continuare acest articol pentru a înțelege mai bine procesul de înființare SRL și ce trebuie să faci pentru asta.

Care sunt avantajele și dezavantajele unui SRL?


Cu siguranță ai auzit până acum discuții despre care este cea mai bună formă legală pentru deschiderea unei firme. Dacă vei întreba 5 antreprenori ce formă legală recomandă, cel mai probabil vei primi răspunsuri diferite. Forma legală pe care o alegi depinde doar de tine și idealurile business-ului tău. Dacă dorești să construiești o afacere prosperă, care va evolua în timp ca mărime și venituri, atunci recomandarea noastră este să alegi înființarea unui SRL.

Avantajele unui SRL sunt suficient de multe încât să devină o alegere fiabilă pentru afacerea ta. Înainte de a ți le dezvălui, trebuie să știi că orice firmă nou înființată are statutul de microîntreprindere. Acest lucru înseamnă că firma ta va fi impozitată cu un procent mai mic până în momentul în care vei avea venituri peste 1 milion de euro.

Există mai multe aspecte care țin de modalitatea de impozitare a unui SRL, despre care vom discuta puțin mai târziu. Să revenim la avantajele unui SRL. Acestea sunt:

  • taxele unui SRL sunt mai mici
  • SRL-ul sau angajații săi pot beneficia de anumite facilități fiscale dacă sunt eligibili
  • asociații răspund doar cu patrimoniul înregistrat al companiei în caz de insolvență
  • poți fi propriul tău angajat într-un SRL

Acele facilități fiscale menționate pot fi:

  • deducere personală
  • scutire de la plata impozitului pe veniturile de natură salarială pentru programator/persoane cu handicap
  • indemnizație de inserție
  • sume de la stat pentru angajarea șomerilor sau absolvenților
  • scutire de la plata contribuțiilor la nivelul salariului minim pe economie pentru angajații elevi/studenți/ucenici/pensionari/cu alte CIM-uri
  • scutiri pentru angajații din domeniul construcțiilor, dacă sunt respectate anumite criterii

În luarea unei decizii trebuie să vezi întreaga imagine de ansamblu. De aceea, am pregătit câteva dezavantaje ale unui SRL pe care să le ai în vedere dacă încă nu ești sigur de forma legală pe care să o alegi. Acestea sunt:

  • un SRL poate avea maxim 50 de asociați
  • pentru a scoate bani din firmă trebuie să îți oferi dividende trimestrial sau anual ca asociat
  • lunar trebuie depuse mai multe declarații și este nevoie de un contabil pentru asta
  • în cazul închiderii SRL-ului trebuie să fie de acord toți asociații
  • la închiderea unui SRL, capitalul firmei va fi împărțit între toți asociații

Care sunt pașii de urmat pentru deschiderea unui SRL?

Dacă avantajele prezentate te-au convins și alegi SRL ca formă legală pentru firma ta, urmează să îți explicăm din acest punct ce trebuie să faci. Deschiderea unui SRL este mai ușoară decât crede multă lume. Știm, există acte infiintare SRL care îți pot încetini procesul pentru deschiderea firmei. Poate birocrația nu este subiectul tău preferat, dar te vom ajuta să nu mai fie un stres pentru tine.

1. Alege denumirea firmei tale
Primul lucru pe care trebuie să îl faci înainte de toate este să te gândești la denumirea firmei tale. Printre lista de acte infiintare SRL se află și actul care confirmă denumirea firmei tale ca fiind disponibilă. Scopul tău trebuie să fie să găsești cea mai unică denumire pentru firma ta. Iar după să găsești încă două.

La Registrul Comerțului va trebui să pregătești 3 variante de denumire pentru firma ta. Acestea trebuie să fie cât mai specifice și preferabil să nu fie similare cu alte firme de pe piață. Riscul dacă nu este acceptată denumirea la dosarul final va însemna să refaci tot procesul de înființare încă o dată. Acest lucru este posibil chiar dacă primești actul de confirmare a rezervării denumirii.

Fii atent la denumirea firmei tale! Este un pas important, iar dacă nu ți-a făcut plăcere să pregătești prima dată dosarul cu acte infiintare SRL, nu ai vrea să o faci din nou. Pentru a evita acest scenariu poți verifica disponibilitatea denumirilor pe care le vrei pe portalul ONRC.

Recomandarea noastră este să fii cât mai inventiv cu denumirea firmei tale. Optează pentru jocuri de cuvinte, folosește mai multe cuvinte, abrevieri sau chiar inventează cuvinte. Cu cât mai specific, cu atât mai bine. Mai ales că nu ți-ai dori ca lumea să confunde firma ta cu alta similară ca denumire.

2. Stabilește sediul social și pregătește dosarul de firmă
După ce ai primit actul respectiv din lista de acte infiintare SRL, va trebui să pregătești dosarul de firmă. Pentru asta va fi nevoie să stabilești un sediu social pentru firma ta. Chiar dacă nu vei avea activitate la sediu, orice firmă legal vorbind are nevoie de un sediu social. Acesta poate fi chiar la tine acasă. Orice sediu ai alege, trebuie să ai o copie de pe dovada de proprietate.

Ce acte infiintare SRL sunt necesare pentru deschiderea firmei tale?

Pentru dosarul de firmă va trebui să pregătești aceste acte infiintare SRL:

  • documentul care atestă rezervarea denumirii firmei
  • actul constitutiv
  • capitalul social
  • sediul social al firmei
  • specimen de semnătură
  • declarație pe proprie răspundere

Ce este actul constitutiv?

Printre cele mai importante acte infiintare SRL se află actul constitutiv. Acesta conține toate datele importante din firmă. Actul constitutiv conține denumirea firmei, sediul social, codurile CAEN pentru obiectul de activitate. Codurile CAEN sunt cele care îți vor defini activitatea firmei. Abrevierea vine de la Clasificarea Activităților din Economia Națională.

Ce costuri sunt pentru acte infiintare SRL?

Costurile pentru înființarea unui SRL nu sunt foarte mari. În primul rând, vei avea nevoie de minim 1 leu pentru capitalul social, iar după rămân taxele pentru Registrul Comerțului, care nu depășesc suma de 200 de lei.
Există posibilitatea de a apela la consultanța oferită de specialiștii Fabrica-de-Firme.ro, iar în cazul acesta vor fi costurile pentru onorariu. Alături de aceștia vei înființa cu brio firma ta.

Care sunt taxele și impozitele pentru SRL?

După cum spuneam, în cazul unui SRL taxele și impozitele sunt mai mici decât pentru un PFA, spre exemplu.
Impozitul pe venit va fi calculat în funcție de veniturile afacerii. Dacă pe an firma va înregistra venituri sub 1 milion de euro se va percepe impozitare pe veniturile microîntreprinderilor, adică:

  • 1% dacă ai unul sau mai mulți angajați în cadrul SRL-ului
  • 3% dacă nu ai nici un salariat în cadrul SRL-ului

Această cotă de impozitare se va modifica în momentul în care firma va avea încasări peste 1 milion de euro. Atunci va fi de 16%.

În cazul în care nu dorești să te angajezi pe tine pentru a-ți da salar, atunci modalitatea prin care vei putea scoate bani din firmă sunt dividendele. Acestea pot fi date trimestrial sau anual. În cazul în care îți vei oferi dividende ca asociat vei plăti statului 5% din valoarea dividendelor brute.

Taxele se opresc aici dacă vei distribui dividende în valoare de maxim 2760 lei, adică suma a 12 salarii minime brute. În cazul în care depășești această sumă, va trebui să achiți contribuția la sănătate (CASS) în valoare de 10% din suma salariilor brute, adică 2760 de lei.

Specialiștii Fabrica-de-Firme.ro cunosc cel mai bine tot ce ține de acte infiintare SRL și procesul pentru deschiderea firmei. Apelează la ei cu încredere dacă dorești consultanță specializată!

Sursa foto: freepik.com

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara avand o experienta de aproape 21 de ani in chirurgia estetica. Incepand din anul 2009 clinica isi desfasoara activitatea intr-un spital ultramodern.
https://www.brol.ro