Bucuresti

Cinama-tek „Marfa si banii“ de Cristi Puiu

Detalii film

Categorie
Filme la cinematografe
Modificat
acum 7 ani si 6 luni
Apartine de
Institutul Cultural Roman
Vizualizari
1024

Reprezentari

DataOraLocatie
Joi 12 decembrie 201319:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare film

ICR Berlin prezintă pe data de 12 decembrie filmul „Marfa şi banii” (2001) în regia lui Cristi Puiu. Scenaristul Răzvan Rădulescu va lua parte la proiecție și la o discuție cu publicul.

„Marfa şi banii" este primul road movie realizat după Revoluție. Filmul este lansat într-un moment mai puţin favorabil filmului românesc. După anul 2000, numit și anul 0 al filmului românesc, în care nu se produsese niciun film de lungmetraj, „Marfa şi banii" soseşte ca o revelaţie, care va deschide calea, atât tematic, cât şi stilistic, unui nou mod de a face film. „Marfa şi banii" este un thriller cu suspans sau, aşa cum îl consideră Cristi Puiu, „un road-movie" iniţiatic, în care atât suspansul, cât şi personajele sunt construite cu subtilitate şi introspecţie. Prin acest film, Cristi Puiu lansează o nouă generaţie de cineaşti români recunoscută şi premiată internaţional.

Cristi Puiu este realizatorul a numeroase lungmetraje si scurtmetraje premiate internaţional. După terminarea studiilor de cinematografie la Geneva, în 1996, Cristi Puiu se întoarce în Romania şi îşi începe cariera de regizor, care îi va aduce numeroase distincţii internaţionale. „Marfa şi banii" este primul său lungmetraj şi deschizătorul de drumuri pentru ceea ce se va numi Noul Val Românesc. Filmul a fost selecţionat pentru Directors' Fortnight la Festivalul de Film de la Cannes si a primit premiul special al juriului şi Premiul Findling la Cottbus, Premiul FIPRESCI şi Premiul pentru cel mai bun actor (Alexandru Papadopol) la Thessalonik, Premiul PROCIREP Award la Angers, Premiul Abasto Award la Buenos Aires, menţiune specială la Trieste. Cu scurtmetrajul „Un cartuş de kent şi un pachet de cafea", Puiu a obţinut Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin in 2002, Marele Premiu al Festivalului de Film de la Zagreb şi premiul pentru scurtmetraj la Festivalul de la Buenos Aires. Filmul de lungmetraj „Moartea domnului Lăzărescu” a obținut la Cannes premiul Un Certain Regard în 2005, iar „Aurora” a participat la ediția din 2010 a Festivalului de Film de la Cannes.

Răzvan Rădulescu este unul dintre cei mai importanţi scenarişti ai Noului Cinema Românesc. A fost scenarist sau co-scenarist la numeroase filme româneşti precum: „Marfa şi banii", „Moartea domnului Lăzărescu", „Niki şi Flo", „Boogie", „Hârtia va fi albastră", „Marţi după Crăciun", „Offset", „Călătoria lui Gruber", „Poziţia Copilului", pentru care a obtinut premiul Ursul de Aur la Berlinala din 2013.

Filmul este subtitrat în limba engleză.

După proiecţie va avea loc o mică recepţie.

Filtre film

Perioada: Astazi, Saptamana curenta, Luna curenta