Bucuresti

Ciocolată, cafea şi ceai. Delicatese şi tabieturi în cultura europeană

Ciocolată, cafea şi ceai. Delicatese şi tabieturi în cultura europeană

Detalii

Telefon
0213213022
Web
https://www.fundatiacaleavictoriei.ro
Social links
Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 10 luni si 1 saptamana
Vizualizari
292

Voteaza & Distribuie

Descriere

Vremea rece ne-a adus în ultimul timp în preajma ceştilor aburinde de ceai, cafea sau ciocolată. Garnisite cu mirodenii, zahăr brun, miere, lapte sau frişcă, băuturile noastre fierbinţi reuşesc să conţină o adevărată istorie a gusturilor şi capriciilor europene. Descoperă povestea băuturii tale preferate la evenimentul pe care Fundația Calea Victoriei ți l-a pregătit joi, pe 14 decembrie, de la 19.00: Ciocolată, cafea şi ceai. Delicatese şi tabieturi în cultura europeană.

De la istoricul Monica Neațu afli nu doar drumul parcus de aceste delicatese prin istoria civilizaţiei europene, ci și reţete stranii (unele delicioase) cu care înalta societate de altădată se delecta la diverse ocazii.

Consumate la fel ca astăzi sau sub formă de lichioruri, aceste băuturi uimesc curţile europene, se transformă în daruri diplomatice şi generează apariţia unor piese noi în serviciile utilizate la servirea mesei. Considerate iniţial băuturi exotice şi asociate cu Asia (ceaiul), Orientul (cafeaua) şi America (cicolata), ele ilustrează curiozitatea europenilor faţă de civilizaţiile îndepărtate.

Degustate în cadrul unor adevărate ritualuri sociale sau în momentele de intimitate (toaleta), aceste băuturi sunt asociate şi diverselor teorii medicale. Tot de istoria lor este legată şi apariţia primelor cafenele în Franţa domnului Voltaire. Servite în timpul discuţiilor de după masă sau a reuniunilor de tipul five o’clock, ele intră treptat în sfera tabieturilor, originea lor trece într-un plan secund, fiind adaptate tradiţiilor şi gusturilor europene.

Ca să nu ratezi momentul, înscrie-te din timp pe adresa contact @victoriei.ro. Taxa de participare este 50 de lei, iar evenimentul are loc la sediul Fundației Calea Victoriei, pe strada Popa Soare, la numărul 40.