Bucuresti

Coliva, cel mai important preparat oferit drept pomana de o firma de servicii funerare


Detalii stire

Categorie
Stiri diverse
Modificat
acum 2 luni si 1 saptamana
Apartine de
Adserving iAgency.ro
Vizualizari
163

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

In Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, coliva este definita drept "grau fiert amestecat cu zahar si nuci pisate si ornat cu bomboane si zahar pudra, care se imparte de pomana la inmormantari si la parastase". Dincolo, insa, de definitia sau chiar de reteta colivei, in articolul de fata vom vorbi despre simbolistica si importanta acestui desert, care nu poate lipsi din oferta unei firme profesioniste de servicii funerare.

Coliva reprezinta insusi trupul celui decedat, intrucat in timpuri biblice, dar si in prezent, in anumite zone ale Globului, graul este principala sursa de hrana a omului. De fapt, simbolistica este chiar mai puternica decat atat, dupa cum atrag atentia reprezentantii firmei de servicii funerare Casa Bucur, pe site-ul acesteia, www.funerarii-bucuresti.ro.

Astfel, bobul de grau este considerat un simbol al nemuririi, intrucat, pentru a incolti, trebuie mai intai ingropat in pamant. La fel, trupul celui decedat trebuie ingropat, pentru a putrezi, inainte sa invie, conform Ioan XII, 24 si I Corinteni XV, 36. Fara ingredientele dulci, coliva nu ar avea niciun gust, remarca firma de servicii funerare, iar zaharul si mierea reprezinta virtutile sfintilor sau ale decedatilor pomeniti sau chiar dulceata vietii vesnice, pe care cu totii speram ca a obtinut-o cel trecut in nefiinta.

Traditia colivei drept ofranda la inmormantare vine inca din secolul al IV-lea, din timpul Sfantului Teodor Tiron si al imparatilor Maximian si Maximin. Sfantul i-ar fi aparut in vis Arhiepiscopului Constantinopolului, Eudoxie, caruia i-a poruncit ca, in prima saptamana a Postului Mare (al Pastelui), toti crestinii sa manance grau fiert cu miere.

Acest desert sfant a primit atunci numele de coliva, pe care il poarta si astazi, cand este servita de casele de servicii funerare si nu numai. In amintirea acestei minuni, Biserica Ortodoxa il praznuieste anual pe Sfantul Mare Mucenic Teodor Tiron, in prima sambata din Postul Mare. Cu o seara inainte, vinerea, la Sfanta Liturghie a Darurilor mai inainte sfintite, se canta Canonul Sfantului Mare Mucenic Teodor, compus de Sfantul Ioan Damaschin. Apoi, se sfinteste coliva, care se imparte credinciosilor.

Prin urmare, coliva reprezinta nemurirea sufletelor oamenilor, dupa plecarea din aceasta lume si din aceasta viata si inainte de obtinerea vietii vesnice. Grauntele de grau folosite de firma de servicii funerare pentru prepararea colivei simbolizeaza credinta si nadejdea vietii vesnice, iar zaharul si mierea le aduc aminte credinciosilor ca si pentru ei va urma fericirea.

Astfel, coliva poate fi considerata expresia pamanteasca a credintei viilor in nemurirea celor adormiti, in invierea acestora si in viata vesnica, plina de fericire, pe care o vor obtine gratie Mantuitorului Iisus Hristos, care s-a sacrificat pentru ei, atrage atentia firma de servicii funerare. Mai multe detalii despre acest subiect se regasesc in lucrarea "Inmormantarea si parastasele cuvenite", de Nicodim Mandita, aparuta la Editura Agapis din Bucuresti, in anul 2000.

O firma profesionista de servicii funerare, asa cum este Casa Bucur, va oferi in pachetele pentru pomana si parastas, pe langa coliva, si urmatoarele produse: farfurii cu mancare gatita (de post sau de dulce), sticle de vin, sticle de vin si ulei, dar si colaci.

Articol realizat de iAgency.ro