Bucuresti

Conferinta Amazoanele pentru toti - Adriana Babeti

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 5 ani si 1 luna
Vizualizari
885

Voteaza & Distribuie

Descriere

Adriana Babeti la Teatrul National Bucuresti: Amazoanele pentru toti

Duminică, 2 martie, de la ora 11.00, în Sala Mică a Teatrului Naţional din Bucureşti va avea loc conferinţa „Amazoanele pentru toţi”, susţinută de Adriana Babeţi, unul dintre cei mai importanţi eseişti români contemporani. Eveniment prilejuit de apariţia recentă la Editura Polirom a volumului Amazoanele. O poveste, publicat în ediţie cartonată, în colecţia „Plural M”, disponibil şi în ediţie digitală.

Volumul Adrianei Babeţi, Amazoanele. O poveste, a fost distins recent cu Premiul „Cartea Anului 2013”, acordat de revista România literară.

Despre conferinţă

O conferinţă despre amazoane nu poate trăda spiritul eroinelor care sînt aduse în faţa publicului. Prin urmare, ea a fost concepută ca o bătălie, la capătul căreia ar trebui cucerit nu doar subiectul, ci mai ales auditoriul. Aşa a fost construită şi cartea de la care această conferinţă porneşte, Amazoanele. O poveste.
Cu dubla ţintă în faţă, vor fi împresurate treptat cele mai importante teme legate de povestea amazoanelor. Mitul amazonic creat de vechii greci va fi atacat în cercuri concentrice: de la originea numelui, la genealogie (cine sînt părinţii şi proteguitorii amazoanelor, ce obîrşii are neamul luptătoarelor) şi pînă la tărîmurile aflate la graniţa dintre mit şi realitate unde se presupune că ar fi trăit femeile războinice.
După cum, printr-o încercuire, va fidescris ceea ce s-ar putea numi amazonstyle. Adică felul de a fi, de a lupta, iubi şi muri al amazoanelor. Prin toate faptele lor se va contura o adevărată amazonsaga (războaie, lupte corp la corp, pe uscat şi pe mare, probe de rezistenţă, călărie, vînătoare). Toate, însoţite de o descriere amănunţită a corpului amazoanelor, a armelor, veşmintelor, coafurii, ba chiar a dietei lor. Şi, la urmă de tot, adunate laolaltă, poveştile de dragoste şi moarte ale acestor ciudate femei.
Cum vor ieşi amazoanele după un asemenea asediu? Mai puternice sau complet istovite? Chiar dacă ultima parte a conferinţei va sta sub semnul unei retrageri, nu va fi vorba nici pe departe de o înfrîngere. Căci, se ştie, orice retragere e o formă de luptă. La capătul ei, cînd va fi lansată întrebarea Amazoanele: o poveste?, nu se întrevede capitularea, ci dimpotrivă, începutul unei noi bătălii.

Amazoanele. O poveste este un proiect editorial finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Adriana Babeţi estecritic literar şi profesor de literatură comparată la Universitatea de Vest din Timişoara şi redactor la revista Orizont. Dintre volumele publicate la Editura Polirom: Femeia în roşu(în colab., 2003, 2008, 2011; Premiul Uniunii Scriitorilor), Dandysmul. O istorie (2004; Premiul Uniunii Scriitorilor, Premiul Asociaţiei de Literatură Comparată şi Generală), Prozac. 101 pastile pentru bucurie (2009).

Iniţiate cu aproape opt decenii în urmă de Ion Marin Sadoveanu, Conferinţele Teatrului Naţional au revenit pe scena Sălii Atelier începînd din anul 2006 cu prelegerile unor personalitaţi marcante ale culturii române pe teme dintre cele mai diverse şi incitante.