Bucuresti

Concert aniversar "PRELUDIU 45" la Ateneul Roman

Detalii

Categorie
Petreceri/Concerte
Modificat
acum 12 luni si 2 saptamani
Vizualizari
817

Voteaza & Distribuie

Descriere

Corul de Cameră PRELUDIU al Centrului Național de Artă “Tinerimea Română” dirijat de Voicu Enăchescu, va susține un concert aniversar la Ateneul Român miercuri, 1 noiembrie 2017, de la ora 19, eveniment organizat în colaborare cu Filarmonica “George Enescu”.
Cu numeroase prezențe de nivel internațional, foarte multe concerte în țară și o impresionantă colecție de înregistrări dedicate repertoriului religios ortodox, Corul de Cameră Preludiu format și dirijat de Voicu Enăchescu reprezintă o autoritate artistică de necontestat, reprezentativă pentru spațiul nostru cultural și spiritual.
De la apariția sa şi până în prezent formația a parcurs un drum ascendent, care a consolidat cu fiecare concert, an după an, prestigiul coralei.
Mereu primenit, trecând de la statutul de cor de amatori la cel de formație profesionistă, „Preludiu” îşi aduce o deosebită contribuție la transmiterea actului artistic în rândurile publicului meloman din România şi din străinătate, remarcându-se prin măiestria sa interpretativă prin prospețimea şi, în același timp, prin maturitatea sa. Secretul rezidă, desigur, în talentul şi muzicalitatea nativă a coriștilor, dublate de aprofundate studii muzicale, dar, fără îndoială, trebuie căutat şi în muzicalitatea, rafinamentul şi deosebitul simţ artistic al dirijorului.
Repertoriul Corului de cameră „Preludiu” este vast, cuprinzând peste 400 de lucrări de muzică preclasică, clasică şi romantică, colinde de Crăciun şi cântece religioase, muzică românească şi cântece din muzica popoarelor, lucrări din literatura contemporană, lucrări vocal-simfonice. Trebuie menționat faptul că toate aceste piese sunt interpretate în limba lor originară.
“Eu știu Corul de cameră „Preludiu” aproape de la începuturile lui. Nu sunt muzician de profesie, dar sunt meloman şi, cred eu, meseria mea de gazetar şi scriitor m-a ajutat să-mi dezvolt instinctul de a recunoaște valorile.
O ideea imaginată, construită cu migală şi cu un talent de excepție de dirijorul Voicu Enăchescu. Voicu, adică omul cu care se identifică tinerețea mea şi credința mea în valorile românești.
Am fost la concertele „Preludiului”. Şi acum am pe retină figurile băieților şi fetelor din cor, atunci studenți, acum profesori, avocați, medici, mari artiști, oameni lucrând în toate zările vieții şi lumii. Şi, mai ales, aud șoapta aceea fermecată în care povesteau ei cântecele folclorului românesc şi pe cele ale repertoriului universal. „Preludiu” șoptea şi această șoaptă divină te pătrundea până în adâncul sufletului.” Nicolae Dan Fruntelată
Ca o recunoaștere a activității artistice deosebite, dirijorul Voicu Enăchescu a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în Grad de Comandor pentru promovarea culturii.
Publicul va avea astfel ocazia de vedea, asculta și recunoaște pe viu spiritul artistic creat de dirijorul Voicu Enăchescu care definește Corul de Cameră Preludiu, putând să recunoască chiar pe cei care au făcut cunoscute publicului larg o bună parte dintre aceste piese, atât prin intermediul discurilor și al CD-urilor, cât mai ales prin zecile de înregistrări făcute la radio de-a lungul celor 45 de ani de activitate.