Bucuresti

Cum să faci grătarul perfect: 6 trucuri și sfaturi

Cum să faci grătarul perfect: 6 trucuri și sfaturi

Detalii articol

Categorie
Articole / anunturi mancare si bautura
Modificat
acum 2 saptamani si 3 zile
Apartine de
DWF
Vizualizari
73

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Fie că urmează să mergi la grătar cu prietenii sau să găzduiești o seară de barbecue la tine acasă, îți dorești, cu siguranță, să prepari cele mai bune fripturi și garnituri. Chiar dacă pare extrem de simplu, pregătirea unui grătar excelent presupune câteva tehnici de bază, care pot face diferența. Iată cum poți obține cel mai bun grătar, cu doar câteva trucuri simple!

1. Alege ingrediente de cea mai bună calitate

Un pas esențial pentru un grătar perfect este alegerea inspirată a materiei prime. Indiferent dacă vei prepara mici, cârnați, fripturi sau burgeri, cumpără, întotdeauna, carne de cea mai bună calitate, din surse sustenabile și ecologice. Poți opta pentru amestecuri de vită și porc, dar și pentru pui sau curcan, dacă preferi carnea slabă. Orice ai alege, ia, întotdeauna, carne proaspătă. Dacă este posibil, cumpără carne tocată pe loc, pentru burgeri sau mici.

2. Nu omite condimentele

O greșeală foarte des întâlnită este gătirea cărnii fără condimente sau doar cu amestecul clasic de sare și piper. O astfel de carne nu se distinge niciodată prin savoare, așa că fii atent și la capitolul mirodenii. Poți îmbunătăți gustul fripturii cu rozmarin, cimbru, oregano, boia sau busuioc, iar, în ceea ce privește burgerii, adaugă, cu încredere, pudră de usturoi sau fulgi de chili. De asemenea, poți opta și pentru marinade, acestea fiind ideale pentru friptura din porc sau de pui. Totodată, poți cumpăra coaste de porc marinate, pe care nu trebuie decât să le pui pe grătar și să te bucuri de aromele intense.

3. Asigură-te că pui carnea pe grătar în momentul perfect

De multe ori, graba și foamea te pot determina să așezi carnea pe grătar mult prea devreme. Astfel, riști să afumi fripturile sau să le arzi. De aceea, este important să aștepți clipa ideală, când focul arde mocnit și este gata să gătească, în mod corect, carnea.

4. Supraveghează carnea în permanență

După ce ai pus carnea pe grătar, ești tentat să te retragi, să savurezi o bere sau un cocktail și să stai de vorbă cu prietenii. Ei, bine, trebuie să știi că secretul unui grătar reușit stă în supravegherea constantă a cărnii. Chiar dacă știi că friptura trebuie să stea un număr aproximativ de minute pe grătar, este indicat să stai aproape de foc și să te asiguri că totul merge conform planului. Pregătește ustensilele necesare și păstrează-le la îndemână, în cazul în care carnea s-a gătit mai repede și este momentul să o iei de pe grătar. Un clește și o spatulă ar trebui să fie suficiente. Nu uita să ai aproape și platouri sau farfurii!

5. Pune carnea proaspăt gătită în recipientele potrivite

După ce ai reușit să gătești micii perfecți sau coastele ideale, este momentul să le pui într-un vas, până la momentul servirii. Multe persoane pun carnea gătită pe platouri sau farfurii întinse, lăsând-o neacoperită. Acest lucru va duce la răcirea rapidă a cărnii. În plus, aceasta nu va mai fi la fel de suculentă și fragedă, ci tare și uscată, atunci când ajunge pe masă. Dacă vrei să păstrezi textura impecabilă a cărnii, păstreaz-o într-un castron adânc, acoperit parțial, sau într-o oală care se poate acoperi cu un capac sau o farfurie. Astfel, carnea va rămâne caldă, dar își va păstra și textura, fără să se înmoaie din cauza aburului din interior.

6. Folosește grătarul și pentru garnituri

Deseori, carnea pe grătar este servită alături de cartofi prăjiți sau salată. Dacă vrei ca grătarul tău să iasă în evidență și să impresioneze toți invitații de la masă, folosește-te de foc pentru a pregăti și câteva garnituri delicioase. De exemplu, poți pune pe grătar roșii zemoase, ardei kapia, ceapă și usturoi. Rumenește-le bine, apoi pasează-le într-un castron, după ce ai îndepărtat coaja legumelor. Condimentează cu sare, piper și oregano. Vei obține cea mai bună salsa de roșii!

Acestea fiind spuse, urmează sfaturile de mai sus și vei pregăti cel mai bun grătar, pe care toată lumea îl va ține minte!

Sursa foto: pexels.com/photo/barbecue-bbq-beef-charcoal-533325/