Bucuresti

Cum sa obtii un certificat energetic ce te avantajeaza la vanzare

Cum sa obtii un certificat energetic ce te avantajeaza la vanzare

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 2 ani si 2 luni
Vizualizari
310

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Poate ai auzit deja de obligativitatea obtinerii unui certificat energetic inainte de a vinde o casa, un apartament, un spatiu comercial sau orice alt tip de imobil detinut. Poate starea proprietatii pe care o detii te ingrijoreaza putin, mai ales ca preturile scad sau cresc si in functie de clasa de eficienta energetica in care se incadreaza locatia. Ce si cum sa imbunatatesti la apartament sau casa pentru o clasa energetica superioara poti afla chiar acum.

Certificatul de performanta energetica eliberat de auditorul energetic atestat incadreaza imobilele in clase de eficienta energetica notate cu litere de la A la G. Clasa A este ideala, insa de multe ori nici macar imobilele noi, proaspat construite, nu indeplinesc toate conditiile pentru a fi incadrate in clasa A. Incadrarea casei sau apartamentului in clase medii (precum B sau C) este suficienta, avand in vedere ca cei mai multi dintre noi locuim in blocuri cu o vechime medie de 40-50 de ani si ca majoritatea caselor sunt inca mostenite de la parinti si construite dupa cu totul alte standarde decat cele din prezent.

Pentru eliberarea certificatului energetic auditorul are nevoie de schita de cadastru a locuintei in cazul apartamentelor si de mai multe documente pentru case si alte imobile mai complexe (nu va ingrijorati, auditorul energetic va va da toate informatiile necesare). In plus, se va efectua o vizita de cateva minute la cladire (pentru obtinerea informatiilor necesare). Daca stii ce urmareste auditorul si in functie de ce indici se stabileste clasa energetica, vei sti si ce sa modifici pentru o incadrare mai buna si pentru un certificat energetic avantajos.

Auditorul energetic este interesat in primul rand de suprafata utila a casei sau apartamentului. Apoi se vor masura lungimea si inaltimea peretilor exteriori, dimensiunea si materialele din care sunt facute ferestrele (lemn, aluminiu. PVC). Se va examina integritatea structurii peretilor exteriori, teraselor si starea ferestrelor exterioare cat si existenta si integritatea izolatiilor. Clasa energetica scade daca peretii exteriori prezinta crapaturi, urme de umezeala si daca tamplaria prezinta semne vizibile de uzura, este din materiale care nu etanseaza bine si predispune evident la pierderi de caldura. Se mai noteaza amplasarea si orientarea spatiului.

La interior, auditorul va examina integritatea si vechima instalatiilor termico-sanitare, se va nota tipul de incalzire (termoficare sau centrala termica etc.), tipul de combustibil folosit si din ce materiale sunt fabricate caloriferele. Mai este important de stiut daca imobilul are apometre sau repartitoare.

Daca locuinta sau spatiul comercial este dotat cu tamplarie termopan de cea mai buna calitate, este izolata corespunzator, are o centrala termica noua, eficienta, are apometre si repartitoare functionale si este intretinuta constant, are toate sansele sa fie incadrata in clasa B sau chiar A de eficienta energetica. Cerintele nu sunt exagerate, ci doar create pentru a promova economia de combustibili, integrarea surselor alternative de energie, pentru a stopa consumul excesiv si ineficienta energetica.

Certificatul de performanta energetica este un document informativ pentru proprietari si viitori proprietari sau chiriasi, un document care dovedeste interesul fata de proprietatea detinuta si fata de mediul in care traim cu totii.