Bucuresti

De Florii, ANTREC sarbatoreste Ziua Nationala a Turismului Rural

Detalii stire

Categorie
Stiri economie
Modificat
acum 6 ani si 5 luni
Vizualizari
734

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

De Florii, ANTREC sărbătoreşte Ziua Naţională a Turismului Rural
  • Cu această ocazie, se lansează noul sezon de turism rural –

Duminică, 13 aprilie, cu ocazia Sărbătorii Floriilor, în toată ţara va fi marcată Ziua Naţională a Turismului Rural. Evenimentul aniversar principal va avea loc la Fundata, o comună aflată la înălţime şi la propriu, şi la figurat, unde se află pensiuni de toate categoriile, inclusiv de 5 margarete, dintre care unele au obţinut premiile “Margareta de aur”. Pe de altă parte, vor mai fi manifestări în toate zonele tradiţionale ale României, cu activităţi de turism rural. De asemenea, cu această ocazie, a renaşterii naturii, se lansează noul sezon de turism rural, care va avea ca momente de vârf cu Sfintele Sărbători de Paşte, 1 Mai şi, fireşte, vacanţa de vară.
Manifestarea de la Fundata este organizată de Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) – Filiala Braşov şi de Primăria Fundata, cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT), la Căminul Cultural Fundata, şi se va desfăşura pe toată perioada week-endului (12 şi 13 aprilie). Vor fi susţinute conferinţa “Oportunităţi pentru turismul rural şi dezvoltare rurală” precum şi intervenţii şi prezentări despre Florii, despre Fundata, despre pensiuni, despre importanţa agroturismului şi despre meşteşugurile tradiţionale. Participanţii vor vizita pensiunile din zonă şi vor asista la un spectacol folcloric şi la un joc de lasere.
Vor avea loc demonstraţii ale meşterilor populari, prezentarea ofertelor turistice tematice şi a itinerariilor precum şi o expoziţie gastronomică cu produse tradiţionale şi cu degustarea acestora. Preotul Petecilă Bogdan va sfinţi crenguţele de salcie şi vor avea loc dezbateri despre Şirnea, primul sat turistic din România. Alte teme ale reuniunii vor fi “Turismul Rural promovat prin tradiţii” şi “Creşterea circulaţiei turistice prin păstrarea autenticităţii”. Evenimentul de la Fundata se va încheia cu un spectacol folcloric susţinut de ansamblul din Fundata şi invitaţi din comuna Izvoarele, Prahova.
Toate manifestările ANTREC din acest an se desfăşoară sub auspiciile “ANTREC România la aniversarea a 20 de ani – Păstrăm tradiţiile”, precum şi a 10 ani de la înfiinţarea revistei specializate “Vacanţe la ţară”.
Nici nu ştiu când au trecut 20 de ani de ANTREC. Turismul rural reprezintă unica formă de turism care a pornit de la zero după 1990. Ca noutate, în acest an ANTREC va promova mai multe sejururi tematice. Pe lângă turismul rural în sine, noi am lansat festivalurile ca atracție turistică, deși mereu au existat sărbători în mediul rural, gen Nedeia, iarmaroace, deoarece aceasta reprezintă, până la urmă, viața satului. Evenimentele au sprijinit enorm dezvoltarea turistică în diverse zone. De exemplu, comuna Ciocănești din județul Suceava, lângă Vatra Dornei, nu era atât de cunoscută până când ANTREC nu a organizat acolo Festivalul Păstrăvului pentru prima dată, în 2004. Apoi a urmat Festivalul Ouălor Încondeiate, care a impulsionat și mai mult turismul din zonă și a atras agențiile de turism. La ora actuală, ANTREC organizează anual, în toată țara, zeci de evenimente importante, pe tot parcursul anului. În acest an, care marchează 20 de ani de la înfiinţarea ANTREC, vom avea şi mai multe evenimente. Până la sfârşitul anului intenţionăm să lansăm o strategie de dezvoltare şi promovare a turismului rural la nivel naţional, având în vedere contextul actual şi evoluţia preferinţelor consumatorilor”, a declarat doamna Dr. Maria Stoian, preşedinte fondator ANTREC.