Bucuresti

Descifrînd tablouri celebre: “Primavera” de Sandro Botticelli

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 6 ani si 6 luni
Apartine de
Fundatia Calea Victoriei
Vizualizari
328

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Va invitam la un eveniment sustinut de istoricul de arta Cosmin Ungureanu, care se va concentra asupra unui foarte cunoscut tablou, “Primavera”, de Sandro Botticelli.

Ce se ascunde îndărătul unei imagini? Care este raportul dintre transparența subiectului unui tablou și opacitatea punerii lui în operă? Cât din ceea ce constituie miracolul elaborării sale – dar și aventura receptării ulterioare – lasă o operă de artă să se întrevadă?

***

Primavera (203 x 314 cm, tempera pe lemn, Galleria degli Uffizi, Florența), pictata de Sandro Botticelli cândva între 1477 și 1486, intră firesc în jocul acestor întrebări. Capodoperă incontestabilă a Renașterii timpurii, ea a făcut (și continuă să facă) obiectul unui amplu efort interpretativ care, în ciuda acribiei și ingeniozității unora dintre cei mai erudiți specialiști (Aby Warburg, Ernst H. Gombrich, Erwin Panofsky, Charles Dempsey sau Horst Bredekamp) încă nu i-a lămurit întru totul circumstanțele conceperii, desfășurarea subiectului sau mesajul încriptat.

Vă invit la o incursiune în spațiul alegoric al acestei capodopere, la o privire focalizată asupra detaliilor ei și, prin această „fereastră”, la o scrutare a imaginarului Renașterii italiene. Veți asista la o încercare de a sistematiza feluritele interpretări, în cheie literară sau filozofică, plasate într-un eșafodaj intelectual foarte rafinat sau, dimpotrivă, în contextul cultural-politic al Florenței sfârșitului de secol XV, dominată de figura emblematică a lui Lorenzo (Magnificul) de Medici.