Bucuresti

Descopera zona Parcul Carol – Filaret

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 5 ani si 11 luni
Apartine de
Fundatia Calea Victoriei
Vizualizari
346

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Va invitam la o noua expeditie culturala in timp si spatiu, de data aceasta in zona Parcului Carol – Filaret.

In 1906 se celebrau 40 de ani de domnie a Regelui Carol I, precum si 25 de ani de la proclamarea Regatului. Pentru a sarbatori acest jubileu, autoritatile române au hotarat in 1905 organizarea unei expozitii generale. Locul ales pentru organizarea si desfasurarea acestei manifestari a fost Câmpia Filaretului sau Câmpia Libertatii, actualul Parc Carol I. Lucrarile de amenajare au durat 11 luni, iar la 6 iunie 1906 Expozitia era inaugurata de Regele Carol I, la deschidere fiind prezenti si Regina Elisabeta, Principele Ferdinand si Principesa Maria.

Momentul 1906 a reprezentat punctul central al dezvoltarii zonale. Pentru aceasta expozitie s-au construit foarte multe cladiri, unele dintre acestea, vizibile si astazi, sunt prea putin cunoscute de bucuresteni: Castelul lui Vlad Tepes, construit pentru a adaposti turnul de apa, sau Biserica Cutitul de Argint – copie dupa Biserica Sf. Nicolae din Iasi – sunt doar cateva exemple de monumente ce vor fi descoperite de-a lungul plimbarii. Mausoleu din Parcul Carol, Fantana Cantacuzino, Arenele Romane sau Casa Bosianu sunt doar cateva din obiectivele ale caror poveste le vom afla pe parcursul acestei promenade.

Tot in Parcul Carol a avut loc, mai tarziu, prima editie a Festivalului Luna Bucurestilor, in 1935.

Vom vorbi si despre prima gara bucuresteana: Gara Filaret, precum si despre Uzina de Gaz si Electricitate, ambele avand un rol important in dezvoltarea zonei.

Intreaga poveste a acestor evenimente si cladiri, ca si personajele importante ce sunt legate de acesta zona vor fi prezentate pe parcursul plimbarii noastre.

Plimbarea se va incheia la Palatul Suter, de unde vom putea admira panorama orasului.