Bucuresti

Doina Uricariu isi prezinta cartea - Scara Leilor

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 5 ani si 10 luni
Vizualizari
631

Voteaza & Distribuie

Descriere

Doina Uricariu vorbeste despre cartea sa, Scara leilor


Joi, 4 august 2011, la ora 17.30, la Libraria Mihail Sadoveanu din Bucuresti, scriitoarea Doina Uricariu vine sa dialogheze cu cititorii despre noua sa carte de memorii: Scara leilor (doua volume, Polirom, 2011).


Scara leilor continua periplul memoriei inceput in Maxilarul inferior (Polirom, 2010; Premiul Cititorilor oferit de Observator cultural; Premiul pentru proza al revistei "Convorbiri literare", Nominalizare la Premiile speciale ale Uniunii Scriitorilor din Romania) cu povestea tatalui autoarei, ofiterul invalid de razboi Gheorghe Uricariu, si reconstructia Europei, asemeni unei reconstructii a unei parti anatomice distruse de un glonte exploziv.Cititorul afla enorm de multe lucruri despre Romania anilor 1941-1947, despre conditiile care au schimbat destinul nostru in urmatoarele decenii, dar si in perioada tranzitiei post-comuniste. Descopera adevaruri incredibile, taine ingropate in corespondenta diplomatica si rapoartele serviciilor secrete. Istoria are o parte vizibila si o parte ascunsa, precum fata lunii, o parte retorica, declarativa si alta reala, tainuita, ascunsa ochilor lumii de marii decidenti care actioneaza subteran, ca si cum ar fi instrumentata de forte oculte.


Doina Uricariu isi construieste amplul excurs memorialistic si documentar urmarind pas cu pas marturiile Regelui Mihai, ale arhivei exilului Majestatii Sale de la Versoix pe care a cercetat-o in noiembrie-decembrie 1990, cu documente diplomatice emise de servicii secrete, documente care pun in lumina lupta anticomunista a Romaniei din prima clipa a ocupatiei sovietice.


In anul in care Majestatea Sa Regele Mihai implineste 90 de ani, apare o carte a carei existenta s-a anuntat inca din 1990, cind Doina Uricariu a facut primul interviu cu regele Mihai, publicat in Romania literara, chiar in 23 august 1990.


Doina Uricariu (n. 1950, Bucuresti), cunoscuta poeta si eseista, membra a Uniunii Scriitorilor din Romania, a Societatii Culturale Europene si a P.E.N. Club. Membra fondatoare a Academiei Civice. A publicat noua volume de versuri distinse cu premiile Uniunii Scriitorilor din Romania, Republica Moldova, Israel si America Latina; volume de eseuri si studii de literatura, filosofie si isto­ria artei despre Emil Botta, Kierkegaard, Cioran, Jeni Acterian, Dominic Stanca, Maria Pillat‑Brates, Antonovici; studii despre literatura, filosofia si arta romaneasca, europeana si americana, de avangarda si interbelica. Doctor in poetica si stilistica cu teza Nichita Stanescu.


Lirismul paradoxal, publicata la Editura Du Style, in 1998. A ingrijit editii fundamentale: Filocalia de la Pro­dro­mul, Transnistria, Enciclopedia lacasurilor de cult din Bucuresti, Cotroceni Palace. Din 1999, traieste la New York. Cavaler al Ordi­nului Serviciul Credincios pentru creatie si activi­tatea in domeniul culturii. De aceeasi autoare, la Editura Polirom a mai aparut Maxilarul inferior (2 vol.), care a obtinut Premiul Cititorilor oferit de Observator Cultural.