Bucuresti

Expozitia de arta Naturaletea in pictura - Bucuresti vs Alba Iulia

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 2 ani si 2 luni
Vizualizari
231

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Centrul European Cultural și de Tineret pentru UNESCO ,,Nicolae Bălcescu”, cu sprijinul primăriei Sectorului 4 găzduieşte
Expoziţia „NATURAleţea în pictură” (BUCUREŞTI vs ALBA IULIA)
cu lucrări ale artiştilor MIHAI MARIN CÂRSTEA, MARIA JARDĂ,
MIRCEA NĂSTASE şi IOANA RAICA

În perioada 9 – 21 iulie 2018 Centrul European Cultural și de Tineret pentru UNESCO ,,Nicolae Bălcescu” (str. 11 iunie nr. 41, sector 4) găzduieşte expoziţia NATURAleţea în pictură, un veritabil dialog cultural BUCUREŞTI vs ALBA IULIA, cu artiştiiMIHAI MARIN CÂRSTEA (Bucureşti), MIRCEA NĂSTASE (Alba Iulia), MARIA JARDĂ (Bucureşti) şi IOANA RAICA (Alba Iulia).
NATURAleţea în picturăsau BUCUREŞTI vs ALBA IULIA esteo nouă expoziție în care 4 artişti, cu stiluri diferite, își pun laolaltă creativitatea și talentul.

Titlul expoziţiei a pornit de la încercarea de a găsi un numitor comun celor 4 artişti care expun cu acestă ocazie” – a spus Mimi Necula, organizatoarea expoziţiei al cărei vernisaj a avut loc pe 9 iulie la Centrul European Cultural și de Tineret pentru UNESCO ,,Nicolae Bălcescu”. “Natura este elementul care se regăseşte în toate lucrările acestor 4 artşti – o putem vedea, în cele mai multe dintre lucrările expuse, peisaje ce te duc cu gândul la pictură în plein air, însă şi la o natură de… atelier, o natură statică, aşa cum o putem vedea la Ioana Raica şi la Mircea Năstase şi chiar într-una dintre lucrările Mariei Jarda. Pornind de la Natură, am făcut trimitere către natural, către acel sentiment de firesc, de spontaneitate, de uşurinţa cu care pictorii dau senzaţia că ar fi lucrat, deşi, ştim cu toţii câte ore de muncă si câte studii stau la baza fiecărui tablou, în parte. Aşadar, de aici jocul de cuvinte al naturii – al NATURAleţii în pictură….”
Despre MIHAI MARIN CÂRSTEA - " NATURAleţea în pictură"
Este un un pictor iubitor al naturii şi al unui stil de viaţă legat, de o autenticitate specifica, multe dintre lucrarile sale, din intreaga sa creatie artistica, fiind un omagiu adus naturii, a frumusetii simple, pitoresti, autohtone si nu numai. Peisajele sale au o amprenta meditativă asupra subiectului. Fiind un pictor de atmosferă, el redă în şi prin lucrările sale, un sentiment al integrării în peisaj, al apartinerii acelor locuri, ca simtire, ca trăire interioară. Cromatica subliniază acest sentiment, prin culori desi vii, temperate, totusi, controlate ca intensitate de simtirea artistica a pictorului. Atmosfera lucrărilor sale te duce cu gândul la o poveste, o naraţiune făcută la timpul trecut, deşi ele sunt o reprezentare a prezentului, a unui prezent continuu, ce se sustrage influentelor cotidiene. Colţuri de natură ori de sate piedute pe coline faţă de care pictorul pare a se detaşa, dar nu cu scopul de a păstra o distanţă faţă de subiect, ci tocmai pentru a le putea privi, in ansamblu şi de a-şi construi o compozitie care să surprindă generalul, in defavoarea detaliului. Intrând în atmosfera locurilor, el surprinde, cu nostalgie uneori, ca timpul trece şi lasa urme vizibile, pe ziduri, pe starzi, pe chipurile oamenilor.... Fără a le plasa într-un loc anume, într-un spatiu geografic uşor de identificat, MIHAI MARIN CÂRSTEA se dovedeşte a fi, mai curând, un poet, în culori, al unei aer patriarhal al vieâii de la tară, indiferent de timp şi de anotimp.

Despre IOANA RAICA - " NATURAleţea în pictură"
Ajunşi la natura statică, o găsim şi pe Ioana Raica, cea datorită căreia acesta expozitie ne sustrage uşor din figurativ şi ne duce care abstract. Dacă în cazul celorlaţi pictori, imaginea se citeţte sau se descifrează, uneori de la sine, punând in prim plan atmosfera locurilor şi starea artistului, la IOANA RAICA esti faţă în faţă cu o provocare de a-ţi găsi o proprie interpretare pe partitura plasticieinei – fiindcă tot am apelat la asocierea cu alte arte. Ea compune imagini pornind de la elemente figurative, in jurul carora construieste compozitii ce tind catre abstract. Se spune despre lucrările abstracte că nu trebui întelese, ci doar private şi simtie, ca atare. Si totuşi, în lucrările ei, anumite elemente sunt reconoscibile, însă, fiecare privitor îşi construieşte povestea în faţa lucrării, pe baza unor elemente bine gândite şi armonizate de către artistă. Daca formele creaza o "poveste", în sine, culorile vin sa completeze acesta nota de incitare a privitorului de a se lasa cuprins de o stare de visare, de refugiu in irealul - real al IOANEI RAICA.

Despre MIRCEA NĂSTASE - " NATURAleţea în pictură"
Tot in zona peisajului il gasim pe MIRCEA NĂSTASE, insa, pentru la acesta explozia cromatica reflecta o alta stare de spirit dar si de raportare la natura. Daca in cazul lui Mihai Marin Carstea faceam comparatia cu poezia – unde rima este cea care aseaza cuvintele in versuri, la Mircea Nastase simtim ,mai curand, un ritm, o muzicalitate uneori antrenanta, cu accente puternice, alteori calma si asezata intr-un registru mai cuminte. Peisajele sale sunt asemenea unor priviri uneori fugare asupra departarii, in care detaliile cedeaza in fata ansamblului, accentul picand pe o stare de incantare, de bucurie de a privi si de a simti spatiul ca pe un intreg, ca pe o descriere afectiva ce reflecta starea pictorului fata de tema reprezentata.Tot MIRCEA NĂSTASE ne aduce si cateva compozitii cu flori – naturi moarte pe care, le anima cu puterea unor culori vibrante, ce par a incarca sensibil fiecare imagine. In aceste lucrari, compozitia este foarte importanta pentru pictor, deoarece el creaza un dialog intre diferite elemente : intre vasele cu flori si diferite obiecte din mediul inconjurator. El alcatuieste compozitiile ca o forma de comunicare, ca o relatie nu doar intre elementele pe care le reda, ci si cu sine si cu privitorul. Astfel, un fruct, un scaun sau un instrument muzical devin elemente la fel de importante precum vasele cu flori, si nu ajutatoare, iar impreuna redau o stare de bucurie, de confort, de armonie.
Despre MARIA JARDA - " NATURAleţea în pictură"
Aduce in acesta expozitie o natura vie, vibranta ca stare si culoare. Cromatica intensa creaza efectul unei revelatii in fata naturii, a unei stari de uimire si, totodata, de admiratie profunda in fata acesteia. "Apusul in Cismigiu" este ca o metafora a unui final ce inca iti rezerva surpriza unui ultime oglindiri a luminii inainte de a se stinge. O gama variata de culori, armonizate cu sensibilitate, descriu o stare de visare, de ratacire a a imaginatiei pe o tema pe cat de clara - a apusului de soare, pe atat de generoasa ca si emotii resimtite in fata panzei, de catre plasticiana,in momentul realizarii picturii, iar, mai apoi, de catre privitor, aflat fata in fata nu doar cu un tablou, ci cu o marturisire a unei taine ce scoate la iveala sensibilitatea omului si a pictorului. In padurile ei, verdele in tonalitati bine chibzuite, reda cu naturalete o stare, o traire, la fel de intense precum imaginea in sine. Copacii pe care ii proiectea ca niste verticale ce unesc cele doua lumi, par uneori un pretext de a pune lumina pe planul indepartat, directionand privirea catre departari. Maria Jarda are o sensibilitate, ce ne duce cu gandul si cu imaginatia la "dulcele stil clasic", iar acest sentiment il regasim in lucrarile sale, care degaja o traire delicata si totusi puternica, o stare calda prin pete de culoare, si totusi rece, prin albastrului cerurilor, calma prin cromatica, si tumultoasa, prin stare, in cazul marinelor.

Centrul Cultural European și de Tineret pentru UNESCO “Nicolae Bălcescu” este un serviciu public aflat în subordinea Consiliului Local și al Primăriei Sectorului 4. Obiectivul primordial al activitatiilor sale este acela de derularea proiectelor culturale locale extinse pe plan național și internațional. Pentru o bună desfăsurare a activitatiilor sale, Centrul Cultural European și-a creat și dezvoltat o strategie culturală care să permită o vizibilate a activităților culturale atât în sector, dar și în perimetru național și internațional. CCETNB și-a deschis porțile sub formă de parteneriat și sub formă de colaborare cu majoritatea instituțiilor culturale naționale, dar și cu diferiți actori independenți care impreună au oferit o diagrama culturală complexă a întregii activităti din sector. Ofertă culturală a sectorului este diversificată și cuprinde spectacole de teatru pentru adulți, spectacole pentru copii, vernisaje și expoziții, concerte, spectacole de lectură, organizare de workshop-uri, ateliere, seminarii și conferințe.

ExpoziţiaNATURAleţea în picturăpoate fi vizitată până pe 21 iulie, la Centrul Cultural pentru U.N.E.S.C.O. “Nicolae Bălcescu”.