Bucuresti

Expozitia "De la intaia privire"

Detalii expozitie

Categorie
Expozitii
Modificat
acum 2 ani si 7 luni
Vizualizari
361

Reprezentari

DataOraLocatie
Luni 5 februarie 2018 - Sambata 3 martie 201818:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare expozitie

DE LA ÎNTÎIA PRIVIRE . expoziția pe care ne-o propune Ellite Art Gallery în perioada 5 februarie 2018 – 3 martie 2018 în galeria din București, Piața Națiunile Unite nr. 3-5 vă invită la întîlnirea cu un artist pe deplin format și al cărui demers artistic se ordonează în miezul unei episteme care vrea să dezvăluie o realitate mito-archeo-utopică a creștinismului unui pictor liturgic. Imaginarul care rezultă poartă marca artistului care își face singur canonul dar care își ia totodată binecuvenita doză de libertate. Un deplin potențial de verticalitate se regăsește în lucrările care îngăduie o exprimare creativă de sine într-un cod afectiv specific valorilor neobizantine. Pentru artistă frumusețea conține un element de iubire și, deasemeni, unul noetic.
DE LA ÎNTÎIA PRIVIRE poate , fără prea mare efort , să se dezvăluie pe patru nivele o iconosferă care conține locuri creative organizate ierahic și din punctul unor hipostasuri care devin martori angajati ai drumului de la arhetip către prototip . un loc psihologic recognoscibil în „Desenele cu ochii închiși” ; locul estetic în care Bizanțul este înțeles ca o formă agonală a spiritului grec și a celui roman care se regăsesc în desenul care este valoarea de limbaj plastic în care excelează Doina Mihăilescu ; locul teologic care , firesc , se originează în icoana care este înțeleasă ca expresie a crucificării sensibilității,în măsura în care, totodată, intelectul este pus în Sfîntul Mormînt . Locul poetic este, cu sprijinul limbajejor simbolice care smulg cosmosul din neinteligibilitatea lui inițială, locul care redesenează contururile unei memorii creștine care propune o restaurație paradisiacă și instituie un timp al așteptării .De două decenii artista lucrează în atelier și expune constant lucrări care aparțin unor serii și cicluri care configurează ierarhii ale conținuturilor și ale formei care sunt : Stîlpnici , Iov , Maria Egipteanca, Pustia , Arca , Îngerul Învierii, Mormîntul Gol, etc.
Curatorul expoziției este criticul de artă Oliv Mircea .

Doina Mihăilescu trăiește și muncește la Timișoara .
Este profesor universitar doctor la Universitatea de Vest – facultatea da artă ; restaurator și autor de studii despre artele vizuale.
Este protagonista a peste treizeci de expoziții personale în Romania și în Germania, Italia, Spania, Franța , Polonia , Ungaria, Iugoslavia , etc.
Este laureată, din 2016, a premiului pentru arta religiasă acordat de Uniunea Artiștilor Plastici din Romania.