Bucuresti

Farmecul lumii si bucuria de a trai: Lectii aparte, Helene Grimaud

Farmecul lumii si bucuria de a trai: Lectii aparte, Helene Grimaud

Detalii

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 3 ani si 8 luni
Vizualizari
307

Voteaza & Distribuie

Descriere

Farmecul lumii si bucuria de a trai: Lectii aparte, Helene Grimaud

„O poveste adevărată şi o carte superbă, perlată la răstimpuri de tablouri însorite şi de fulguraţii de scriitură.” (Le Point) • Hélène Grimaud este autoarea romanului Întoarcere la Salem (Polirom, 2015)

Melanj de ficţiune şi confesiune, Lecţii aparte respiră aceeaşi virtuozitate şi sensibilitate cu care Hélene Grimaud interpretează o piesă muzicală, fiind o invitaţie să redescoperi farmecul lumii şi bucuria de a trăi.

Epuizată de turnee, de înregistrări şi de munca la adăpostul pentru lupi, Hélene hotărăşte să se rupă de rutina zilnică şi să pornească într-o călătorie, cu speranţa că astfel va izbuti să-şi recapete pofta de viaţă.

Deopotrivă iniţiatic şi lăuntric, acestvoiaj îi va purta paşii spre însorita Italie – de la riviera veneţiană, impregnată de muzica lui Mahler, la paşnicul Assisi, unde spiritul Sfântului Francisc dăinuie peste veacuri, şi la ispititorul Como – şi-i va prilejui întîlniri cu necunoscuţi enigmatici care o vor ajuta să-şi răspundă întrebărilor ce o frămîntă.

„Oare învăţăm să trăim altfel decît prin suferinţa experienţei? Viaţa este rodul unei ucenicii îndelungate. Pentru mine, ea a fost multă vreme ciocnire de plăci tectonice – nici nu vă puteţi închipui ce cutremure a stîrnit! Astăzi, sînt împăcată cu mine şi cu lumea. Am găsit un echilibru între muzică şi celelalte vieţi ale mele, consacrate naturii, scrisului, solitudinii.” (Hélène Grimaud)

„Un portret intim şi uimitor, conturat cu blîndeţeaprivirii salepătrunzătoare şi rafinamentul viziunii asupra lumii.” (LExpress)

Volumul Lecții aparte, de Hélène Grimaud, a apărut în colecția Biblioteca Polirom, traducere din limba franceză şi note de Mădălina Vatcu.

Carte recomandată de RFI România

Hélène Grimaud (n. 1969, Aix-en-Provence) este o pianistă strălucită, specialistă în etologie. La 7 ani i-a fost descoperită pasiunea pentru muzică. A studiat la Conservatorul din Paris, iar la 14 ani a susţinut primul concert. De-a lungul vieţii, a evoluat pe scene din întreaga lume, alături de orchestre filarmonice din Europa şi din Statele Unite, sub bagheta a numeroşi dirijori. Discografia sa cuprinde compozitori precum Rahmaninov, Chopin, Schumann, Brahms, Gershwin, Ravel, Beethoven, Bartók, Mozart, Bach, Debussy sau Şostakovici. La 21 de ani s-a stabilit pentru o perioadă în Florida, unde întîmplător şi-a descoperit pasiunea pentru lupi, cărora le-a studiat comportamentul şi pentru a căror protejare a înfiinţat o asociaţie şi un parc. La Editura Polirom i-a apărut în 2015 volumulÎntoarcere la Salem.
Colecția „Biblioteca Polirom” numără pînă în prezent peste 1.000 de titluri și este coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu.
În pregătire:
György Dragomán, Rugul
Nuruddin Farah, Ascuns la vedere
Natsuo Kirino, Insula Tokyo