Bucuresti

"Framantatul" - tehnica esentiala de masaj

"Framantatul" - tehnica esentiala de masaj

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 3 ani si 4 luni
Vizualizari
517

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

La ce va ganditi cand auziti cuvantul "framantat"? La anii copilariei cand mama si bunica noastre ne gatea cu mare dragoste placinte si care cu multa sudoare "framantau" aluatul ca sa iasa placinta buna. Aceste timpuri din trecut sunt transformate in amintiri placute care ne raman undeva in subconstient.

Ei bine termenul "framantat" are legatura cu masajul. Framantatul de fapt este o tehnica importanta in arta masajului. In literatura de specialitate mai este intalnita si sub numele de "petrisaj". Se adreseaza in special tesutului muscular.

Este contraindicat in rupturi sau intinderi musculare si de asemenea se contraindica dupa ferba musculara. Se asteapta aproximativ 30 de zile pentru a se produce o cicatrice elastica, abia apoi se poate reintroduce masajul ca forma de recuperare posttraumatica.

Framantarea consta din manevre de stoarceri a structurilor musculare. Stoarcerea se realizeaza prin prinderea muschilor, ridicarea pielii atat cat permite elasticitatea ei apoi presarea intre degete si palme si prin comprimarea in plan dur.

Framantatul se realizeaza in sensul circulatiei limfatice si venoase de la periferie la centru. Petrisajul se adreseaza in special suprafetelor mari de masat, cum ar fi spatele, membrele superioare, inferioare, abdomen.

Efectele fiziologice ale acestei tehnici sunt:
- dezvoltarea si marirea elasticitatii musculare
- eliminarea toxinelor
- stimularea schimburilor de substante hranitoare si oxigen la nivel tisular
- stimularea circulatiei sangvine din capilare.