Bucuresti

Harta Transilvaniei de la 1690 și concert jazz A-C Leonte, miercuri la „Cartografii sonore”

Harta Transilvaniei de la 1690 și concert jazz A-C Leonte, miercuri la „Cartografii sonore”

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 11 luni si 1 saptamana
Vizualizari
199

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Harta Transilvaniei văzută din Veneția, în plină perioadă a dezvoltării Barocului, este tema unui nou eveniment din Stagiunea „Cartografii sonore”. Cu această inspirație va avea loc concertul de jazz susținut de A-C Leonte Band, una dintre cele mai în vogă formații de jazz ale momentului.

Evenimentul va avea loc miercuri, 13 noiembrie, de la ora 18:00, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (Str. Londra nr. 39).

Prin intermediul muzicii jazz, publicul va fi invitat să descopere valențe vechi și noi ale artei, într-un concert în care nuanțe și texturi arhetipale capătă noi forme ale creativității sonore. Vor concerta: A-C Leonte - voce, Albert Tajti – claviaturi, Alex Arcuș - saxofon, Michael Acker - bas și Tavi Scurtu – tobe.

Intrarea va fi liberă, prin rezervare direct pe site-ul Muzeului Hărților (locurile fiind limitate), la adresa: http://www.muzeulhartilor.ro/event-item/cartografii-sonore-la-transilvania/
Evenimentul este invitat în cadrul Stagiunii „Cartografii sonore” și face parte din programul Transylvania Live, organizat de UCIMR în parteneriat cu Fundația Mihai Eminescu Trust, cu scopul de a promova istoria și patrimoniul spațiului transilvănean. Transylvania Live este un proiect cultural co-finanțat de AFCN.

Programul concertului va include compoziții originale prin care trupa s-a făcut remarcată pe scenele celor mai importante festivaluri de jazz din țară, dar și piese de pe albumul lansat recent „Dream House”. Iubitorii muzicii bune vor descoperi un concept muzical distinct, marcat de originalitatea compoziției și a mixului de stiluri jazz cu inflexiuni alese. A-C Leonte este considerată la ora actuală una dintre cele mai bune voci feminine ale scenei de jazz românesc, dar și din zona muzicală underground în care s-a impus prin albumul „Angel minus Wings”. A lansat, în 2014, albumul său de debut intitulat „Secret Lover”, considerat primul album de autor creat de o solistă de jazz din România.

Influențați de formarea lor ca muzicieni de jazz și funk și consolidați de activitatea lor concertistică intensă și variată membrii trupei explorează lumea muzicii electronice cu o mentalitate deschisă experimentului sonor, fără a abandona frumusețea melodiei, bogăția și profunzimea armoniei, ritmurile puternice și inventive sau liniile de bass conturate, învăluitoare și pline de vitalitate.

Despre Harta La Transilvania

Vincenzo Maria Coronelli, Veneţia, 1690
Această hartă foarte detaliată a Transilvaniei a apărut în celebra lucrare Atlante Veneto, a lui Vincenzo Maria Coronelli în 1690. Cartograf, cosmograf, creator de globuri pământeşti, geograf, editor, Coronelli este o figură enciclopedică de sfârşit de secol XVII şi început de secol XVIII italian. Cultura şi preocupările sale din domenii diferite se reflectă în hărţile pe care le-a creat, ce cuprind informaţii variate. Este şi cazul acestei hărţi a Transilvaniei, cu denumiri ale localităţilor în mai multe limbi, cu referinţe la Antichitate, dar şi la episoade din istoria recentă.
Mai multe despre istoria acestei hărți vor fi prezentate de muzeograful Despina Hașegan.

Despre albumul „Dream House”

„Dream House” reprezintă o sinteză a experiențelor muzicale individuale și colective, combinând ethosul improvizatoric al jazz-ului cu experimentele electronice care îndeamnă la visare, într-o călătorie sonoră în care armoniile vocale, texturile electronice și improvizația colectivă dau o viață nouă muzicii cu prilejul fiecărei reinterpretări, atenția obsesivă pentru detalii din studio transformându-se, în concert, într-o experiență unică și irepetabilă, care nu poate fi traită decat "în priză directă".

Despre Ana Cristina Leonte

A traversat o varietate de experiențe muzicale care au contribuit la evoluția sa ca artist și ca muzician: de la cântatul la vioară în orchestră, muzică de cameră sau trupe de rock, la propriul cvintet de jazz (Ana-Cristina Leonte Quintet/ Javra – alături de pianistul Albert Tajti, toboșarul Tavi Scurtu, saxofonistul Alex Munte și basistul Michael Acker) sau colaborarea cu cei mai importanți artiști ai jazzului românesc și internațional (Mircea Tiberian, John Betsch, Chris Dahlgren, Juhász Gábor, Cristian Soleanu, George Dumitriu, Alexandru Arcus, Ciprian Pop, etc), de la cântatul într-un grup acappella (Blue Noise, Jazzappella), la primele explorări electronice alături de artiști ca Electric Brother.

Parteneri media: Exces Music, EnjoyTV Romania, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, RFI, Historia, Agenția de Carte, Promenada Culturală, Bucureșteni.ro, România Pozitivă.


Informații suplimentare

Despre Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti se numără printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. Muzeul deține o colecţie de peste 1000 de lucrări realizate în perioada secolelor XVI – XX, hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal provinciile româneşti, state şi regiuni europene, precum şi hărţi astronomice și planuri de oraș. MNHCV își propune să devină mai mult decât un muzeu, să fie un loc de intersecție al artelor, un centru pentru studierea și reconsiderarea istoriei și a geografiilor lumii, atât de către specialiști cât și de către publicul general.

Despre Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

UCIMR este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 21 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.

Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.