Bucuresti

Intalnirile JTI, din sala TNB pe micul ecran

Detalii

Categorie
Stiri divertisment
Modificat
acum 3 ani si 9 luni
Vizualizari
316

Voteaza & Distribuie

Descriere

Televiziunea Română va difuza sâmbătă30 mai, orele 22.10,pe canaleleTVR1șiTVR HD, spectacolulKaash, prezentat de Akram Khan Company, pe scena Teatrului Național București, în cadrul ediției din 2015 aÎntâlnirilor JTI. Astfel, spectacolul „care a zguduit lumea”, așa cum titra „The Daily Star” după premieră, va putea fi urmărit de toți iubitorii dansului contemporan din România, și de cei care nu au reușit să fie prezenți în sala Teatrului Național, dar și de cei care vor să-l revadă.

Spectacolul difuzat de TVR și prezentat de Akram Khan Company pentru prima data în România pe 8 și 9 mai, este noua versiune aKaash, care a avut premiera internațională anul trecut. Când a fost lansat inițial, în 2002, Kaash(cuvântul hindus pentru „dacă”) a fascinate deopotrivă publicul și criticii. “Kaash te face să tremuri de emoție”, scria „Daily Telegraph”, în timp ce „Times of London” sublinia „expresivitatea superb sincronizată”. „The Guardian” a văzutKaashca pe o explorare a Universului în 55 de minute, caracterizându-l pe Akram Khan drept o „stea întunecată a dansului”.

După cum explică Akram Khan, directorul artistic al Akram Khan Company, „zei hinduși, găuri negre, cicluri temporal indiene, creație și distrugere”au reprezentat punctele de plecare pentruKaash, continuând încercarea de a clădi punți între dansul contemporan și dansul classic Indian Kathak. Cei cinci dansatori, provenind din culture diferite (două dansatoare gemene englezoaice, dar originare din Barbados, o dansatoare născută în insula Reunion și format în Franța, doi dansatori născuți la capete opuse ale lumii – Coreea de Sud și Italia), au adus un plus de energie spectacolului reluat cu noua trupă. Iar valului de aprecieri din întreagalume i se alătură spectatorii din România.

„Am văzuta seară un spectacol cu o forță impresionantă, mișcări fluide. Un spectacol interesant – de la lighting design la muzică. Dansul contemporan are puterea de a genera confluențe spirituale, de a uni culture și energii opuse. De această dată, dansul Indian Kathak s-a contopit cu dansul contemporan, fiind pus în cea mai expresivă lumină de către dansatorii cu personalități diferite”, a scris Ionuț Vulpescu, ministrul culturii, pe blogul său, despreKaash.

Adrian Tibu, director al Teatrului Gong din Sibiu:„Un spectacol de acest gen te revitalizează. E o adevărată bucurie să vezi un exercițiu de sincronizare atât de poetic și bine structurat tehnic. Excepțional”.

Radu Afrim, regizor de teatru și fotograf: „Plec acasă după acest spectacol cu o infuzie de energie, cu o mare bucurie. Mi-ar plăcea să văd pe scenele noastre mai multe spectacole de danscontemporan de acest gen, și românesc, șistrăin. A fost energetic, mistic și în același timp, senzual”.

Akram Khan Company este una dintre cele mai inovatoare companii de dans din lume, cu o prezență internațională majoră și turnee care se adresează culturilor de pe întregul glob. Akram Khan a obținut numeroase premii internaționale de dans, ca de exemplu Premiul Olivier, în 2012. Artistul este în present profesor la Universitatea de Arte din Londra, colaborează cu Teatrul Sadler’s Wells din Londra, Grenoble din Franța și, de asemenea, cu festivaluri importante din întreaga lume.
Nu ratați spectacolulKaash, sambata, orele 22.10, pe TVR1 și TVR HD!

Inaugurate în anul 2000, de celebra companie de balet “Bejart Ballet Lausanne”,Întâlnirile JTI, in parteneriat cu TVR, au găzduit dansatori, coregrafi și companii de balet celebre: Nacho Duato și Compania Nacional De Danza, Cullberg Ballet, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem și Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu și Baletul Național din Chile, Alonzo King Lines Ballet din San Francisco, Vortice Dance Company, Maria Pagés și Sidi Larbi Cherkaoui.

EvenimentulÎntâlnirile JTIa fost organizat și în acest an de Fundația Art Production, beneficiind de consilierea artistică a Silviei Ghiață.