Bucuresti

Intrusa

Intrusa

Detalii

Categorie
Spectacole
Modificat
acum 5 ani si 8 luni
Apartine de
Teatrul Masca Bucuresti
Vizualizari
684

Voteaza & Distribuie

Descriere

Spectacol nerecomandat minorilor sub 16 ani!

Doi fraţi gemeni, uniţi printr-o dragoste imposibil de separat, iubesc aceeaşi femeie. Apărută între ei ca o nălucă, este pe punctul de a deregla un mecanism care părea inatacabil. O vând la un bordel şi sfârşesc prin a se târi scheunând la picioarele ei. Se bat pentru ea bărbăteşte, fără menajamente, pe viaţă şi pe moarte. Juliana trebuie să moară şi este omorâtă pentru că, fără să vrea, fără să ştie, fără să poată altfel, nu a fost decât o intrusă.

Mihai Mălaimare spune povestea Intrusei lui Borges cu puţine cuvinte. Muzica argentiniană perfect aleasă de Gabriel Bassarabescu, dansul trasat remarcabil de Ioan Tugearu, simplitatea decorului propus de Sanda Mitache, dar mai ales expresivitatea şi jocul actorilor suplinesc aceste vorbe care ar fi putut profana sentimentele şi trăirile dezlanţuite.

Autorul despre text

Ca toate marile creaţii ale omului, dragostea este dublă: e norocul cel mai mare şi nenorocirea cea mai mare. Da, dragostea este o floare de sânge.
Îmi amintesc că am scris o povestire care se numeşte INTRUSA. Doi cuţitari, doi fraţi omoară o femeie pentru că sunt geloşi unul pe altul. Singurul mod de a scăpa de ea era să o înjunghie cu cuţitul. Ajunsesem la ultima propoziţie. Mama mea scria după dictare. Si-i displăcea total. Se săturase până peste cap de cuţitari şi de cuţite. Ajunsesem tocmai la momentul în care fratele mai mare trebuia să îi spună celui mic că înjunghiase femeia în acea dimineaţă. Sau o strangulasem, nu mai ştiu – de ce să intrăm în detalii macabre? Trebuia să spun asta, dar nu găseam cuvintele potrivite.
I-am spus mamei:
”Cum naiba poate s-o spună?”
Ea mi-a răspuns:
”Lasă-mă să mă gândesc.”
După un timp, mi-a spus dintr-odată:
“Ştiu ce-a spus”.
”Atunci scrie”.
Ea a scris şi eu am pus-o să-mi citească ce-a scris:
”La lucru, frate. Astăzi am omorât-o”.
Povestea s-a sfârşit. Mama a devenit într-un sens, unul din personajele din povestire. Mi-a dat cuvintele cheie pentru povestirea INTRUSA, poate cea mai bună povestire a mea – sau poate singura povestire pe care am scris-o vreodată.
(Conferinţe, martie 1980, Jorge Luis Borges)

Sursa informatii: www.masca.ro