Bucuresti

Safe School – Stimularea implicării elevilor in prevenirea fenomenului de bullying in scoli

KA2- Safe School

Detalii stire

Categorie
Stiri educatie
Modificat
acum 2 ani si 9 luni
Vizualizari
259

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Fundația Ikaros organizează cea de-a treia întâlnire de învățare/predare/formare a profesioniștilor din domeniul educației din cadrul proiectului de parteneriat strategic KA2- Safe School – Stimularea implicării elevilor în prevenirea fenomenului de bullying în școli. Safe School este un proiectfinanțat prin programul Comisiei Europene Erasmus+ în care 28 de participanți vor descoperi cum să depisteze și să combată fenomenul de bullying și cum să creeze strategii pentru prevenirea și eliminarea acestui fenomen în școli.

Safe School - Stimularea implicării elevilor în prevenirea fenomenului de bullying în școli este un proiect de parteneriat strategic în domeniul educației școlare cu o durată de 24 de luni ce își propune să organizeze evenimente de formare de scurtă durată pentru educația și formarea profesioniștilor în doemniul educației cu scopul prevenirii și eliminării fenomenului de bullying în școli, precum și facilitarea accesului acestora la practici și metode de lucru specifice. Proiectul are ca obiectiv de asemenea, promovarea incluziunii sociale a elevilor și crearea spațiilor de învățare sigure prin implicarea unui număr 270 de elevi beneficiari și a altor persoane interesate în activități ce au ca scop implementarea pe termen lung a strategiilor de combatere și reducere a fenomenului de bullying în școli, la nivelul comunității școlare în toate țările partenere.
Ideea proiectului a pornit de la statisticile care arată că fenomenul care promovează un comportament violent în rândul elevilor -cunoscut sub numele de bullying a crescut îngrijorător, fiind principala cauză ce duce la abandonul școlar în rândul elevilor, a absenteismului și a rezultatelor școlare slabe în toate cele 4 țări partenere. Proiectul Safe School reprezintă inițiativa Fundației Ikaros și a organizațiilor partenere din Spania, Portugalia, Italia și Romania și vizează conștientizarea consecințelor grave ale neglijării fenomenului de bullying, găsirea soluțiilor pentru a combate acest fenomen și crearea a unui mediu școlar sigur bazat pe respect, solidaritate și incluziune socială a tuturor elevilor.
Cel de-al treilea eveniment de învățare/predare/formare a profesioniștilor din domeniul educației are loc în perioada 20-25 ianuarie 2019, în Italia la care sunt așteptați 28 de participanți pentru a descoperi metode non-formale de educație anti-bullying și a le transmite mai departe categoriilor de grup țintă similare.
Activitățile din cadrul acestui eveniment se bazează pe metode participative de educație non-formală precum: prezentări, jocuri de rol, activități de brainstorming, workshop-uri, sesiuni de reflecție a sarcinilor de învățare, webinare, etc (compendiu de bune practici și set de resurse multimedia).
În primul an al proiectului s-au desfășurat trei întâlniri de proiect transnaționale (Italia, România și Portugalia) ce au avut rolul de a ajuta la monitorizarea activităților proiectului, la planificarea activităților pentru perioada următoare și la evaluarea calității acestora. Mai mult decât atât, proiectul cuprinde și 3 activități de învățare/predare/formare a profesioniștilor din domeniul educației dintre care două au avut deja loc în România și Spania în care aceștia au avut prilejul de a intra în profunzime în problematica bullying-ului în școli și de a împărtăși din bunele practici, experiențele proprii sau de a dezbate asupra metodelor și instrumentelor propuse astfel încât acestea să poată fi aplicate în contexte (școală, organizație) și realități (țările tuturor partenerilor) diferite.