Bucuresti

KINOdiseea 2016

Detalii

Web
http://www.kinodiseea.ro/
Categorie
Festivaluri
Modificat
acum 4 luni si 3 saptamani
Vizualizari
1720

Voteaza & Distribuie

Descriere

SIA se aude la KINOdiseea 2016!
Piesa “Angel by the wings” a fost scrisa special de Sia pentru documentarul The Eagle Huntress, filmul care va deschide KINOdiseea 2016.

Editia a VIII-a a festivalului de filme pentru copii si adolescenti KINOdiseea va incepe pe 10 noiembrie si va fi cel mai mare eveniment de pana acum. Timp de 10 zile, peste 110de filme vor fi proiectate in 5 cinematografe din Bucuresti si 4 in tara!
KINOdiseea 2016 aduce anul acesta 100 de premiere nationale, 35 de filme de lungmetraj si 80 de scurtmetraje, 25 de workshop-uri specializate, renumitul Bal Mascat, Q&A-uri si seminarii. Toate acestea sub tematica “You can do anything! in care filmele alese si atelierele ii incurajeaza pe copii si tineri sa fie curajosi si sa-si urmeze dorintele si visele!
Cea de-a opta editie KINOdiseea transmite, prin filmele selectate, un mesaj important pentru copii si tinerii: sa-si urmeze visele, oricat de mari si irealizabile ar parea. You can do anything este sloganul acestei editii, inspirat din cantecul Siei compus special pentru documentarul The Eagle Huntress, care va deschide festivalul de anul acesta. Vreau sa le transmitem celor care vor veni la Kinodiseea ca tot ce ceea ce isi doresc este realizabil, daca au curajul si ambitia de a reusi, indiferent de obstacole. Personajele feminine din filmele Selectiei oficiale - tinere fete care vaneaza pe cei mai inalti munti - in pofida a ceea ce societatea si cultura le impugn, care fac parkour intr-o gasca de baieti si conduc karturi, dovedesc pe deplin acest lucru,” a declarat Ligia Kesisian Mitulescu, director artistic KINOdiseea.
The Eagle Huntress – in premiera nationala la Kinodiseea 2016
The Eagle Huntress (trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Vfi5JS6HTH0)prezinta povestea unei tinere de 13 ani care traieste impreuna cu familia ei kazaca in partea mongola a muntilor Altai. Ea duce o viata aflata la limita dintre traditie si modernitate. Dorinta ei cea mai mare este de a fi prima fata din istorie care participa la concursul anual de vanatoare al tribului din care face parte.
Sia a scris special pentru acest documentar piesa “Angel by the wings”, care promoveaza puterea dorintelor, daca ai incredere in ele. Documentarul este narat de vedeta Star Wars, Daisy Ridley.
Filmul va rula in premiera nationala la KINOdiseea in data de 10 noiembrie. Biletele la premiera de gala se pot achizitiona online de pe eventbook.ro, iar pretul unui bilet este de 7 lei pentru elevi si 10 lei pentru adulti.
Sesiuni deschise de intrebari
Una dintre traditiile festivalului va continua si in acest an, astfel ca majoritatea proiectiilor se vor finaliza cu sesiuni deschise de intrebari, la care vor raspunde invitati straini, regizori, actori si producatori. Astfel, cei prezenti vor avea oportunitatea de a afla mai multe despre filme, chiar de la cei care le-au realizat.
KINOdiseea, unul dintre cele mai mari festivaluri de filme pentru copii din Europa Centrala si de Sud-Est, se va desfasura anul acesta in perioada 10-20 noiembrie. Evenimentele si proiectiile de filme vor avea loc intr-un numar record de cinematografe: Cinema PRO, Cinema Eforie, Cinema Elvira Popescu, Noul Cinematograf al Regizorului Roman si Hollywood Multiplex. Pentru a afla mai multe detalii, accesati site-ul festivalului: http://www.kinodiseea.ro/.
La finalul festivalului, juriul KINOdiseeava alege un film dedicat publicului tanar care sa participe la competitia European Film Awards - Young Audience Award.
Fiecare dintre cele 7 competitii de filme de lungmetraj si scurtmetraj de la editia VIII vor fi prezidate de jurii de profesionisti din industria filmului si de jurii de copii.
KINOdiseea este organizat de Asociatia Culturala Metropolis, co-finanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativa - Subprogramul Media, cu sprijinul Primariei Sectorului 5, ARCUB (proiect finantat in programul Bucuresti, Orasul In-Vizibil), Administratiei Fondului Cultural National, Centrului National al Cinematografiei, Uniunii Cineastilor din Romania.


Cele mai iubite filme pentru copii vin la București în competiția KINOdiseea Junior!
Cele mai bune 15 filme ale anului, din 12 țări, în competiția KINOdiseea Junior

Timp de 7 ani, KINOdiseea a adus publicului bucureștean cele mai noi, iubite și apreciate filme pentru copii, filme premiate la festivaluri internaționale și aclamate de majoritatea criticilor. Anul acesta, competiția de filme pentru copii KINOdiseea Junior aduce în fața publicului 15 filme, înscriseîn cursa pentru premiile KINOdiseea Junior. Competiția are loc în perioada 10-20 noiembrie, iar, la final, juriul KINOdiseea va alege un film care să participe la competiția European Film Awards - Young Audience Award.
De-a lungul anilor, festivalul s-a dovedit a fi cea mai importantă modalitate pentru ca tinerii din România să descopere ce e nou în arta cinematografică chiar de la regizorii, producătorii și actorii filmelor. În 2016, prin filmele proiectate în competiție, KINOdiseea le spune copiilor și tinerilor “You can do anything!”.
Selecția filmelor de lungmetraj de la KINOdiseea ICFF a fost realizată de Ligia Keșișian Mitulescu, directorul artistic KINOdiseea. “Este o responsabilitate foarte mare să alegi cele mai bune filme pentru KINOdiseea - în fiecare an, avem tineri spectatori care se află pentru prima dată la cinematograf, e important ca fiecare dintre filmele selectate să încurajeze dragostea pentru film, să îi inspire pe cei mici, să îi ajute să descopere lumea prin intermediul marelui ecran, să fie empatici cu alți copii din întreaga lume, din diferite medii. Copiii învață să fie mai buni, să aibă curaj să își urmeze visele și să fie atenți la cei din jurul lor”, a declarat aceasta.
Printre filmele selectate în competiția KINOdiseea Junior se numără cel mai recent film al lui Taika Waititi (regizor nominalizat la Oscar, care va conduce noul film din seria Marvel, Thor: Ragnarok), Hunt for the Wilderpeople, prezentat în premieră la București. Premiat la Festivalul Internațional de Film de la Edinburgh, Boston, Seattle, San Francisco și multe altele, filmul spune povestea lui Ricky Baker, un tânăr rebel care se auto-proclamă gangster. Mutat de la oraș la țară, acesta pare că își regăsește drumul, până când o întâmplare nefericită îi poate schimba din nou soarta.
Tot o premieră națională va fi și filmul Abulele, descoperirea anului în Israel. O poveste sensibilă despre prietenia dintre Adam, un băiețel de 10 ani și Abulele, un “monstru” străvechi, de dimensiunea unui urs. Un mare success de box office în Israel (peste 150 000 de bilete vândute), Abulele se pregătește să cucerească publicul din România.
Din Turcia vine Rauf, o poveste emoționantă de iubire ce are loc într-un sat kurd din estul Turciei (filmările s-au făcut undeva lângă Kars). Rauf, un băiețel de 11 ani pleacă în căutarea culorii roz care, speră el, o va determina pe Zana să înțeleagă iubirea lui. Filmul a avut premiera mondială în Competiția KPlus din secțiunea Generation – Berlinale 2016 și a fost nominalizat la Young Audience Award la EFA. Filmul Rauf va fi prezentat la KINOdiseea de către regizorii Soner Caner și Bariș Kaya.
Câștigătorul Audience Award la European Film Awards și al unei mențiuni speciale la Berlin, Miss Impossible spune povestea lui Aurore, o fată de 13 ani cu o personalitate complexă, care trebuie să repete anul școlar. Pentru a alunga plictiseala, Aurore schimbă mai multe identități sociale, dintre care niciuna nu pare să i se potrivească, până în momentul în care i se cere să intre într-o trupă rock de băieți.
Din Franța vine, în premieră în România, The Children of Chance, o poveste din Parisul celui de-al doile război mondial. Maurice Gutman, un băiat evreu, își rupe piciorul și este adus la un spital din suburbiile Parisului. El crede că boala e singura cauză pentru șederea lui prelungită în spital, însă este ascuns de germani, de către doctorul Daviel și de către asistenta șefă, Véronique. The Children of Chance a fost premiat cu trofeul ECFA în cadrul Schlingel Film Festival.
Din competiția KINOdiseea Junior mai fac parte titluri precum: My Life as a Courgette, The Day my Father Became a Bush, Chidiya, Mr. Frog, The Eagle Huntress, Pat and Mat, Blanka, Jill and Joy’s Winter, Siv Sleeps Astray, At Eye Level.
Mai multe detalii despre filmele din competiție și programul festivalului, pe site-ul http://www.kinodiseea.ro/.
KINOdiseea, unul dintre cele mai mari festivaluri de filme pentru publicul tânră din Europa Centrală și de Sud-Est, se va desfășura anul acesta în perioada 10-20 noiembrie la Cinema PRO, Cinemateca Eforie, Cinema Elvira Popescu, Noul Cinematograf al Regizorului Român și Hollywood Multiplex.
De luni până vineri, la Cinemateca Eforie, între orele 10 și 16:30, intrarea este liberă, pentru restul proiecțiilor din timpul festivalului biletele costă 7 lei pentru copii și 10 lei pentru adulți și se pot achiziționa de pe www.eventbook.ro
KINOdiseea este organizat de Asociația Culturală Metropolis, co-finanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă - Subprogramul Media, cu sprijinul Primăriei Sectorului 5, ARCUB (proiect finanțat în programul București, Orașul In-Vizibil), Administrației Fondului Cultural Național, Centrului Național al Cinematografiei, Uniunii Cineaștilor din România.


Cele mai bune filme ale anului, pentru publicul tânăr, la KINOdiseea YOUTH

Ediția a VIII-a a festivalului KINOdiseea se va desfășura în perioada 10-20 noiembrie și vainclude pentru prima dată o competiție internațională de filme pentru adolescenți: KINOdiseea Youth. Noua secțiune va prezenta 10 filme despre maturizare, aventură și iubire, printre care Sing Street, Sparrows, My name is Emily, dar și filmul românesc La drum cu tata. KINOdiseea 2016 aduce actori și regizori premiați la importante festivaluri internaționale, care se vor întâlni cu publicul tânăr în cadrul sesiunilor de întrebări deschise.
Tematica acestui an - “You can do anything!” - se va regăsi în subiectele abordate de majoritatea filmelor din ediția de anul acesta.
Istorii despre muzică și dragoste, consolare și maturizare, acceptare și grijă, aventură și necunoscut în cele zece filme memorabile din noua secțiune competitivă a festivalului, dedicată publicului cu o vârstă de peste 14 ani și cinefililor:
SPARROWS, Islanda - r. Rúnar Runarsson, premieră națională - a câștigat premiul Golden Seashell pentru cel mai bun film la San Sebastian Film Festival, 4 premii la Les Arcs European Film Festival și se află în cursa pentru cel mai bun film la Oscarurile din 2017. Regizorul nominalizat la Oscar Rúnar Rúnarsson, tratează în acest film tranziția ezitantă a unui băiat înspre viața adultă. Personajul se luptă cu părțile întunecate ale traiului dintr-un orășel de provincie, forțat să devină bărbat. „Sparrows e la înălțime... Cu imagini care rămân întipărite în memorie și cu performanțe actoricești de neuitat, este un film excelent.” (Twitch)
SING STREET, UK - r. John Carney, premieră națională - a câștigat premiile pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cea mai bună coloană sonoră și cel mai bun actor într-un rol secundar la Irish Film and Television Awards.
„Sing Street” ne întoarce în timp, în Dublin-ul anilor 80', văzut prin ochii unui băiat de 14 ani pe nume Conor. Acesta caută o scăpare dintr-o casă plină de certurile părinților și probleme financiare, încercând, în același timp, să se adapteze unei noi școli, unde elevii și profesorii sunt duri. Regizorul John Carney este cunoscut pentru filmul Once (Oscarul pentru cea mai bună coloană sonoră) și pentru filmul nominalizat la Oscar Begin Again,


cu Keira Knightley. „Sing Street” ne arată o lume în care muzica are puterea de a ne transforma viața.
MY NAME IS EMILY, r. Simon Fitzmaurice, premieră națională - Acesta este deja celebrul film realizat prin strângere de fonduri de către Simon Fitzmaurice, în timp ce suferea de neiertătoarele simptome ale bolii neuronului motor Regizorul irlandez este singura persoană din lume care a realizat un film în timp ce suferea de SNM.
My name is Emily a câștigat Discovery Award la Dublin IFF. După moartea neașteptată a mamei sale și după ce tatăl ei este internat într-un spital psihiatric, Emily este trimisă la o familie adoptivă din Dublin. După ce a trăit mult timp cu speranța speranța că tatăl ei va fi externat din spital și vor trăi din nou împreună, aceasta pleacă într-o aventură alături de colegul ei, Arden, pentru a-și scoate tatăl din clinică. În aventura lor, cei dor tineri vor învăța multe depre viață, moarte și renunțare.
THAT TRIP WE TOOK WITH DAD/ LA DRUM CU TATA, r. Anca-Miruna Lăzărescu, premieră națională. Filmul plasat în anul 1968 îi prezintă pe frații Mihai și Emil, de origine româno-germană, locuiesc în Arad și au un singur lucru în comun: îngrijorarea pe care o simt față de tatăl lor bolnav. Într-o zi, sosește vestea că tatăl lor poate fi operat la Dresda, iar ei întâlnesc în calea lor spre RDG, tancurile care aveau să fie implicate în Primăvara de la Praga. Întâlnire neașteptată cu dușmanii de clasă – poate această situație să se termine cu bine?
Regizoarea Anca Miruna Lăzărescu va fi prezentă la KINOdiseea alături de actorii din film. Anca Miruna Lăzărescu este cunoscută pentru filmul Apele tac, cel mai premiat scurtmetraj românesc din istorie, Festivalul Internațional de la Berlin, European Film Awards, Premiile GOPO, Queens World Film Festival, etc.
Printre invitații internaționali de la secțiunea KINOdiseea YOUTH, se află:
Florian Gaag este regizorul filmului LenaLove, care este cunoscut pentru filmul Wholetrain, premiat la Berlinale și Molodist IFF.
Filmul sloven NIKA va fi prezentat de către regizorul Slobodan Maksimovic, alături de actrița principală, Ylenia Mahnic. El a mai regizat și Thanks for Sunderland, unul dintre cele mai populare filme slovene, care a câștigat 4 premii la Slovene Film Festival.

Filmul rusesc Terenul/The Pitch va fi prezentat publicului roman de către actorul principal Kirill Degtyar și regizorul Edward Bordukov. Acesta este primul film rusesc care abordează relațiile inter-etnice dintre tineri și prezintă fascinanta poveste a unui tânăr care dorește să devină fotbalist profesionist. “The Pitch arată cum, într-o lume agresivă, oameni tineri și moderni își pot folosi energia într-un mod pacifist. În țara noastră uriașă, oamenii cu diferite origini etnice trebuie cu adevărat să-și găsescă puncte comune. Oamenii care trăiesc unul laolaltă cu celălalt nu trebuie să ajungă să se izoleze. Micul stadion, care servește drept punct central pentru cea mai mare parte din film, este o metaforă a orașului, a țării, a lumii.” (Edward Bordukov).
În afara Competiției, va putea fi urmărită docu-drama Fiica mea, Anne Frank/My daughter Anne Frank, în regia lui Raymond Ley.
Filmele din secțiunea KINOdiseea YOUTH vor fi jurizate de un juriu de adolescenți și de un juriu de profesioniști din industria filmului, printre care se numără actrița Maria Dinulescu.
Detalii despre filme găsiți pe site-ul festivalului: http://www.kinodiseea.ro/.
KINOdiseea, unul dintre cele mai mari festivaluri de filme pentru copii din Europa Centrală și de Sud-Est, se va desfășura anul acesta în perioada 10-20 noiembrie. Cinema PRO, Cinema Eforie, Cinema Elvira Popescu, Noul Cinematograf al Regizorului Român și Hollywood Multiplex sunt cinematografele care găzduiesc numărul record de premiere și evenimente conexe (workshop-uri, sesiuni de Q&A, seminarii și faimosul Bal Mascat).
KINOdiseea este organizat de Asociația Culturală Metropolis, co-finanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă - Subprogramul Media, cu sprijinul Primăriei Sectorului 5, ARCUB (proiect finanțat în programul București, Orașul In-Vizibil), Administrației Fondului Cultural Național, Centrului Național al Cinematografiei, Uniunii Cineaștilor din România.

Despre KINOdiseea

KINOdiseea este cel mai mare festival de film pentru copii din Europa Centrală și Sud-Est, atât ca număr de filme, cât și ca număr de spectatori. Festivalul este membru ECFA - European Children's Film Association. În cele 7 ediții, festivalul a avut peste 60.000 de participanți, iar de 3 ani se află printre cele 4 festivaluri de film pentru publicul tânăr din Europa care se bucură de sprijin Media din partea Creative Europe.