Bucuresti

Reportajul polonez: Lansarea volumului Gottland, de Mariusz Szczygiel

Reportajul polonez: Lansarea volumului Gottland, de Mariusz Szczygiel

Detalii

Categorie
Lansari de carte
Modificat
acum 4 ani si 3 luni
Vizualizari
615

Voteaza & Distribuie

Descriere

Reportajul polonez miercuri 01 octombrie 2014 18:00 - 20:30
Editura Art, Institutul Polonez și Centrul Ceh vă invită miercuri, 1 octombrie, ora 18.00, la lansarea volumului Gottland, de Mariusz Szczygieł. Celebrul reporter polonez vine la București pentru a se întâlni cu cititorii volumului său de reportaje privind istoria recentă a Cehiei. Amfitrionul serii va fi poetul și publicistul Florin Iaru, iar René Kubášek, directorul Centrului Ceh, va prezenta două filme realizate de studenți ai Școlii de Artă Cinematografică FAMU din Praga - filme inspirate de reportaje din carte.
Invitați: Laura Albulesu - editorul, Leszek Biały - polonezul, René Kubášek - cehul, Mariusz Szczygieł - autorul.
Moderator: Florin Iaru
Gottland este o colecție splendidă de reportaje literare despre Cehoslovacia secolului trecut, trecând dincolo de stereotipuri culturale și surprinzând unicitatea spiritului ceh prin prisma unor personaje excepţionale: actrița Lída Baarová, femeia care l-a făcut pe Goebbels să plângă, sculptorul Otokar Švec, autorul celei mai mari statui a lui Stalin din lume, care-a decis să-și ia viața înainte să-și termine creația, o nepoată a lui Franz Kafka, care a cultivat anonimatul, cântăreața Marta Kubišová, căreia regimul comunist i-a interzis să cânte timp de 20 de ani, ștergându-i toate înregistrările din arhivele radio, legendarul fabricant de pantofi Tomáš Bata, care-a întemeiat un oraș pe care l-a controlat în totalitate, scriitorul Eduard Kirchberger, care s-a reinventat și a devenit Karel Fabián și mulți alții.
Marius Szczygieł (n. 1966) - reporter și foiletonist, colaborator al cotidianului „Gazeta Wyborcza". Este unul dintre cei mai traduși reporteri polonezi; ediția românească a volumului Gottland este cea de-a cinsprezecea traducere a acestei cărți. De asemenea, este autorul monumentalei antologii a reportajului polonez în secolul XX, 100/XX, șifondator al Institutului Reportajului din Varșovia.
- See more at: http://www.librariumgrup.ro/bastilia/n/reportajul-polonez-2#sthash.KLWrEETG.dpuf