Bucuresti

Licitatia de Toamna de vineri, 25 octombrie, cu importante premiere si recorduri

Licitatia de Toamna de vineri, 25 octombrie, cu importante premiere si recorduri

Detalii

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 4 ani si 2 luni
Vizualizari
569

Voteaza & Distribuie

Descriere

De la „Cadâna” miniaturală a vechiului maestru Theodor Aman la ”Ritualic object” al contemporanului Victor Man, Licitaţia de Toamnă a adus celor cca. 400 de participanţi din Sala Mare a Hotelului Radisson un dialog și o confruntare a generaţiilor de artişti pe piaţa de artă. Dedicată artiştilor români prezenţi şi în recent lansatul Top 100 realizat de Capital, ediţia 2013, Licitaţia de Toamnă a înregistrat vineri seara vânzări totale de aprox. 900.000 de euro şi o rată de adjudecare de 84%, rezultate ce o statutează drept cel mai reușit eveniment al pieţei de artă din acest sezon şi al doilea ca importanţă din acest an, după Licitaţia de Primăvară (1 milion de euro).

Bucureşti, 29 octombrie 2013
Confirmând estimările evaluatorilor, cele mai ridicate valori în cadrul licitaţiei au fost atinse de operele lui Ion Ţuculescu: „Pietre preţioase” - operă ce provine din colecţia ex-ministrului de externe George Macovescu, adjudecată la 75.000 de euro, respectiv „Peisaj la Mangalia”, adjudecată la 47.500 de euro. Naturile statice ale lui Theodor Pallady şi Gheorghe Petraşcu au fost adjudecate cu 40.000 de euro („Natură statică cu mere şi călimară”) respectiv 34.000 de euro („Natură statică de atelier”), în timp ce portretul „Olandeză”, semnat Corneliu Baba, a trecut pragul maxim al estimării, opera fiind adjudecată la 30.000 de euro.
Recordurile de autor pe piaţa românească de artă nu au lipsit nici de această dată din Licitaţia de Toamnă: avangardistul Jules Perahim a înregistrat un nou record pe piaţa internă, de 18.000 de euro, pentru tabloul „Măgăruşul - Fericiţi cei săraci” (recordul anterior, din 2012, de 15.000 de euro) şi Natalia Dumitresco, cu lucrarea „Tarot”, adjudecată la 7.000 de euro, peste valoarea maximă estimată (recordul anterior, din 2012, de 3.500 de euro).
În ceea ce priveşte arta contemporană recentă, Victor Man, o premieră în cadrul licitaţiilor publice desfăşurate în România, a avut un rezultat promiţător în Licitaţia de Toamnă dedicată marilor maeştri ai picturii româneşti, lucrarea de mici dimensiuni (33 × 25 cm), „Ritualic object”, fiind adjudecată la valoarea de 14.000 de euro.

O altă premieră bine primită de colecţionarii români este fotografia realizată de George Brassai, artist de origine română consacrat la Paris, prieten apropiat al scriitorului american Henry Miller și al marilor pictori parizieni. Fotografia, avându-l în prim-plan pe artistul Pablo Picasso în atelierul din strada Grands Augustin, a fost adjudecată cu 5.000 de euro în licitaţia Artmark. Expoziţia dedicată artei postmoderne şi contemporane, una dintre cele mai dinamice segmente ale pieţei de artă, este deschisă începând de duminică, 27 octombrie, la Palatul Ceasianu-Racoviţă. Artmark aduce operele consacraților Baba, Ciucurencu, Câlția, Ilfoveanu sau Bălașa, dar și pe cele ale revoluționarilor Ion Grigorescu, Paul Neagu, Romul Nuțiu, Vincențiu Grigorescu, Horia Bernea, ale căror cote cresc constant în clasamentele internaționale. Expoziţia este totodată adresată celor pasionaţi de Ştiinţe Ezoterice şi de obiecte de colecţie din zona “Space Memorabilia” – pe urmele „pașilor uriași pentru omenire” ai astronauților americani, o zonă de pionerat pe piața de profil din România. Expoziţia de Postmodernism şi Contemporană & Ştiințe Ezoterice (inclusiv Extraterestria) poate fi vizitată la Palatul Cesianu-Racoviţă de duminică, 27 octombrie, până marţi, 5 noiembrie, orele 10:00 – 19:00.