Bucuresti

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara avand o experienta de aproape 21 de ani in chirurgia estetica. Incepand din anul 2009 clinica isi desfasoara activitatea intr-un spital ultramodern.
https://www.brol.ro

Biserici domnesti din vechiul Bucuresti

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 10 ani si 8 luni
Apartine de
Fundatia Calea Victoriei
Vizualizari
1415

Reprezentari

DataOraLocatie
Duminica 10 august 201411:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare

A fost odată, nu foarte de mult, la sfârşitul secolului XIX – începutul secolului XX, un oraş mare cu străzi elegante şi pieţe construite în stil european în al cărui centru sălăşluia cu mândrie Curtea şi Biserica Voievodală din secolul al XIV-lea, Hanul lui Manuc, Lipscani, zonă comercială plină de viaţă, Biserica Metropolitană care domina oraşul din locul în care a fost aşezată, cu mînăstiri medievale construite de personalităţi marcante ale istoriei şi culturii poporului român (de ex. Văcăreşti, Mihai Vodă, Radu Vodă, Antim Ivireanul). Case care fuseseră construie în jurul bisericilor atestând astfel comunităţi umane strâns legate de valorile creştinismului. A traversa oraşul însemna să treci pe lângă siluetele bisericilor al căror număr şi varietate lăsa o puternică impresie în sufletul oricărui călător.

Arhitectura oraşului în secolul XIX şi începutul secolului XX era uşor de înţeles. Creşterea economică a dus la apariţia unu stil neo-românesc derivat în principal din stilul eclectic franţuzesc. In anii ’30 – ’40, blocurile de apartamente aliniate pe ambele părţi ale bulevardelor mari erau nişte clădiri moderne pentru Europa acelor vremuri; erau caracterizate de simplitate, funcţionalitate şi confort.

După cel de-al doilea război mondial România a devenit o ţară comunistă. Planurile de urbanism, inclusiv al capitalei, trebuiau să servească intereselor clasei muncitoare şi ideologiei marxiste. într-un Bucureşti cu o arhitectură diversificată (nici una dintre clădiri nu semăna cu cealaltă), cu parcuri, grădini şi spaţii verzi extinse, au fost adăugate suburbii cu blocuri standardizate, aşa-numitele “dormitoare” ale anilor ’60.

Zona Unirii pe langa centrul rutier al capitalei este si o zona cu o puternica incarcatura istorica. Asociata cu perioada comunista si cu trasarea noului centru civic, zona Unirii reprezinta si un reper pentru Bucurestiul de odinioara. O zona distrusa, dar care a reusit in egala masura sa conserve adevarate bijuterii arhitecturale de secol XVII-XIX. Ascunse in spatele marilor blocuri de pe Bulevardul Unirii, si putin cunoscute publicului larg stau biserici cu o istorie deosebita si cu un stil arhitectural diferit.

Ne propunem astfel o plimbare prin epoci si stiluri diferite. De la Biserica Domnita Balasa, o biserica de a doua jumatate a secolului al XIX-lea, biserica ce tinea de complexul Spitalului Brancovenesc, la Manastirea Antim, biserica de secol XVIII-lea ctitorie a marelui ierah Antim Ivireanu, trecand pe la Biserica Patriarhala, o biserica de data aceasta de secol XVII, si terminand la Manastirea Mihai Voda, una din putinele ctitorii cunoscute ale lui Mihai Viteazu in Bucuresti si una din cele mai vechi biserici din capitala.

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro