Bucuresti

Lista vaccinurilor obligatorii și opționale la copii

Lista vaccinurilor obligatorii și opționale la copii

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 7 luni si 1 saptamana
Apartine de
DWF
Vizualizari
176

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Odată cu descoperirea primului vaccin, în secolul al optsprezecelea, medicina s-a transformat complet și multe dintre bolile transmisibile au fost eradicate sau ținute sub control. Vaccinurile au evoluat iar acum fiecare țară are o schemă națională obligatorie de vaccinare care începe în primele zile de viață. Acestea se administrează în maternitate sau la medicul de familie și sunt gratuite.

Pe lângă vaccinurile obligatorii, există și unele opționale, recomandate de Ministerul Sănătății. Iată care sunt vaccinurile obligatorii și opționale în România.

Lista vaccinurilor obligatorii


Chiar dacă legislația din România nu impune vaccinarea, medicii trebuie să asigure, fiecărui copil, un număr de vaccinuri considerate „obligatorii”. Părinții sunt consultați înainte de administrare și pot alege între vaccinare sau refuzul acesteia. Decizia survine unei discuții pe care părinții o au cu personalul medical care îi informează despre importanța vaccinurilor, rolul lor și eventualele efecte adverse.

Vaccinurile care se fac în maternitate

Vaccinul împotriva hepatitei B se administrează în primele 24 de ore de viață, chiar în maternitate. Tot acolo este administrat și vaccinul BCG, în primele 2 până la 7 zile de viață. Acest vaccin protejează împotriva tuberculozei.

Vaccinuri care se fac la medicul de familie

După ieșirea din maternitate, schema continuă cu vaccinurile care se fac la medicul de familie. Nu ratați aceste vaccinări periodice! Printre primele ieșiri din casă ale bebelușului se numără cea de la vârsta de două luni, când copilașul trebuie dus la medicul de familie pentru administrarea primei doze de vaccin hexavalent și pneumococic.

Pentru că bebelușul este încă foarte mic, transportul la cabinetul medical trebuie să fie rapid, astfel încât pruncul să fie expus foarte puțin mediului. Dacă poți, nu folosi mijloace de transport în comun. Instalează-ți puiul în mașina ta sau a unor prieteni și porniți la drum. Scaunul auto e important, pentru că oferă siguranță și confort micuțului în timpul drumului.

A doua doză de vaccin hexavalent și pneumococic se administrează bebelușilor în jurul vârstei de 4 luni, iar a treia doză, la 11 luni. La un an, copilului îi este administrat prima doză de vaccinul ROR (împotriva Rujeolei - Oreionului - Rubeolei). A doua doză a acestui vaccin se administrează în intervalul 5 - 7 ani.

Urmează, apoi, în schema de imunizare obligatorie, vaccinul tetravalent diftero-tetano-pertusis acelular-poliomielitic, pe care, de obicei, copiii îl fac la vârsta de 6 ani. La 8 ani, vine rândul vaccinului poliomielitic inactivat.

La vârsta de 14 ani, se administrează vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular pentru adulți. De anul acesta, în schema de vaccinare obligatorie a fost cuprins și vaccinul anti-HPV, exclusiv pentru fetele cu vârste între 11 și 14 ani.

Lista vaccinurilor opționale

În cazul vaccinurilor opționale, părinții pot accepta administrarea unor medicamente de protecție suplimentară, față de schema obligatorie. Aceste vaccinuri se cumpără de la farmacie și se administrează la cabinetul medicului de familie. Printre cele frecvent administrate se numără vaccinul rotaviral, care protejează împotriva diareei produse de rotavirus. Acest vaccin se administrează oral,, în mai multe doze, începând cu primele 6 săptămâni de viață.

Opțional este și vaccinul care protejează împotriva varicelei, boala copilăriei cunoscută sub numele popular „vărsat de vânt”. Acest vaccin se administrează injectabil, subcutanat, în două doze, începând cu vârsta de 9 luni.

Vaccinul meningococic previne anumite forme de meningite și se poate administra în una sau mai multe doze.

Vaccinul Hepatitic A protejează împotriva hepatitei A, boala mâinilor murdare. Este un vaccin opțional care se administrează într-o singură doză, dar necesită revaccinare, la 6-12 luni.

Și vaccinul anti HPV poate fi administrat, opțional, fetelor care nu se încadrează în grupa de vârstă prevăzută de schema de vaccinare obligatorie. Acest vaccin previne cancerul de col uterin, anumite forme de cancer laringian, vulvar, vaginal sau anal.

Schema de vaccinare se poate modifica de la un an la altul, de aceea este important să consulți medicul de familie sau pediatrul pentru a afla care sunt vaccinurile necesare celui mic.

Sursa foto: pixabay.com/illustrations/syringe-shot-medicine-bottle-1884758/