Bucuresti

Lucian Dan Teodorovici lanseaza Matei Brunul in Polonia

Detalii

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 3 ani si 2 luni
Vizualizari
407

Voteaza & Distribuie

Descriere

Lucian Dan Teodorovici lansează Matei Brunul în Polonia

Superb. Teodorovici este primul reprezentant al literaturii române tinere care împrumută închisorii comuniste culorile ficţiunii. Un roman cu o arhitectură exemplară... Lucian Dan Teodorovici e un maestru marionetist.” (Le Monde)

În perioada 20 – 25 februarie, scriitorul Lucian Dan Teodorovici va participa la un turneu de lansări organizat cu prilejul recentei apariţii în limba polonă a romanului Matei Brunul (Polirom, 2011, 2014), publicat la editurile Amaltea/ATUT, în traducerea Radosławei Janowska-Lascăr.

Institutul Cultural Român de la Varşovia şi editurile Amaltea/ATUT vor organiza o serie de întîlniri cu publicul, cu participarea scriitorului şi a traducătoarei.

Lansările vor avea loc la Varşovia, Cracovia, Wrocław, Poznań şi Gdańsk.

Programul detaliat al întîlniilor:

Varşovia, 20 februarie, ora 18.00, Poddasze Kultury (Redakcja „Kultury Liberalnej”, Str. Chmielna nr. 15 lok. 9)
Moderator: Marcin Wilk

Cracovia, 21 februarie, ora 16.00, Biblioteca Voievodală (Str. Rajska nr. 1)
Moderator: Wojciech Bonowicz

Wrocław, 23 februarie, ora 18.30, Biblioteca Publică Tadeusz Mikulski (Rynek nr. 58)
Moderator: Patrycja Spychalska

Poznań, 24 februarie, ora 18.00, Librăria Tristero (Str. Św. Marcin nr. 30/8-9)
Moderator: Dariusz Sośnicki

Gdańsk, 25 februarie, ora 18.00, Centrul European „Solidarności” (Pl. Solidarności nr. 1)
Moderator: Elżbieta Żukowska

Matei Brunul a mai fost tradus şi publicat în Franţa (Gaïa Éditions/Actes Sud), Bulgaria (Paradox) şi Ungaria (Libri Kiadó), fiind în curs de traducere în Turcia (Dedalus) şi Macedonia (Bata Press). La editura americană Dalkey Archive Press va apărea traducerea în limba engleză a romanului.

Un marionetist şi marioneta sa devin captivi ai stalinismului românesc, în cea mai dură perioadă a lui. O poveste despre uitare, despre dragoste, despre naivitate, despre ură şi iertare, despre pendularea între adevărul personal şi cel oficial. Desemnat „Cartea anului” în mai multe rînduri, de diverse publicaţii şi instituţii culturale, romanul a atras nu doar interesul cititorilor români, ci şi al celor din străinătate, bucurîndu-se de o foarte bună primire în spaţiile în care a fost deja tradus.

Romanul Matei Brunul (Polirom, 2011, 2014, disponibil şi în format digital) a fost distins în anul 2012 cu Premiul literar „Augustin Frăţilă”, Premiul revistei Observator cultural, Premiul Naţional de Proză al Ziarului de Iaşi, Premiul pentru Proză al revistei Ateneu, Premiul special al publicului la Gala Industriei de Carte din România şi a fost desemnat „Cartea anului” de către revista Contrafort.

Lucian Dan Teodorovici(n. 17 iunie 1975, Radăuţi) este scriitor, regizor de teatru şi scenarist de film şi televiziune. Este totodată coordonator al colecţiei „Ego. Proză” a Editurii Polirom şi senior editor al săptămînalului Suplimentul de cultură. Între 2002 şi 2006, a fost redactor-şef al Editurii Polirom. A debutat ca regizor de teatru în 2013, cu spectacolulPrăpădul(după un text de Attila Bartiş), la Teatrul Naţional din Iaşi. Tot în 2013, a pus în scenă la Ateneul Tătăraşi din Iaşi spectacolulSînt o baba comunistă, o dramatizare după cartea semnată de Dan Lungu. Ca dramaturg, a fost selectat în volumulAntologia DramatIS(Editura Cartea Românească, 2008).

Cărţi publicate:Cu puţin timp înaintea coborîrii extratereştrilor printre noi(1999, 2005),Lumea văzută printr-o gaură de mărimea unei ţigări marijuana(2000),Circul nostru vă prezintă:(2002, 2007),Atunci i-am ars două palme(2004),Celelalte poveşti de dragoste(2009, 2013),Matei Brunul(2011, 2014). Cărţile sale au fost traduse şi publicate în SUA, Franţa, Germania, Spania, Italia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Macedonia şi Turcia.

Mai multe informaţii pe site ul www.teodorovici.ro şi pe pagina de autor de pe Facebook.