Bucuresti

Lumea bună vine de mâine la Bookfest

Lumea bună vine de mâine la Bookfest

Detalii

Categorie
Stiri economie
Modificat
acum 4 ani si 10 luni
Vizualizari
652

Voteaza & Distribuie

Descriere

Lumea bună vine de mâine la Bookfest
  • Deschiderea oficială a Salonului de Carte Bookfest – ediția a IX va avea loc la ora 12.00 în prezența miniștrilor Culturii din România și Polonia, a E.S. Marek Szczygieł (ambasador al Poloniei în România) și a Alteței Sale Regale Principele Nicolae al României
  • Lansare de Nobel - Portret din memorie. Antologie, de Wisława Szymborska
  • Nora Iuga, Paolo Quintili, Vlad Alexandrescu, Cristian Pîrvulescu, Emil Hurezeanu sau Vasile Dâncu sunt câteva dintre personalitățile pe care le puteți întâlni și asculta în prima zi

Cea de-a IX-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, (Romexpo, 28 mai - 1 iunie) începe mâine cu momentul festiv la care vor participa personalități ale vieții culturale din România și Polonia, reprezentanți ai corpului diplomatic și jurnaliști.

La ora 12.00 se va tăia panglica la intrarea principală în pavilionul C1 al Complexului Expozițional Romexpo, marcând astfel deschiderea oficială a celei de-a IX-a ediții. Printre participanți se numără Grigore Arsene (preşedinte AER, co-preşedinte FER), Kelemen Hunor (ministrul Culturii), Bogdan Zdrojewski (ministrul polonez al Culturii şi Patrimoniului Naţional), E.S. Marek Szczygieł (ambasador al Poloniei în România), Leszek Biały (director adjunct al Institutului Polonez din Bucureşti), Mihail Penescu (preşedinte UER, co-preşedinte FER) și Alteța Sa Regală Principele Nicolae al României. Vor mai fi prezenți, printre alții, ambasadorul Elveției la București, E.S. Jean-Hubert Lebet, președintele Institutului Cultural Român Lilian Zamfiroiu și Sorin Vornic, președintele Consiliului de Administrație al Romexpo.

La ora 12.30, în standul invitatului de onoare, Polonia va prezenta strategiile prin care este promovată lectura în rândul copiilor și tinerilor în conferința „Supporting Readership in Poland”, iar de la ora 15.oo se vor prezenta activităţile şi programele Institutului Cărţii pentru editorii şi traducătorii din străinătate.

Apoi, de la ora 16.00 se va lansa Portret din memorie. Antologie (Editura Lider), volum al laureatei la Premiul Nobel pentru Literatură în 1996, Wisława Szymborska.

Iar de la ora 17.00 autorul polonez Janusz Leon Wiśniewski va fi prezent la lansarea romanului său Singurătate pe net (BCC Publishing), tradus deja în numeroase limbi şi ecranizat în Polonia.

Printre evenimentele primei zilei se numără și lansarea volumului Atlasul electoral al României: 1990-2009/ Atlas électoral de la Roumanie: 1990-2009/ Electoral Atlas of Romania: 1990-2009, alcătuit de Corneliu Iaţu (coord.), Ionel Boamfă, Ciprian Alupului, Sebastian Năstuţă, Silviu Petru Grecu, Romeo Asiminei, Raluca Ioana Horea-Şerban, Voicu Bodocan, Aurelian Giugăl, Cătălin Timofciuc. Volumul a primit premiul pentru Cea mai bună carte a anului – Carte de Știință la Gala Bun de Tipar 2014 și este apărut la Editura Universității „Al. I Cuza” din Iași. La eveniment vor vorbi Gheorghe Teodorescu, Vasile Dâncu, Emil Hurezeanu, Luca Niculescu, Cristian Pîrvulescu. Lansarea va avea loc la Scena Arena (Pav. C1), la ora 14.00

De la ora 14.30, în standul Institutului Polonez din București (Pav. C4) va avea loc o intervenţie pe tema „Traducerea şi interpretarea filosofilor. Întrebări metodologice”, urmată de o discuţie cu Vlad Alexandrescu pe tema lansării primului volum al Corespondenţei lui Descartes în limba română, coordonat de Vlad Alexandrescu la Editura Polirom. Alături de acesta va vorbi și Paolo Quintili.

Apoi, de la ora 15.00, în standul editurii Polirom, cu ocazia Centernarului Maria Banuș, se vor lansa volumele Însemnările mele. Vor participa Nora Iuga, Ovidiu Şimonca, George Neagoe și Tudor Banuş. Evenimentul va fi moderat de Daniel Cristea-Enache.

De la ora 16.00 în standul Editurii Vinea (Pav. C4) va avea loc un moment Tudor Banuş - Șerban Foarţă: lansarea volumelor ABECEDAUR (ediţie bibliofilă), de Şerban Foarţă și Tudor Banuş și Ofranda muzicală/ Ofrande musicale, de Şerban Foarţă (ediție bilingvă; traducere în franceză de Benoît-Joseph Courvoisier).

Tot începând cu 16.00, la Scena Arena (Pav. C1) Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni va lansa cartea Basm românesc, scrisă de copiii români din țară și din afara granițelor actuale ale României, etapă a proiectului cu același titlu.

Iar de la ora 17.00, Editura Herald invită părinții în standul propriu (Pav. C2) pentru lansarea volumului Copii grozavi, de Stanley Greenspan. Invitaţi: Otilia Mantelers (trainer de playfull parenting), Gabriela Deniz (psiholog).

În cadrul Bookfest Junior, de la ora 14.00, în standul Editurii Humanitas se vor prezenta noutăţile editoriale pentru copii şi adolescenţi ale editurii. Iar de la ora 16.00, în standul Editurii Vellant va avea loc „Atelierul de continuat poveşti”, având ca protagoniste cărţile de poveşti Vellant.

Iar la Clubul Șoriceilor de Bibliotecă (Pav. C1, balcon) activitățile vor începe dis de dimineață, chiar de la ora 10.00, copiii având ocazia să participe la ateliere de lectură, spectacole de teatru pentru păpuși, ateliere și concursuri de integrame, karaoke și pantomimă în limba engleză, ateliere de creativitate și scriere creativă și multe altele.

Pe toată perioada salonului, vizitatorii vor avea acces gratuit la cinematograful de artă Bookfest, în cadrul căria vor rula filme premiate la festivaluri internaționale oferite de Institutul Maghiar din București, Ambasada Norvegiei, Institutul Francez din București și Institutul Polonez. În prima zi a salonului Printre cele mai importante pelicule sunt filmele documentare despre doi dintre cei patru laureaţi polonezi ai premiului Nobel pentru literatură, Czesław Miłosz (1980) şi Wisława Szymborska (1996), care vor putea fi vizionate în prima zi a salonului la orele 13.00, prespectiv 16.30. Iar de la ora 18.00 va rula filmul Nu sunt prietenul tău (Nem vagyok a barátod, dramă, Ungaria, 2009, regia: György Pálfi)

Accesul la Bookfest cât și la toate evenimentele din cadrul acestuia va fi gratuit.

Programul de vizitare va fi următorul:
- miercuri, 28 mai: 10:00-20:00;
- joi, 29 mai: 10:00-20:00;
- vineri, 30 mai: 10:00-21:00;
- sâmbătă, 31 mai: 10:00-21:00;
- duminică, 1 iunie: 10:00-20:00.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2014 este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România şi cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti.

Bookfest este un proiect co-finanțat de Ministerul Culturii și realizat cu sprijinul Bursei de Valori București, Kredyt Inkaso și XTB.

Parteneri: Primăria Sectorului 1, Primăria Sectorului 2, Institutul Maghiar, Ambasada Norvegiei, Institutul Francez.

Sponsori: Go&Fun, Cumpăna, Redd’s.

Parteneri media: TVR, Europa FM, Adevărul, Dilema Veche, HotNews.ro, Observator Cultural, AgențiadeCarte.ro, catchy.ro, 121.ro, bookblog.ro, chinezu.ro, roportal.ro, bucuresteni.ro, CalendarEvenimente.ro, gratuitor.ro, TV City.

Bookfest este cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă. La ediția precedentă, circa 96.000 de vizitatori au trecut pe la Salonul Internaţional de Carte Bookfest (29 mai - 2 iunie 2013), luând parte la peste 300 de evenimente (lansări, dezbateri, colocvii, concerte, evenimente pentru copii, proiecţii cinematografice şi evenimente interactive). Invitat de onoare a fost literatura germană, prin participarea Austriei, Elveţiei şi Germaniei în proiectul Trei ţări, aceeaşi limbă. La această ediţie au fost prezente nume cu răsunet internaţional, precum Cătălin-Dorian Florescu, Katharina Hacker, Michael Stavarič, Joseph Winkler, Jan Koneffke, Christian Haller, Saša Stanišić, Julya Rabinowich şi Jolanda Pinel.