Bucuresti

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara avand o experienta de aproape 21 de ani in chirurgia estetica. Incepand din anul 2009 clinica isi desfasoara activitatea intr-un spital ultramodern.
https://www.brol.ro

Arbuşti ornamentali - sfaturi simple pentru o ingrijire adecvată

Arbuşti ornamentali - sfaturi simple pentru o ingrijire adecvată

Detalii articol

Categorie
Articole amenajare si decoratiuni
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Vizualizari
839

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Arbuştii ornamentali sunt preferaţii pasionaţilor de grădinărit. Diversitatea de specii oferă fiecăruia posibilitatea de a-şi amenaja grădina de acasă, aşa cum doreşte. Sunt ideali pentru spaţiere, realizând departajări naturale între diverse soiuri de flori, între locul de joacă şi grădina cu răsaduri sau între gazon şi rondurile multicolore de lalele, zambile sau floricele Cosmos. Aceștia pot forma un brâu verde pe marginea aleilor, respectiv un gărduleţ viu. Pe lângă aceste aspecte practice, arbuştii ornamentali, în special cei care nu îşi pierd frunzuliţele iarna, îndulcesc puţin tristeţea toamnei, atunci când toate celelalte plante îşi pierd frunzele, rămânând golaşe. Între ele, verdele arbuştilor va lăsa o pată de bucurie şi culoare.

Frumuseţea arbuştilor ornamentali

Există foarte multe specii de arbuşti ornamentali, toate având nevoie de un sol bine drenat, fără a ridica alte pretenţii foarte solicitante. Cei mai apreciaţi sunt arbuştii ornamentali cu flori parfumate, unde se pot aminti azalea, arbuştii hebe, cuphea, barbă-albastră, liliacul de vară, rododendronul, trandafirul, magnolia sau hortensiile. Tot în preferinţele grădinarilor sunt şi arbuştii ornamentali din familia coniferelor, din care se poate opta pentru bradul pitic, tuia, ienupăr, chiparos auriu pitic, molidul conic sau pinul de munte. În principiu, arbuştii ornamentali de grădină fac parte din categoria arbuştilor nepretenţioşi, astfel că, vor fi uşor de întreţinut. Aşa cum aceste specii înfrumuseţează şi animează grădina, la fel şi arbuştii ornamentali de ghiveci se vor potrivi foarte bine pervazelor, teraselor acoperite, balcoanelor sau unui hol luminos. Se poate alege dintre citrice din speciile mici, conifere, smochin, arţar japonez, lemn câinesc, dafin sau măslin.

Îngrijirea arbuştilor ornamentali

Arbuştii ornamentali nu ridică mari pretenţii atunci când trebuie îngrijiţi. În principiu, se recomandă ca plantarea acestora să se facă primăvara, între lunile martie şi iunie. Excepţie pot face arbuştii din familia coniferelor, care se pot planta la sfârşitul lui septembrie sau foioasele care se plantează pe perioada rece, între lunile octombrie şi aprilie.

Se recomandă ca groapa unde se vor planta să fie săpată cu o zi înainte, să fie foarte bine udată, astfel încât rădăcina să se bucure de umiditatea necesară pentru a se acomoda. Pentru ca arborii să se prindă repede, este indicat ca la baza gropii să se pună un strat de pietriş, necesar pentru drenaj. După plantare, se impune udarea zilnică timp de 2 săptămâni, după care umiditatea poate scădea.

Pentru a creşte sănătoşi, arbuştii vor avea nevoie de o fertilizare anuală a solului. Un arbust ornamental are nevoie de 2-3 ani pentru a se prinde foarte bine şi pentru a începe să se dezvolte. Foarte importantă este tăierea acestora, asigurându-se astfel forma dorită, dar şi creşterea plantei. Tăierea se va face doar după ce arbuştii ajung la maturitate. Arbuştii ornamentali fără flori pot fi tăiaţi oricând, însă cei cu flori ar trebui tăiaţi ori înainte, ori după ce înfloresc, în funcție de specie. Pentru a obţine un gard viu bogat şi frumos, se vor planta două rânduri paralele, dintr-un soi care are frunzişul des şi mereu verde. Arbuştii cu flori vor fi plantaţi în locuri luminoase, feriţi de curenţi puternici de aer, iar iarna pot fi înveliţi cu o folie protectoare.

Cei care doresc arbuşti ornamentali în ghiveci, trebuie să ştie că au nevoie de ghivece mari, cu un diametru de minimum 50 de centimetri, prevăzute cu găuri care vor permite drenajul. Mai mult, se recomandă ca la baza ghiveciului să se pună 10 centimetri de nisip cu pietriş, după care se adaugă pământul. În cazul citricelor, se vor asigura că temperatura minimă la care sunt expuse iarna nu coboară mai jos de 12 grade Celsius. În caz contrar, li se va pune o folie protectoare.

Sursa foto: cdn.stocksnap.io/img-thumbs/960w/Seville-Spain_Z3JFZN5FI8.jpg

Filtre articol

Categorie articol: Amenajari

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro