Bucuresti

Manasse by Abator Industries

Detalii

Categorie
Filme
Modificat
acum 3 ani si 1 saptamana
Vizualizari
330

Voteaza & Distribuie

Descriere

Manasse by Abator Industries,
miercuri seara la Cinemateca Eforie

Miercuri, 11 noiembrie a.c., de la ora 19:00, la Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române (Str. Eforie nr. 2, Bucureşti) este prezentat filmul MANASSE (1925) de Jean Mihail (1896-1963), un titlu de referinţă al cinematografului românesc presonor (acum într-o copie restaurată digital în laboratorul ANF), cu acompaniamentul live al colectivului muzical Abator Industries. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Evenimentul, menit a omagia a capodoperă puţin cunoscută a cinematografului românesc, fusese iniţial programat pe 31 octombrie a.c., când se împlineau 90 de ani de la premiera filmului MANASSE, însă a fost amânat din solidaritate cu victimele tragediei din clubul Colectiv.

Date film:
MANASSE
România, 1925, 54 min.; film mut, dramă, adaptare după piesa omonimă a lui Ronetti Roman; inserturi în română
Regia: Jean Mihail
Scenariul: Scarlat Froda
Cu: Romald Bulfinski, Maria Ciucurescu, Pepe Georgescu, Iosif Kamen, George Aurelian, Ion Constantiniu, Dorina Demetrescu, Alexandru Finţi, Nadia Nădejde, Wiky Lasukowska
O producţie „Naţional Film” / „Apollo Film”
Premiera: 31 octombrie 1925

Sinopsis film:
Lelia Cohanovici, o tânără evreică din Capitală, se îndrăgosteşte de creștinul Matei Frunză, dar părinţii ei, Nisim şi Ester, doresc să o mărite cu coreligionarul lor Emil Horn. În ziua nunţii, la care vine tocmai de la Fălticeni liderul spiritual al familiei Cohanovici, bătrânul văduv Manasse (bunicul Leliei), fata fuge la Matei. Legătura celor doi tineri şi posibilitatea căsătoriei lor sunt treptat acceptate de membrii familiei evreieşti, cu excepţia fanaticului Manasse. Trama acestui film despre intoleranța religioasă este axată, conform regizorului, „pe lupta dintre două concepții de viaţă, una patriarhală, legată până la absurd de tradiţii, şi alta nouă, liberă şi umană, subliniind triumful final al acesteia din urmă.”

Informaţii Abator Industries:
Abator Industries este un colectiv muzical independent din Bucureşti, direcționat in zona improvizației libere. Grupul, care trimite, prin abordările sale sonore, la muzica contemporană, ambientală, sunete psihedelice şi varii tendințe experimentale, a participat la o serie largă de experienţe performative, având disponibilitatea artistică de a susţine atât concerte-concept, cât şi proiecţii de filme mute însoțite de muzică. În 2012, cu ocazia centenarului filmului INDEPENDENŢA ROMÂNIEI, trupa a acompaniat live proiecţia acestuia la Cinemateca Eforie, unde în anul următor a susţinut un concert în cadrul festivalului de film experimental Tripoteca. Alte filme clasice prezentate însoțite de muzica grupului Abator Industries: NOSFERATU – O SIMFONIE A GROAZEI / NOSFERATU – EINE SYMPHONIE DES GRAUENS (Germania, 1922) de Friedrich Wilhelm Murnau, METROPOLIS (Germania, 1926) de Fritz Lang, PATIMILE IOANEI D’ARC / LA PASSION DE JEANNE D’ARC (Franţa, 1928) de Carl Theodor Dreyer şi VAMPIRUL / VAMPYR (Germania, 1932), al aceluiaşi Carl Theodor Dreyer. Anul trecut, trupa a mai acompaniat o dată live filmul MANASSE de Jean Mihail, în cadrul festivalului Cinemix de la Gura Humorului.

Vă mulţumim şi vă aşteptăm!