Bucuresti

"Martisor" - roman fantastic al lui Marin Nastase, a 2-a editie

"MARTISOR" - roman fantastic al lui Marin Năstase, a 2-a editie

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 6 ani si 6 luni
Vizualizari
818

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Deja la a doua editie. Cartea poate fi achizitionata sunand la numarul de telefon: 0236-424232.

Păreri despre romanul "Mărţişor":

-Criticul literar VIOREL ŞTEFĂNESCU (în volumul „Portretul scriiturii”-ed. Fundaţia culturală Antares,2009,pag.126) : „Năstase Marin este un prozator pe care l-am descoperit în urmă cu câţiva ani. Scrisese un roman „pentru copii”,Mărţişor (ed. Şcoala gălăţeană,2004), absolut fabulos, în toate sensurile, pe care nu m-aş sfii a-l numi un Harry Potter românesc, dacă acesta n-ar fi un neadevăr, întrucât a fost scris înainte ca micul vrăjitor englez să fi făcut furori în toată lumea. Autorul îşi ţinea romanul „la sertar”,din timiditate, iar eu mă bucur că am reuşit să-l editez- şi cred că ar avea mare succes, dacă ar fi ecranizat. Numai să-l vadă şi producătorii de film”.

-scriitoarea MARIANA PARAPIRU, prof. lb. română (în „Note de lector”-ziarul „Viaţa liberă”-Galaţi, 26 mai 2004 „Jocul de-a vremea şi oamenii- Mărţişor”) : „structurată în treizeci şi două de capitole şi pornind de la ideea generoasă de a se face dreptate oamenilor năpăstuiţi de vitregiile iernii, cartea îl poartă pe cititor într-o lume mirifică în care fac legea personaje ca: Soare-împărat, prinţesa Iarna, căpitanul Zefir şi prinţesa Primăvara…

…Cel care devine mesagerul eliberării de sub tirania Iernii este tânărul Mărţişor, ajutat permanent de Norocel, un alt personaj plin de viaţă şi pitoresc. Alături de întâmplările pline de răsturnări spectaculoase de situaţii, în care eroii principali par a fi desfiinţaţi de cei din tabăra „răilor”, dar sunt salvaţi în ultima clipă de cei buni, apare o galerie întreagă de personaje de basm, a căror onomastică fabuloasă aminteşte de Ion Creangă: Viscorilă, Fulgoi, Nămeţilă, Moş Vreme, Rază Fierbinte, Negru Cioară, Cap Pătrat, căpitanul Zefir.”

-scriitoarea Cezarina Adamescu (în volumul „Monumentul cărţii şi mucenicia cuvântului”,

Exegeze şi portrete spirituale, pag. 244,art. „Jocul de-a vremea şi oamenii la Palatul de Viaţă Veşnică” : „Era pe vremea când anotimpurile încă nu fuseseră întocmite, nu se cunoşteau, nu se fugăreau unul pe celălalt şi nu-şi erau potrivnice. Jocul de-a vremea nu fusese născocit şi zilele, cu totul egale, erau plictisitoare. Ţinuturile erau bântuite de vânturi lăţoase, de Nămeţilă şi Viscorilă, sub stăpânirea generalului Prăpădenie şi a lui Ger Sticlos. Locuiau şi tremurau zdravăn în cojoacele lor, zeci de babe: Cloanţa Cotoroanţa, Cocârjata, Bulbucata, Ţâfnoasa, Clănţoasa, Dochia Friguroasa cu fiicele, nepoatele şi strănepoatele lor care făceau numai boroboaţe…

…Multe minunăţii se mai petreceau în vremea aceea, dar nici pe departe, atâtea câte se întâmplă în această carte. Nu e de mirare aşadar, că oamenii erau sătui de vitregiile şi năprăsniciile Iernii, cu amăgitoarele ei bijuterii de cristal, gheaţă şi brumă, care la cald se prefac într-o grămăjoară de humă, ba nici atât, o baltă murdară, aşa că, afară!
Şi cine credeţi că putea fi voinicul care să purceadă la o asemenea anevoioasă ispravă? Nimeni altul decât Mărţişor, eroul acestei cărţi, un personaj îndrăgit din toate timpurile, făcându-i pe oameni fericiţi, fiindcă de fiecare dată când vine, aduce odată cu primii ghiocei, multe daruri delicate, când Primăvara bate la uşi, în întâia zi a lunii lui Marte.