Bucuresti

Meseriile din ziua de astazi

Meseriile din ziua de astazi

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 4 ani si 6 luni
Vizualizari
540

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

In ziua de astazi foarte multi oameni doresc sa termine o facultate pentru a-si asigura viitorul sau reusesc sa se imbogateasca prin alte metode, insa foarte putini mai aleg sa faca o munca fizica. In general, aceste persoane sunt cele care chiar nu au avut posibilitatea financiara de a-si continua studiile, terminand si liceul foarte greu. Astfel, munca de birou este o activitate care incepe sa domine tot mai mult piata de munca romaneasca, serviciile devenind sectorul dominant, cu aproape 50%, in 2010 ajungand la 47,3%. Agricultura ocupa locul secund cu 31,6% din totalul persoanelor, in timp ce industria a scazut la 21,1%, acest sector fiind in coborare continua dupa 1989, cand au inceput treptat sa se inchida fabricile, uzinele etc. In ultimul an al perioadei de dominatie comunista in tara noastra 58% din venitul national era obtinut din industrie si 15% din agricultura.
Acest trend se poate observa in majoritatea statelor dezvoltate, in care sectorul servicii joaca rolul cel mai important. Astfel, cresterea animalelor este o practica mai des intalnita in tarile africane, decat in Japonia. Canda este o exceptie in randul tarilor dezvoltare, deoarece pune o importanta foarte mare pe sectorul primar, industria lemnului si a petrolului fiind printre cele mai importante; chiar si aici, insa, procentul oamenilor care lucreaza in sectorul primar este in scadere, punandu-se tot mai mult accent pe sectorul cuaternar.
Tarile asiatice si cele sud americane pun cel mai mare accent pe agricultura. Dintre acestea, domina India cu 17.4%, urmata de Indonezi, Thailanda, Iran si Argentina, toate cu peste 10%. Procente ridicate se mai inregistreaza si in China, Turcia, Columbia si Brazilia. Media globala este de 5,9%.
In sectorul industriei se remarca Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Indonezia, China, Iran, Coreea de Sud, Norvegia, Columbia, Rusia, Venezuela, Mexic, Thailand, Polonia si Africa de Sud, majoritatea datorita rezervelor mari de petrol sau alti combustibili de care dispun.
Serviciile domina tarile care sunt considerate ca fiind cele mai dezvoltate din lume, precum Franta, Statele Unite ale Americii, Grecia, Regatul Unit, Belgia, Danemarca, Italia, Olanda, Spania, Japonia, Suedia, Germania si Elvetia, toate cu peste 70% din totalul populatiei active implicate in sectorul tertiar al economiei.
In timp ce unele meserii domina piata, unele sunt intalnite tot mai rar, ca urmare a faptului ca tot mai multi tineri doresc sa urmeze cursurile unei universitati, dupa cum am precizat in primul paragraf. Din pacate, economia nu ii poate primi pe toti. Annual sunt sute sau mii de persoane care termina specializari care nu-i ajuta cu adevarat in viitor intr-o lume realista, aici incadrandu-se facultati din domeniul istoriei, geografiei, literelor etc. Oricat de mult ti-ar placea filosofia, de cati filosofi cu acreditare are nevoie lumea? Sau cati oameni poate sa angajeze un muzeu? Pe de alta parte, a devenit mai greu sa gasesti instalator Bucuresti sau alti muncitori in domenii similare, ca electrician, lacatus sau tamplar, pentru ca aceste locuri de munca nu sunt nici bine platite, nici nu sunt servicii cu care sa poti impresiona in societatea contemporana.

Autor

  • E-Advertising
  • 0Partener de afaceri

  • Cu peste 4 ani de experienta in dezvoltarea de strategii eficiente de SEO, echipa noastra este capabila sa ofere rezultate exceptionale intr-o perioada scurta de timp. Pe langa serviciul principal pe care se axeaza, cel de optimizare pentru motoarele de căutare, E-Advertising ofera o gama larga de servicii asociate marketingului online, respectiv: redactare de advertoriale, webdesign, webhosting, SMS API, SEO Content Writing, promovare in retele de socializare.
  • 0732941354