Bucuresti

Metoda

Metoda

Detalii spectacol

Categorie
Spectacole
Modificat
acum 7 ani si 8 luni
Apartine de
Teatrul Nottara Bucuresti
Vizualizari
764

Reprezentari

DataOraLocatie
Sambata 18 ianuarie 201419:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare spectacol

Jordi Galcerán cunoscut dramaturg catalan, şi-a făcut debutul practic, simultan: "Dakota", care în 1985 a obţinut premiul Ignasi Iglesias, oferit de Institutul Teatral din Barcelona şi "Paraules encadenades", care, în acelaşi an, a fost recompensată la cea de-a XX-a ediţie a Premiului Born de Teatre, oferit de Cercle Artístic de Ciutadella.

"Metoda Grönholm" a fost montată la Teatrul Naţional Catalan, în mai 2003, şi a înregistrat, încă de la debut, un succes fără precedent. În 2004, are premiera la Madrid şi, timp de o stagiune, se joacă cu succes în ambele oraşe. Această operă a primit numeroase distincţii în Spania, printre acestea numărându-se: Premiul Max, pentru cea mai bună operă, Premiul Ercilla, pentru cea mai bună creaţie dramatică şi Premiul Mayte, pentru evenimentul teatral care s-a evidenţiat cel mai mult. S-a jucat, printre altele, în Mexic, Argentina şi Venezuela. Au avut loc reprezentaţii la Lisabona şi în alte ţări europene. Recent, regizorul argentinian Marcelo Pineyro a lansat o adaptare cinematografica ("Metoda").

Jordi Galcerán Ferrer s-a născut în 1964, la Barcelona, oraş în care trăieşte şi acum. Începe să-şi manifeste interesul pentru teatru pe când avea 18 ani. Atunci şi-a făcut debutul, ca actor amator, în trupa Centre Moral i Cultural del Poble Nou. Din 1982, începe să scrie comedii care sunt jucate pe scene neprofesioniste şi la a căror realizare contribuie şi în calitate de actor şi regizor. Adaptează opere literare şi face traduceri. Aceste experienţe l-au ajutat în cariera sa de dramaturg, astfel că, a trecut repede de la statutul de tânăr în plină ascensiune, la cel de prolific şi important autor din universul teatral catalan.

Vocaţia sa pentru scris l-a determinat să urmeze cursurile universitare de filologie catalană la Universitatea din Barcelona, pe care le absolvă în anul 1986. În paralel, a început să studieze franceza şi engleza, două limbi străine care, mai târziu, aveau să-i folosească la traducerea anumitor opere în catalană. A început să lucreze în învăţământul secundar, a fost consilier în Programul de Informare Studenţească din cadrul Departamentului de Educaţie şi membru în echipa redacţională a revistei Cronica învăţământului. Ulterior, odată desprins de mediul educaţional, toate activităţile profesionale pe care le-a dezvoltat au fost legate, într-un fel sau altul, de scris: a fost traducător, scenarist de film sau televiziune, povestitor şi dramaturg. În cele din urmă, se hotărăşte să devină scriitor profesionist.

Filtre spectacol

Perioada: Astazi, Saptamana curenta, Luna curenta