Bucuresti

Munca din spatele productiei de vesminte bisericesti, o activitate cu traditie

Munca din spatele productiei de vesminte bisericesti, o activitate cu traditie

Detalii stire

Categorie
Stiri diverse
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Vizualizari
206

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

V-ati gandit vreodata de unde se imbraca preotii? Cum isi aleg acestia vesmintele, culorile acestora? Nu este o nisa a pieselor vestimentare la care oricine sa aiba acces si nici nu sunt magazine la tot coltul cu astfel de produse. Nisa vestimentara specifica celor care slujesc este una aparte si totusi fata de trecut ceva mai variata – inainte erau putine ateliere si majoritatea acestora se refereau la munca celor din manastiri, nu din exterior.

Nu sunt multi producatori de acest gen, dar cei care activeaza in acest domeniu nu sunt amatori. Spre exemplu Crilovic a devenit un nume remarcat si la ora actuala executa orice tip de tinuta specifica preotilor, arhiereilor, precum si produse de tip decorative si alte articole utile in biserici. Este o munca cu traditie, ce a avaut la baza cunoasterea a tot ce presupune dogmele bisericesti cu privire la tinutele slujitorilor din biserici. Tehnica de cusut, imbunatatiri aduse de masini specifice, cum este masina de brodat spre exemplu, a asigurat si continuitatea in domeniu.

Materiale si ornamente alese cu grija

Exemplul Crilovic aduce in discutie si ce inseamna adaptarea la stilul modern. Aparte de munca din atelier, produsele lor, vesminte preotesti brodate de la Crilovic sunt disponibile online. Accesul catre o astfel de gama de produse este asadar o maniera de a favoriza comenzile, fara sa existe limite de distante. In plus, produsele comandate pot fi realizate dupa specificatii clare, oferite de solicitant – marimi dorite, modele si broderii alese dupa bunul plac.

Exista si in acest domeniu o varietate de preferinte. In mod cert este ca tot ce tine de componenta acestor seturi nimic nu s-a schimbat, pentru ca dogmele in vigoare dicteaza clar ce poarta un preot atunci cand slujeste. Insa in ceea ce priveste tipologia modelelor, imprimeuri sau broderii, unii prefera clasic, altii ceva mai modern, insemnand modelele grecesti sau cele rusesti.

Munca este dificila si presupune pricepere si simt estetic

Aparte de faptul ca este vorba de croit si cusut, sunt multe detalii decorative, aplicate in diferite moduri. Astfel, pentru executarea unui set de vesminte pentru un preot se lucreaza mult. Atelierul trebuie dotat corespunzator, pentru ca nu se poate miza exclusiv pe munca manuala. Ori si mai dificila este adaptarea vesmintelor dupa un model anume.

Totusi dupa munca si rasplata spune o vorba. Nu doar ca sunt admirate si considerate purtatoare de har, dar vesmintele preotilor sunt purtate cu drag si specific in functie de sarbatorile de peste an. Asadar trebuie sa fie perfecte. Cererea pentru executarea unor astfel de vesminte este de continuitate.

Este firesc, pentru ca si astfel de vesminte sunt la un moment dat uzate sau depasite ca stil. Ceea ce putini stiu este ca in cazul in care acestea nu au o valoare mare, daca nu sunt documentate ca fiind cu valoare culturala, istorica etc. acestea se vor arde si cenusa lor ingropata.

Tinand cont de faptul ca este impus prin prevederile Sfantului Sinod ca un preot nu poate sluji fara vesminte specifice, este cert ca pentru un an sunt mai multe seturi de acest gen schimbate. General valabile sunt cele in tonuri neutre sau cele aurii, dar si din punct de vedere cromatic se preteaza a face alegeri conforme cu sarbatorile – se considera necesar a purta negru in perioada Postului Mare, culori inchise in toate celelalte posturi de peste an, purpuriu, albastru inchis sau rosu inchis, acesta fiind doar un exemplu de asociere a culorilor cu sarbatorile.

Se obisnuieste si ca cei din comunitate sa contribuie la astfel de achizitii, oferind drept donatie. Este totusi de preferat sa se tina cont de faptul ca astfel de vesminte trebuie sa se potriveasca celui care le poarta, de aceea se si fac la comanda. Prea mic sau prea mare nu este nici estetic, nici confortabil pentru preot. Tinand cont si de faptul ca sunt atat de complexe in ceea ce priveste modelele, ar fi pacat ca nepotrivirea sa fie tocmai la dimensiuni.

Inainte de a fi purtate astfel de vesminte trec si printr-o etapa de binecuvantare si sfintire, un ritual la care credinciosii de rand nu iau parte niciodata.

Autor

  • E-Advertising
  • 0Partener de afaceri

  • Cu peste 4 ani de experienta in dezvoltarea de strategii eficiente de SEO, echipa noastra este capabila sa ofere rezultate exceptionale intr-o perioada scurta de timp. Pe langa serviciul principal pe care se axeaza, cel de optimizare pentru motoarele de căutare, E-Advertising ofera o gama larga de servicii asociate marketingului online, respectiv: redactare de advertoriale, webdesign, webhosting, SMS API, SEO Content Writing, promovare in retele de socializare.
  • 0743243306, 0726680333