Bucuresti

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro

Muzeul Aviatiei

Muzeul Aviatiei Bucuresti

Detalii muzeu

Adresa
Bucuresti, Soseaua Fabrica de Glucoza, nr. 2-4
Telefon
0212320404
Social links
Categorie
Muzee
Modificat
acum 3 ani si 2 luni
Vizualizari
11740

Voteaza & Distribuie

Prezentare muzeu

Muzeul Aviatiei Bucuresti

La 2 martie 1990 printr-o Hotarare a Guvernului Romaniei, a fost infiintat Muzeul Aviatiei – prestigioasa institutie de cultura, educatie patriotica si propaganda tehnico-stiintifica, structura de referinta a Fortelor Aeriene, punct de atractie pentru un numeros si larg public iubitor de cunoasterea glorioaselor traditii ale aripilor romanesti deja centenare.

• ISTORIC

Primul care a lansat ideea unui muzeu al aviatiei romane a fost insusi marele istoric si om politic Nicolae Iorga. Apoi, dupa primul razboi mondial, Liga Nationala Aeronautica a facut primele demersuri concrete, reusind sa adune intr-un punct muzeistic materialul de razboi capturat de armata romana pe timpul ostilitatilor militare. Dupa 1970, gratie eforturilor generalilor Aurel Niculescu si Gheorghe Zarnescu, aflati, in acea vreme, la comanda Aviatiei Militare, la Boboc si Medias s-au pus bazele viitorului muzeu. Insa, in urma incheierii unui protocol, patrimoniul acestora a trecut in zestrea sectiei de aviatie a actualului Muzeu Militar National.

Dupa 1989, procesul realizarii Muzeului Aviatiei s-a accelerat. Guvernul Romaniei a aprobat, la 2 martie 1990, infiintarea institutiei, insa lucrurile au trenat iar muzeul a functionat, mai bine de un an, in corturi, in cadrul Bazei 90 Transport Aerian. Abia dupa aceea Muzeul Aviatiei a primit un spatiu relativ corespunzator, pe Aeroportul Baneasa, pentru ca la inceputul lui 1990, sa se mute in locatia prezenta. Suprafata actuala a spatiului muzeistic este de circa 60.000 mp, din care 6.800 mp o reprezinta suprafata construita (inclusiv Sectia Hermann Oberth, de la Medias).

• ORGANIZARE

Muzeul Aviatiei a fost infiintat pentru cinstirea ilustrilor inaintasi ai aripilor romanesti si pentru reintregirea patrimoniului national al realizarilor de prestigiu din domeniul aeronautic. In acest scop, institutia a fost organizata potrivit legislatiei in vigoare si functioneaza pe trei sectii:
- Istoria aeronauticii nationale si universale
- Tehnica de forte aeriene
- Istoria rachetelor si a cercetarii spatiale (la Medias)

Personalul Muzeului Aviatiei este unul de cea mai buna calitate, devotat institutiei, profesionist, deschis spre nou, disciplinat, plin de solicitudine fata de oaspeti si vizitatori.

• PATRIMONIU

La nivelul anului 2004, zestrea muzeistica a institutiei include 24 de colectii si 5 arhive documentare, cuprinzand in total peste 15.000 de titluri care au apartinut pionierilor aeronauticii romanesti si mondiale, peste 20.000 de volume de specialitate, precum si un parc cu 62 de piese muzeistice – aeronave, piese de artilerie, rachete antiaeriene, radare.

Printre cele mai valoroase colectii ale muzeului se numara urmatoarele:

- Aurel Vlaicu - obiecte personale, documente, brevete, scrisori, fotografii originale,masca mortuara.
- Henri Coanda - colectie unica in lume, cuprinzand 80 de colete doar in parte cercetate, diplome, pliante, fotografii, stenograme, insigne, manuscrise originale, scrisori, obiecte personale
- Smaranda Braescu - 200 de fotografii originale
- Elie Carafoli
- Henri August - creator de aparate de zbor (fotografii originale din 1909 - 1910)
- Petre Ivanovici - pilot in vestita escadrila "Dracii Rosii" (fotografii originale si carnete de zbor 1926 - 1931)
- Radu Manicatide - documente personale si caiete de insemnari.
- Francisc Galeno - comandantul Grupului 5 Bombardament in timpul celui de al doilea razboi mondial, decorat cu cea mai inalta distinctie de aviatie – Ordinul "Virtutea Aeronautica" in grad de comandor.
- Alexandru Marcu - unul dintre primii piloti romani care au zburat avionul supersonic MiG-21.

De asemenea, in principalele cladiri ale muzeului sunt amenajate, pe spatii largi urmatoarele sali principale:
- Sala Traian Vuia, ce cuprinde momentele de varf ale aeronauticii romanesti,
- Sala Henri Coanda - motoare, machete, etc.
- Sala Radu Manicatide - mai multe tipuri de aparate de zbor construite de acest celebru inginer roman
- Sala uniformelor si insemnelor oficiale ale Fortelor Aeriene Romane din perioada 1947–2005
- Sala istoriei radiolocatiei
- Sectia de istorie rachetelor si cercetarii spatiale functioneaza la Medias, in casa ce a apartinut savantului sibian Hermann Oberth si care cuprinde si aspecte din activitatea astronautilor romani Dorin Prunariu si Dumitru Dediu. Aceasta sectie reprezinta un muzeu in sine, avand 26 de sali.

• ACTIVITATI MUZEALE

Principala preocupare a personalului Muzeului Aviatiei o constituie cautarea, adunarea, clasificarea, expunerea si conservarea de noi si reprezentative piese de interes muzeistic. Muzeul Aviatiei colaboreza cu institutii similare din alte tari (SUA, Franta, Polonia, Germania), si cu institutii de profil autohtone (Muzeul Olteniei, Muzeul National din Iasi - Sectia Tehnica, Muzeul de Istorie Judetean Vaslui, Muzeul de Istorie Judetean Galati, etc.). Muzeul colaboreaza, de asemenea, cu Academia Romana, cu Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (peste 20 de activitati cu tematica aviatica, in ultimii ani), cu Academia Fortelor Aeriene "Henri Coanda", cu Asociatia Romana pentru Propaganda si Istoria Aeronauticii - ARPIA, cu Scoala Superioara de Aviatie Civila, cu ROMATSA, etc.

O alta directie importanta de actiune o reprezinta popularizarea, prin diverse cai si mijloace specifice, a glorioaselor traditii ale aeronauticii romanesti, a impresionantului patrimoniu din zestrea muzeului. Acest obiectiv se atinge, in primul rand, printr-o densa si elaborata "iesire in lume". Acest lucru inseamna:

• expozitii permanente si ocazionale atat in tara cat si in strainatate (Franta, SUA)
• elaborarea unor lucrari si carti de specialitate
• acordarea de asistenta de specialitate unor institutii (Aeroportul International Henri Coanda, ROMATSA, Autoritatea Aeronautica Civila Romana)
• sprijina elaborarea unor lucrari de licenta si doctorat a unor studenti de la Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti si de la Scoala Superioara de Aviatie Civila
• lucru nemijlocit si calificat cu publicul vizitator
• colaborare stransa cu mass media militara si civila ("Observatorul Militar", "Cer Senin", posturile de televiziune Antena 1, B1TV, PROTV, Realitatea TV, TVR Cultural, TVR 1, etc).

Muzeul Aviatiei este vizitat anual de aproximativ 3000 de vizitatori platitori, la care se adauga vizitatorii neplatitori – elevi, studenti, militari in termen, ziaristi, delegatii militare straine, etc.);

• CENTENARUL ARIPILOR ROMANESTI

In perioada ce urmeaza, personalul Muzeului Aviatiei pregateste asiduu momentul 18 martie 2006, cand se vor implini o suta de ani de la zborul istoric al lui Traian Vuia pe campul de la Montesson, de langa Paris, la 18 martie 1906 cand, pentru prima data in lume, un aparat mai greu decat aerul a decolat cu ajutorul mijloacelor proprii de bord. In mod concret, Muzeul Aviatiei se va implica prin: organizarea expozitiei "Traian Vuia si epoca sa"; realizarea, in marime naturala, dupa planurile originale, a avionului "Vuia 1"; reeditarea cartii "Traian Vuia si avioanele sale profetice"; realizarea "Memorialului Traian Vuia" (soclu cu bustul genialului constructor si aviator; fresca reprezentand cele mai importante momente si personalitati ale aeronauticii romanesti).

• LUCRARI DE SPECIALITATE ELABORATE DE SPECIALISTII MUZEULUI AVIATIEI

Activitatea de cercetare a personalului Muzeului Aviatie s-a concretizat si prin elaborarea unor lucrari stiintifice si carti de specialitate referitoare la trecutul aripilor romanesti. Printre acestea se pot mentiona cateva dintre titluri:
- "Istoria aeronauticii militare romane 1910–1916", de prof. univ. dr. Valeriu Avram
- "Contributii romanesti in aeronautica la inceputul secolului XX", de prof. univ. dr. Valeriu Avram si comandor George Paul Sandachi
- "Istoria aviatiei reactive", de comandor George Paul Sandachi
- "Generalul aviator ing. Gheorghe Negrescu". Viata si opera, de prof. univ. dr. Valeriu Avram
- "Misiunea aeronautica franceza in Romania 1916 - 1918", de prof. univ. dr. Valeriu Avram
- "Crucile negre. Aviatia Puterilor Centrale deasupra Romaniei 1916 - 1917", de prof. univ. dr. Valeriu Avram
- "Germanii in aeronautica romana", de prof. univ. dr. Valeriu Avram.

Orar muzeu

Miercuri - Duminica: 10:00 - 18:00

Filtre muzeu

Program extra: Sambata, Duminica

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro