Bucuresti

Anunt Diamant Produse Curatenie

Produse Curatenie Bucuresti - firma PFS Cleaning comercializeaza produse de curatenie in Bucuresti pentru casa, birou si masina (solutii de spalat parchetul, solutii de spalat gresia, solutii de spalat faianta, solutii pentru plastic, solutii pentru masina).
https://produsecuratat.ro

Nemultumirile medicilor si solutiile pe care le-au propus in cadrul Conferintei Nationale de la Calarasi

Detalii stire

Categorie
Stiri administratie
Modificat
acum 7 ani si 5 luni
Vizualizari
1971

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Nemultumirile medicilor si solutiile pe care le-au propus in cadrul Conferintei Nationale de la Calarasi

Ieri, 16 septembrie 2016, in sala de sedinte a Consiliului Judetean Calarasi a avut loc conferinta nationala „Hemoragia sistemului medical din România – de ce ne pleacă medicii?”, manifestare ce s-a bucurat de prezenta unui numar de peste 60 de persoane, care au dezbatut intens problemele sistemului medical din Romania si au venit cu solutii punctuale asupra acestora.
Organizatorii conferintei, Consiliul Judetean Calarasi si Spitalul Judetean de Urgenta Calarasi si-au propus ca prin intermediul acestui eveniment sa asculte vocea celor care lucreaza zi de zi in sistem, practic sa afle nemultumirile medicilor din Romania. Printre subiectele importante abordate de catre medici se numara: migratia personalului medical, posturile vacante pentru doctori care nu sunt scoase la concurs, nivelul scazut de salarizare si conditiile materiale limitate din unitatile sanitare, situatia incerta a ghidurilor si protocoalelor din spitale care pun medicii, de cele mai multe ori, in dificultate.
In deschiderea evenimentului au fost invitati sa ia cuvantul: domnul Vasile Iliuta, Presedintele Consiliului Judetean Calarasi, domnul Valentin Barbu, Vicepresedintele Consiliului Judetean Calarasi, domnul Liviu Stefan Tomoioaga, Senator, domnul Conf. Dr. Laurentiu Belusica, Directorul Spitalului Judetean de Urgenta Calarasi si domnul Ravi Chandar , Secretar 1 – Ambasada Indiei la Bucuresti.
In discursul sau, domnul Vasile Iliuta, Presedintele Consiliului Judetean Calarasi a sustinut ca: „Trebuie sa putem modifica legislatia, astfel incat sa stim ce trebuie sa facem noi ca administratie publica pentru a putea remedia situatia actuala? In urma tuturor propunerilor si ideilor pe care le vom dezbate astazi vom redacta un memorandum care se va numi Memorandumul de la Calarasi si pe care il vom inainta Ministerului Sanatatii. In prezent, Spitalul Judetean de Urgenta Calarasi este un proiect pilot pentru Ministerul Sanatatii. Daca astazi e un prim pas, poate vor mai fi altii si maine pentru ca sa reusim impreuna. Eu sunt alesul cetatenilor, eu ii ascult si incerc sa le rezolv problemele. Multumesc, de asemenea, medicilor din Republica Moldova care au venit la conferinta noastra de astazi si care vor sa vina sa lucreze la noi, ei sunt primii care reintregesc Romania!”
Tot in deschiderea evenimentului, Lector Univ. Dr. Simona Vladica, Consilierul Presedintelui pe probleme de comunicare si imagine – Consiliul Judetean Calarasi a transmis mesajul doamnei Alina Gorghiu, Copresedintele Partidului National Liberal cu privire la subiectul acestei manifestari: „Toată lumea vorbește despre subfinanțarea sistemului sanitar românesc și despre numărul tot mai mare de medici care părăsesc România pentru a lucra în clinicile și spitalele din străinătate, dar din păcate nu se fac incă prea multe lucruri pentru a stopa migrația medicilor si pentru recredibilizarea sistemului medical. Lista problemelor din sănătate este lungă. As dori să punctez doar câteva dintre acestea: managementul deficitar al resurselor umane și materiale, lipsa unei strategii naționale în ceea ce privește resursa umană din sănătate, lipsa unei viziuni pe termen lung centrată pe beneficiarii sistemului – pacienții, precum și lipsa unei infrastructuri adecvate. Toate acestea, completate de lipsa motivării personalului medical afectează grav calitatea serviciilor medicale oferite pacienților. Partidul Național Liberal susține necesitatea elaborarii și implementarea unei strategii naționale în ceea ce privește resursa umană din sănătate, strategie fără de care nu ne putem concerta eforturile pentru oprirea acestei „hemoragii” cum o numiți dvs. Ma bucur și apreciez că o parte din aceste măsuri se regăsesc deja în preocupările Consiliului Județean Călărași și mă refer aici la locuințele pentru medici și la incercarea de a le oferi condiții de lucru normale, de a-i stimula să participe la congresele de specialitate, astfel încât și medicii din Călărași să fie la curent cu ultimele rezultate ale cercetărilor medicale din domeniu. Vă asigur pe toți, că sănătatea și educația, rezolvarea deficitului de cadre medicale din țara noastră, găsirea unor soluții viabile și sustenabile față de problemele semnalate rămân o prioritate pentru Partidul Național Liberal.In incheiere, doresc să le mulțumesc tuturor medicilor din România că au avut curajul să rămână aici, și că, zi de zi, cu pasiune și devotament, activează în slujba pacienților! Nu în ultimul rând, doresc să felicit organizatorii acestei conferințe pentru initiativă și să vă asigur că sunt alături de dumneavoastră și că vă susțin eforturile !
De asemenea, domnul senator Liviu Stefan Tomoioaga, in acelasi asentiment cu cele mentionate anterior a declarat ca este „cu degetul pe rana pentru ca traim una dintre cele mai mari crize nationale. Suntem deficitari in acest domeniu pentru ca probabil nu am fost atenti timp de 20 de ani la acest lucru.”
Totodata, domnul Valentin Barbu, Vicepresedintele Consiliului Judetean Calarasi a sustinut ca noua conducere a consiliului a depus eforturi sustinute in ultimele doua luni de zile: „Consiliul Judetean Calarasi a adus finantare pentru sanatate. Cea mai mare nevoie in prezent o constituie resursa medicala. O propunere legislativa ar fi modificarea legilor ce tin de rezidentiat, astfel incat acestia sa nu mai plece imediat in strainatate ci sa poata sa vina sa ocupe posturi si la Calarasi!”
In continuarea discursurilor, Conf Dr. Laurentiu Belusica, Directorul Medical al Consiliului Judetean Calarasi, initiatorul acestui proiect, a afirmat ca “Fenomenul hemoragic este cronic si se afla la nivelul extremitatii cefalice asa ca nu putem pune un garou pentru ca “pacientul” (sistemul medical) moare. Asadar, solutia nu este impiedicarea medicilor sa plece din tara, ci gasirea unor substituenti. Astfel propunerea facuta de anumite personalitati ale vremii de a stopa plecarea printr-o legislație restrictiva si limitative, cel putin personal, o dezavuez. Prin urmare ce facem? Inspirandu-ma din cuvintele lui Titu Maiorescu, “daca avem o problema, undeva se afla si solutia ei”, si de la exemplul regatului unit al Marii Britanii care la inceputul secolului XX a importat din Pakistan, regiunea MIRPUR, circa 10.000 de barbati tineri pe care i-a instruit ca soferi de autobuz rezolvandu-si astfel una dintre probleme, aparent nerezolvabila, personal propun in mod ferm executivului si legislativului gasirea si adoptarea, in regim de maxima urgenta, a unui pachet de masuri care sa permita accesul, in conditii legale, al cadrelor medicale din spațiul non UE in Romania. Un Pas important in acest sens este ordonanta de urgenta a Ministerului Sanatatii nr. 45 /31.08.2016, care insa daca nu va fi dublata de norme realiste de aplicare nu va avea efecte scontate. Desigur ca impactul economic si social va fi serios si trebuie anticipat reculul acestui fenomen.
Apreciez ca intr-o prima etapa accesul la munca, in conditii de urgenta al unui numar de 2.000-3.000 de medici macar pentru o perioada limitata de timp ar scoate tara din impas. Dar trebuie tinut seama ca nevoia de cadre medicale depășește 13.000 de persoane. Orice alta masura care sa contribuie la "SANATATEA SANATATII!" este bine venita. Am convingerea ca acest simpozion si-a atins scopul. O astfel de manifestare nu se face de unul singur, ci in echipa. Personal, ma voi implica sa fac echipa cu cei interesati de acest subiect si vom pune cap la cap idei pe care le voi supune dezbaterii. Este prima conferinta de acest gen din tara si imi doresc sa aiba ca finalitate redactarea Memorandumul de la Calarasi pe care sa il transmitem Ministerului Sanatatii!”
Prezent la conferinta, domnul Ravi Chandar, secretar I al Ambasadei Indiei la Bucuresti a fost extrem de incantat de initiativa organizatorilor, intrucat domnia sa sustine ca „Subiectul acestei conferinte nationale este unul foarte important, dezbatut pe multe continente. Peste tot in lume prioritatile sunt sanatatea si educatia. Consider ca este necesara regandirea salarizarii medicilor pentru ca acestia sa nu mai paraseasca tara, iar medicilor care vin din India trebuie sa le fie recunoscute diplomele. Medicii Indieni pleaca in sistemul privat sau in alte tari pentru ca isi doresc un salariu mai mare. De asemenea, Romania poate dezvolta parteneriate pentru folosirea infrastructurii IT a Indiei pentru consultatiile online si second-opinion. Va recomand sa atrageti studentii din India la facultatea de medicina. Acestia vor invata limba romana si astfel vor ramane sa practice medicina in Romania”.


Toti participantii au avut optiunea de a lua cuvantul la conferinta si multi dintre acestia au si facut-o, aducand astfel in prim planul atentiei problemele cu care se confrunta in spitalele din care au venit. Totodata, acestia au venit si cu propuneri de rezolvare a situatiei: necesitatea unor initiative legislative de aparare a medicilor, dar si a unoracare sa permita primariilor din teritoriul unui spital sa contribuie la bugetul spitalului; legea salarizarii ar trebui sa revina la prevederile conform carora medicii ar trebui platiti la fel indiferent de spitalul la care lucreaza atata timp cat fac acelasi lucru; rezolvarea situatiei posturilor medicale dupa terminarea rezidentiatului; imbunatatirea calitatii actului medical; implementarea unei strategii coerente in domeniul resurselor umane din sistemul sanitar; implementarea unor ghiduri si protocoale care sa genereze o finantare corecta si care sa limiteze pierderile din buget; masuri pentru integritatea fizica a medicului; existenta unei legislatii de aparare a libertatii medicului astfel incat acestia sa nu mai fie pusi in situatia in care sa isi depaseasca competenta si implicit sa suporte consecintele; o buna guvernare astfel incat statul sa asigure finantare spitalelor si cadrelor medicale; atragerea de medici din Republica Moldova si din India, de exemplu; debirocratizarea sistemului; remunerarea medicilor conform responsabilitatii pe care o poarta; restabilirea respectului fata de medic; recalibrarea rezidentiatelor; repartitia uniforma a medicilor in intreaga tara, nu numai in marile centre universitare.

Anunt Diamant Bucuresteni.ro - publicitate online

Site-ul bucuresteni.ro este un site care doreste sa promoveze evenimentele din Bucuresti si nu numai, sa puna la dispozitia utilizatorului cea mai performanta harta electronica a Bucuresti-ului, si in acelasi timp sa ofere posibilitatea firmel...
https://www.bucuresteni.ro/site/publicitate/