Bucuresti

Neuroendocrinologia: o abordare multidisciplinară în medicină

Neuroendocrinologia: o abordare multidisciplinară în medicină

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 2 luni si 1 saptamana
Apartine de
DWF
Vizualizari
81

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Neuroendocrinologia este o ramură care studiază interacțiunea dintre sistemul nervos și sistemul endocrin, adică modul în care creierul reglează activitatea hormonală în organismul uman. Vom detalia acest subiect, pentru a înțelege mai exact de ce este nevoie de această abordare multidisciplinară în medicină. O altă definiție dată de experți pentru neuroendocrinologie este cea de disciplină care studiază producția de hormoni de către neuroni, sensibilitatea neuronilor pentru acei hormoni, precum și dinamica și interacțiunile bidirecționale între neuroni și glandele endocrine.

O abordare extinsă a pacientului

Neuroendocrinologia investighează interacțiunile dintre două sisteme extrem de importante ale corpului uman: sistemul nervos și cel endocrin. Sistemul nervos este alcătuit din creier, măduva spinării, ganglioni și nervi, iar celulele neuronale comunică direct una cu cealaltă, dar și cu celulele care fac parte din epiteliile senzoriale, prin mijloace numite neurotransmițători. Pe de altă parte, sistemul endocrin este alcătuit din anumite glande care secretă hormoni, iar aceștia acționează sistematic în organismul nostru. Pe scurt, neuroendocrinologia investighează influențele reciproce ale acestor două sisteme și modul în care acestea acționează unul asupra celuilalt.

Tumori și complicații localizate în creier


Printre cele mai frecvente tulburări neuroendocrine sunt bolile glandei pituitare (numită și glanda hipofiză), iar acestea includ tumorile hipofizare sau alte leziuni în glanda pituitară. Ce este aceasta? Hipofiza sau glanda pituitară este o glandă endocrină localizată la baza creierului și este extrem de mică: dimensiunea ei este cât cea a unui bob de mazăre. Din păcate, tumorile hipofizare (apărute în această glandă mică) pot avea efecte uriașe asupra pacientului:

  • Când tumora crește în dimensiuni, ea apasă sau exercită o presiune pe structurile din vecinătate și perturbă funcționarea normală a acestora
  • Sau, pe de altă parte, tumora hipofizei poate altera producția de hormoni.

Specialiștii în neuroendocrinologie atrag atenția că aceste tumori hipofizare pot cauza o producție în exces de hormoni sau pot perturba funcționarea normală a hipofizei, ceea ce are drept rezultat o scădere a producției de hormoni hipofizari.

Din echipa care se ocupă de pacient nu trebuie să lipsească endocrinologul


Atunci când un pacient este diagnosticat cu o tumoră hipofizară ori cu alte patologii endocrine cum ar fi adenoamele hipofizare (acestea sunt tumori benigne care apar la nivelul glandei pituitare), el trebuie tratat de o echipă multidisciplinară.

Unele clinici de neurochirurgie au chiar un departament dedicat de neuroendocrinologie, iar din echipa care se ocupă de pacienții cu acest gen de patologii fac parte atât un medic neuroendocrinolog, cât și un medic neurochirurg, care lucrează împreună. Acești doi specialiști lucrează împreună, ca o echipă multidisciplinară, pentru ca pacientul cu tumori hipofizare să poată fi consultat și evaluat de medicul neuroendocrinolog și de medicul neurochirurg în timpul aceleiași vizite la clinică sau la spital. În plus, planul de tratament pentru acest pacient poate fi coordonat de echipa multidisciplinară din care fac parte neurochirurgul și neuroendocrinologul.

Planul de tratament ori de management al pacientului se construiește în echipă. Astfel, medicul neuroendocrinolog este cel care va evalua și va avea în vedere problemele de natură endocrină și medicală, cum ar fi investigațiile pentru depistarea valorilor anumitor hormoni și medicația prescrisă acelui pacient.
Pe de altă parte, tot ca o piesă de puzzle esențială a echipei medicale multidisciplinare, medicul neurochirurg va discuta și va răspunde la toate întrebările pe care i le adresează pacientul și familia acestuia despre potențiala intervenție chirurgicală pe creier.

În timpul vizitei la cabinet, pacientul trebuie să știe că i se va efectua o evaluare completă a sistemului neuroendocrin (dacă medicul consideră că este cazul), inclusiv o anamneză completă, pentru a afla istoricul medical al respectivului pacient, se va efectua o examinare fizică și se vor face investigații de laborator și, bineînțeles, o evaluare a pacientului din punct de vedere neurochirurgical. Această etapă, de regulă, include o scanare a creierului prin rezonanță magnetică nucleară sau alte investigații imagistice, după cum recomandă medicul neurochirurg.

Sursă imagine: Pixabay.com