Bucuresti

Norman Manea la Conferintele Teatrului National Bucuresti

Norman Manea la Conferintele Teatrului National Bucuresti

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 8 luni si 3 saptamani
Vizualizari
950

Reprezentari

DataOraLocatie
Duminica 18 mai 201411:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Duminica, 18 mai, la ora 11.00, in Sala mica a Teatrului National Bucuresti (TNB), Norman Manea, unul dintre cei mai apreciati prozatori si eseisti romani si cel mai tradus autor de limba romana, va sustine o conferinta pe tema „Limba exilata”, pornind de la volumul Plicuri si portrete, editia a II-a, revazuta si adaugita, aparut de curind la Editura Polirom. Conferinta va fi urmata de un dialog cu publicul si de o sedinta de autografe. Evenimentul de la TNB incheie turneul scriitorului Norman Manea in Romania (30 aprilie-18 mai 2014).
Actuala editie a volumului Plicuri si portrete amplifica sumarul captivantelor portrete si epistole, cititorul intilnindu-i acum, pe linga Emil Cioran, Nichita Stanescu, Lucian Raicu, Antonio Tabucchi, Saul Bellow, Florin Mugur, Gabriela Adamesteanu, Robert Musil, Eugen Ionescu, Imre Kertesz, Claudio Magris, si pe Philip Roth, Octavio Paz, Matei Calinescu, Paul Cornea, Paul Bailey si chiar Ana Pauker. Alaturi de ei stau numeroase alte figuri emblematice ale culturii si istoriei contemporane, din tara si din strainatate. Diversitatea isi afla coerenta in acuitatea abordarii, in farmecul, enigmele si impactul personalitatilor evocate. Relatarile memorialistice si cu valoare de document alcatuiesc un volum de autentica literatura, incitant si original.

„Plecarea din Romania a dus, fireste, la teribile deposedari. Faptul ca le prevazusem nu a diminuat, in timp, efectul traumatic. Printre altele, am parasit nu doar bibliotecile si librariile bucurestene, ci si cartile adunate, cu sirg si drag, in propria biblioteca. Am lasat in urma si amintiri, si sute de plicuri cu epistole si cu ciorne de proiecte literare, si parinti, si prieteni…” (Norman Manea)

„Farmecul deosebit al cartilor lui Norman Manea sta in discernamintul acestuia, in dezvaluirea, aproape cu puterea unei marturisiri, a felului in care marginalizarea, permanentul refugiu, lipsa de patrie devin forme naturale pentru omul epocii noastre.” (Imre Kertesz)

Norman Manea (n. 1936), unul dintre cei mai apreciati prozatori si eseisti romani, profesor de literatura europeana si „writer in residence” la Bard College, New York.

De la debutul din 1966 si pina in 1986, cind a plecat din tara, a publicat 10 volume, fiind distins cu Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (1979) si Premiul Uniunii Scriitorilor (1984, anulat de Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste). In 1992 a primit Bursa Guggenheim si Premiul MacArthur, in 1993 Biblioteca Nationala din New York l-a sarbatorit cu prilejul acordarii distinctiei de „Literary Lion” al bibliotecii, in 2002 i s-a atribuit Premiul international de literatura Nonino pentru „Opera omnia”, iar in 2006, Premiul Medicis Etranger pentru Intoarcerea huliganului.

In 2010 a primit distinctia „Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres” din partea guvernului francez, iar in 2011, prestigiosul premiu literar Nelly Sachs. In 2012, Uniunea Scriitorilor din Romania i-a decernat Premiul National pentru Literatura.